A 3 legfinomabb sör
Nem csak férfiaknak!
Aki a sört szereti, rossz ember nem lehet. Ráadásul alig akad jobb hűsítő egy pohár habos, kellemesen hűs sörnél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki a fröccsre esküszik, mások el sem tudnák képzelni a nyarat sör nélkül. Egyben azonban mindenki egyetért: ha már hűsítő ital, akkor az legyen minőségi.
Na de milyen is a minőségi sör?

Mit kell tartalmaznia, milyen ízélményben kell részesítenie fogyasztóját, és melyiket hogyan érdemes fogyasztani? Ezúttal ezekre a kérdésekre adunk választ, és azt is eláruljuk, melyik nemzet melyik söre az, ami valóban nem hagy kívánnivalót maga után!

Amit minden sörkedvelőnek érdemes tudnia

A sörök általában komlóból készülnek, melynek illóolaja a sör jól ismert kesernyés zamatát adja, a gyantája pedig a tejsavas és rothasztó baktériumok terjedését gátolja.
A sör alapjául szolgáló cefrét 1-1,5 óráig főzik, majd az így készült sörlevet szűrik és hűtik, végül speciális edényekben erjesztik, amíg a hab össze nem kezd esni, és meg nem barnul. Ha pedig az élesztő is leülepedett, akkor következik a sör utóerjesztése és érlelése, mely hónapokig eltart. Megéri viszont türelmesen kivárni ezt, a hosszú ászokolás eredményeképpen jöhet ugyanis csak létre a tökéletes sör. Hogy milyen is ez?

Típusának megfelelő illatú, kerek, harmonikus ízű, fogyasztásakor utóhatása üdítően csípős, küllemre pedig tiszta és zavarodástól mentes - kivéve a kifejezetten zavaros típusokat.
És hogy mely sörök felelnek meg az említett kritériumoknak? A következők biztosan!

Egyenesen a trappistáktól: Chimay

A belga Chimay sör a Benedek-rendből a XII. században kivált cisztercita trappista szerzetesek nevéhez fűződik, akik eredetileg a szegények számára termesztettek gyümölcsöt és zöldséget, valamint készítettek sajtot és sört - ez utóbbi kettő azóta egyik legfőbb bevételi forrásuk.

A trappista szerzetesek ugyanis azóta is jeleskednek a sajt- és sörkészítés terén, ez utóbbiban legfőképpen az 1850-ben alapított Scourmont-apátság Chimay városában.

Mielőtt azonban alaposan bevásárolnál a már jó ideje hazánkban is kapható italból, tudnod kell, hogy a trappista sörök testes sörök, a könnyű, hazánkban elterjedtekhez képest jóval erősebbek. Az utóerjesztés már a palackozást követően zajlik, amikoris még egy kevés élesztőt és cukrot adnak az italhoz.
A Chimay háromféle változatban kapható: a piros címkés sör sötétbarna színű, édes, gyümölcsös aromával rendelkezik, alkoholtartalma 7%.
A kék címkés változat rezes-barnás színnel rendelkezik, és kissé krémes-kesernyés ízélményben - mely egyben gyümölcsös és borsos - részesíti fogyasztóját. Alkoholtartalma 9%, ezért csak óvatosan érdemes bánni vele.
A harmadik típus fehér címkét visel, és könnyű narancsos zamattal rendelkezik, valamint 8%-os alkoholtartalommal, ezért ezt a sört sem érdemes a megszokott módon kortyolgatni. De talán nem is lehet, hiszen a három közül ez az egyik legkesernyésebb, legszárazabb.

A titkos negyedik
A Chimay söröknek létezik egy negyedik változata is, a Chimay Dorée, ez azonban nem kerül kereskedelmi forgalomba, sőt, még a Chimay hivatalos weboldala sem tesz említést róla.
Kizárólag az apátság kolostorában, és a velük kapcsolatban álló Auberge de Poteaupré-ben iható. A szerzetesek egyébként ezt a kevésbé erős, csupán 4,8%-os alkoholtartalmú változatot fogyasztják a leginkább.

Kukoricás különlegesség Mexikóból: Coronita

A Corona néven is ismert Coronita a legkeresettebb sör Mexikóban, és az egyik legnépszerűbb világszerte - jelenleg több mint 150 országban kapható.
A Coronita azóta is kizárólagos gyártója, a Cerveceria Modelo sörgyár 1925-ben alkotta meg az italt a cég fennállásának tizedik évfordulójára.
Egy évre rá úgy döntöttek, a pils típusú sört kisebb, kizárólag 0,33 literes kiszerelésben, illetve a korábbinál világosabb, átlátszó palackban dobják piacra - talán ez is hozzájárult, hogy a 4,6%-os alkoholtartalmú Coronita 1997-re az Egyesült Államok legkeresettebb importsöre lett, megelőzve a Heinekent is.

Köszönhetően annak, hogy a Coronita kukorica-alapú sör, íze lágyabb, és más söröktől eltérően kevésbé kesernyés, így azok számára is ajánlott, akik kedvelik ezt az italt, a kesernyésségről azonban lemondanának.
A Coronita fogyasztását a világ több országában egy citromszelettel ajánlják, nem véletlenül. Egyesek szerint ugyanis a teljesen átlátszó, világos üvegben lévő sörökben lévő vegyületek a napsugarakkal érintkezve bomlani kezdhetnek, kellemetlen ízt és illatot eredményezve ezzel. A citromkarika viszont képes elnyomni az esetleges kellemetlen aromát...

Egy valódi ale Írországból: Kilkenny

Aki kedveli a valódi ale-eket - ejtsd "él" -, annak nem szabad kihagynia az ír Kilkenny-t. Hogy mit is jelent az ale szó? Olyan felső erjesztésű söröket jelöl, amelyek tetején úszkál az élesztő, nem pedig az alján található. Rövidebb erjesztési idő szükségeltetik az elkészítésükhöz, így kissé gyümölcsös, és kevésbé kesernyés aromát kapnak. A cream ale íze édeskés, a scotch ale-é a whisky-ét idézi, míg az irish red ale egészen keserű, intenzív ízű sör. Színüket tekintve lehetnek egészen világossárgák, de igen elterjedt a sötétbarna, sőt, az egészen fekete típus is.

A Kilkenny eredetileg Smithwick's néven született 1710-ben, az ír Kilkenny városában. Jelenlegi nevét 1980 és 1990 között kapta, ennek oka pedig a Smithwick's szó kiejtési nehézségében keresendő.

A Kilkenny tipikus red irish cream ale erős, kesernyés ízzel - amelyben némi pirítóskenyér-jelleg is felfedezhető - és a Guinness-hez hasonló sűrű habbal.

Alkoholtartalma 4,3%, fogyasztása pedig az ale-ek rajongói szerint 6-18°C közötti hőmérsékleten ajánlott, hiszen karakteres íze, karamellt és pirítós idéző illata ekkor élvezhető csak igazán.

Ha kíváncsi vagy, milyen sörfajták léteznek még az említett típusokon kívül, akkor ne habozz! Kattints, és barangolj egyet a sörök világában!

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük