A 3 legjobb vörösbor
Az esték már nem kedveznek a kellemes utcai teraszoknak. Sokkal kényelmesebb begubózni otthon, főleg, ha egy üveg finom bort is találni a konyhában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar gasztronómia még mindig legjobb állapotban lévő szelete a borászat. Miközben egyéb mezőgazdasági terményen alapuló tradíciók nem tudtak valós, tájhoz kötődő kultúrákká szerveződni, még mindig találni hazánkban néhány élő borvidéket: Tokajra, Villányra, a Balaton vidékére vagy éppen Egerre méltán büszkék lehetünk.

Borászaik megtesznek mindent, ami tőlük telik, hogy gazdag és ízletes borokkal kényeztessék a magyar borkedvelőket, és hírét vigyék hazánknak a világban.

Erre pedig a legjobb bizonyíték az alábbi három pincészet és vörösbora - utóbbiakból legalább egyet kötelező otthon tartanod a hűvös őszi esték egyikére!

Apátok borai: Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Példaértékű módon - ezeréves hagyományokat újjáélesztve - alapított birtok. A Pannonhalmi Apátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank összefogásából született pince több, mint egyszerű borászat. Születésénél többen ott bábáskodtak, így például Gál Tibor, aki a tulajdonosok álmait borászatilag is értelmezhető keretek közé helyezte. Mindebből Liptai Zsolt főborász lelkiismeretes munkája formálja meg a jó borokat, megbízható, évről évre javuló minőségben.

Amit érdemes megkóstolni:

 • Tricollis Cuvée - 2006
 • Pannonhalmi Sauvignon blanc - 2006
 • Pannonhalmi Rajnai rizling - 2006
 • Pannonhalmi Tramini - 2006
 • Hermina Cuvée - 2006
Kedvencünk: a Pannonhalmi Pinot noir 2006 kiváló választás egy kettesben töltött, hűs őszi este csendestársaként. Fűszeres, melegítő hatású ital, bársonyosságában kevés málna és késői cseresznye érezhető.

Somló, palackozva: Kreinbacher Birtok

A somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok egy nagynak nevezhető birtok az aprócska, somlói családi pincék mellett. Hatalmas telepítési munkák és kísérletező borászati munka révén a legmagasabb borminőség elérését célozták meg - igencsak eredményesen. A pince borait a legjobb hazai száraz fehérborok között jegyzik, bár találni a kínálatban igazán különleges vöröset is.
A tulajdonos, Kreinbacher József kompromisszumok nélkül irányítja a birtokát.

Amit érdemes megkóstolni:

 • Juhfark tanulmány - 2006
 • Öreg Tőkék Bora - 2006
 • Kőkonyha - 2006
Kedvencünk: bár Kreinbacher József elsősorban fehérborai révén ismert, a Syrah 2006 is könnyen válhat bárki kedvencévé. A könnyed, gyümölcsös jegyek helyett azonban ebben a borban az olajos ízek dominálnak, és érezni benne a szőlőnek életet adó földet is.

A Badacsony hordóban: Szeremley Huba Borgazdasága

Szeremley Huba neve nem lehet ismeretlen, hiszen a borász idestova húsz esztendeje küzd Badacsony megmentéséért. Szeremley Huba telepített már szőlőt, tenyésztett szürke marhákat és bivalyokat, régi fajtákat kutatott fel, és újakat próbált ki, vagyis mindent megtett, hogy a különleges hely különlegességét megmentse. Hogy sikerrel-e? Mind a száraz, mind pedig az édes borok szempontjából lefektette a borvidék új alapjait, napjainkban pedig a vörösborok terén keres új magasságokat.


Amit érdemes megkóstolni:
 • Szemelt rizling - 2004
 • Pinot noir, fehér - 2005
 • Syrah - 2004
 • Zeusz - 2005
Kedvencünk: Szeremley új magasságokat keres a vörösborok terén - és ezt ugyancsak nagy sikerrel teszi. Legalábbis a Pinot noir 2005 erről tanúskodik, már az első korty után. A rubin színű bor a badacsonyi talajnak köszönheti igazán zamatos, meleg, édeskés ízét, amelyben cseresznyés jegyek teszik még élvezetesebbé az ital fogyasztását.
A cikk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Étterem- és borkalauz 2008 alapján készült.

Az egyedülálló kalauz nemzetközi koordináta-
rendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon értékeli és ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket. Hiteles kalauzként olyan iránytű, amely a minőség irányába mutat. Lehetővé tesz egy egészséges versenyt, orientálja a látogatót, és egyben visszajelzés az éttermeknek is. A hiánypótló kötet a több mint 150 tesztelt étterem értékelésén kívül közel 1400 étterem, vendéglő és kastélyszálló címét és elérhetőségét, illetve a hazai borok és szőlőtermesztő birtokok minősítését tartalmazza térképekkel. Ezen kívül megtudható belőle, hogy melyik a 12 legjobb magyar étterem, hol található a legjobb hagyományos magyar konyha, hol a legjobb a szerviz, és melyek a legjobb hoteléttermek.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 2999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

sc
 • kultúra
 • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
 • budapest
 • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük