16 könyv, amit muszáj elolvasnod!
Könnyed regényt keresel, netán olyan olvasmányt, mely maradandó élményt nyújt? Ajánlatunkban garantáltan megtalálod az ízlésednek legmegfelelőbbet.

Dia

J. M. G. Le Clézio: Az afrikaiA hazánkban már az 1970-es évek óta ismert, friss Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio melankolikus hangulatú regényében egyfelől apjának, a hosszú éveken át gyarmati orvosként dolgozó afrikainak állít emléket, másfelől megosztja saját gyermekkori élményeit, annak a néhány évnek a tapasztalatait, melyet apja mellett töltött Nigériában.Kapcsolódó címke:Könyv »

J. M. G. Le Clézio: Az afrikai

A hazánkban már az 1970-es évek óta ismert, friss Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio melankolikus hangulatú regényében egyfelől apjának, a hosszú éveken át gyarmati orvosként dolgozó afrikainak állít emléket, másfelől megosztja saját gyermekkori élményeit, annak a néhány évnek a tapasztalatait, melyet apja mellett töltött Nigériában.

Kapcsolódó címke:
Könyv »

Dia

 Jean-Dominique Bauby: Szkafander és pillangóJean-Dominique Bauby, a francia Elle magazin főszerkesztője életének 43. évében, egy agyvérzést követően mély kómába zuhant. Mire magához tért, a bal szeme maradt az egyetlen kommunikációs eszköze. Látogatói felmondták az ábécét, és egy pislantás megállította őket a megfelelő betűnél. Így írta ezt a könyvet is, melynek megjelenése után tíz nappal meghalt.

Jean-Dominique Bauby: Szkafander és pillangó

Jean-Dominique Bauby, a francia Elle magazin főszerkesztője életének 43. évében, egy agyvérzést követően mély kómába zuhant. Mire magához tért, a bal szeme maradt az egyetlen kommunikációs eszköze. Látogatói felmondták az ábécét, és egy pislantás megállította őket a megfelelő betűnél. Így írta ezt a könyvet is, melynek megjelenése után tíz nappal meghalt.

Dia

Kate Mosse: Labirintus1209 júliusában egy 16 éves carcassonne-i lány titokzatos könyvet kap az apjától, benne a Megfeszített Krisztus kicsorgó vérét felfogó Szent Grál titkával. 2005 júliusában Alice Tanner két csontvázat talál a Carcassonne körüli hegyekben végzett ásatások során. Amikor azonban rádöbben, hogy olyan események sodrásába került, melyek fölött neki nincs hatalma, már túl késő. Kate Mosse izgalmas meséje a Da Vinci-kód sikerével vetekszik.

Kate Mosse: Labirintus

1209 júliusában egy 16 éves carcassonne-i lány titokzatos könyvet kap az apjától, benne a Megfeszített Krisztus kicsorgó vérét felfogó Szent Grál titkával. 2005 júliusában Alice Tanner két csontvázat talál a Carcassonne körüli hegyekben végzett ásatások során. Amikor azonban rádöbben, hogy olyan események sodrásába került, melyek fölött neki nincs hatalma, már túl késő. Kate Mosse izgalmas meséje a Da Vinci-kód sikerével vetekszik.

Dia

 Jon Krakauer: Út a vadonba1990 nyarán Chris McCandless dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen, majd eltűnt szem elől. Stoppal bejárta Észak-Amerikát, majd kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult az alaszkai vadonba. Néhány hónap múlva jávorszarvasvadászok bukkantak a tetemére. Jon Krakauer világsikerű könyve az oknyomozó riporter alaposságával vázolja fel a tragikus végkimenetelig vezető utat.

Jon Krakauer: Út a vadonba

1990 nyarán Chris McCandless dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen, majd eltűnt szem elől. Stoppal bejárta Észak-Amerikát, majd kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult az alaszkai vadonba. Néhány hónap múlva jávorszarvasvadászok bukkantak a tetemére. Jon Krakauer világsikerű könyve az oknyomozó riporter alaposságával vázolja fel a tragikus végkimenetelig vezető utat.

Dia

Indra Sinha: Valamikor ember voltamEgy szörnyű éjszakán Khaufpur városának levegőjét gyilkos gáz mérgezi meg. Sokan meghalnak, de még többen lesznek örökre nyomorékok és betegek. A katasztrófát okozó gyár nem vállalja a felelősséget, elmenekül az országból, és sorsára hagyja a nyomornegyed lakóit. Húsz évvel később egy újságíró keresi fel Állatot, a négykézláb járó, önmagát nem embernek tartó fiút, és arra kéri, mesélje el történetét.

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Egy szörnyű éjszakán Khaufpur városának levegőjét gyilkos gáz mérgezi meg. Sokan meghalnak, de még többen lesznek örökre nyomorékok és betegek. A katasztrófát okozó gyár nem vállalja a felelősséget, elmenekül az országból, és sorsára hagyja a nyomornegyed lakóit. Húsz évvel később egy újságíró keresi fel Állatot, a négykézláb járó, önmagát nem embernek tartó fiút, és arra kéri, mesélje el történetét.

Dia

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyékaBarcelona óvárosának szívében hatalmas épület áll: az Elfeledett Könyvek Temetője. 1945 egyik ködös júniusi hajnalán egy megözvegyült könyvkereskedő kézen fogja kisfiát, és magával viszi a titokzatos épületbe. Azt azonban egyikük sem sejti, hogy a látogatás az akkor tíz éves Daniel Sampere egész életét gyökeresen megváltoztatja majd.

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Barcelona óvárosának szívében hatalmas épület áll: az Elfeledett Könyvek Temetője. 1945 egyik ködös júniusi hajnalán egy megözvegyült könyvkereskedő kézen fogja kisfiát, és magával viszi a titokzatos épületbe. Azt azonban egyikük sem sejti, hogy a látogatás az akkor tíz éves Daniel Sampere egész életét gyökeresen megváltoztatja majd.

Dia

Takami Kósun: Battle RoyaleValahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: 42 középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Bár a regény megjelenését a japán kormány is ellenezte, 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat.

Takami Kósun: Battle Royale

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: 42 középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Bár a regény megjelenését a japán kormány is ellenezte, 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat.

Dia

Joanne Harris: Aludj kislányHenry Chester, a vagyonos, de nem különösebben tehetséges festő szüntelenül keresi a tökéletes modellt, mígnem egy nap megakad a szeme egy kilenc éves kislányon, Effie-n. Éveken át csak őt festi, majd 17 éves korában elveszi feleségül. Effie azonban hamar szeretőre lel, és megismerkedik a sötét bűbáj mesternőjével, Fanny Millerrel, aki évek óta üldöz egy titokzatos gyilkost.

Joanne Harris: Aludj kislány

Henry Chester, a vagyonos, de nem különösebben tehetséges festő szüntelenül keresi a tökéletes modellt, mígnem egy nap megakad a szeme egy kilenc éves kislányon, Effie-n. Éveken át csak őt festi, majd 17 éves korában elveszi feleségül. Effie azonban hamar szeretőre lel, és megismerkedik a sötét bűbáj mesternőjével, Fanny Millerrel, aki évek óta üldöz egy titokzatos gyilkost.

Dia

Tom Sharpe: WiltWilt jelentéktelen figura. Főnökei átnéznek rajta, diákjai megvetik, felesége pipogyának tartja, és pokollá teszi az életét. Ábrándjaiban gyakran szerepel: mi lenne, ha meggyilkolná az asszonyt? Amikor Wiltné egy napon valóban eltűnik, a gyanú természetesen férjére terelődik. Hősünk azonban szellemi erejével őrületbe kergeti a rendőrséget, és 12 év minden megaláztatásáért bosszút áll feljebbvalóin.

Tom Sharpe: Wilt

Wilt jelentéktelen figura. Főnökei átnéznek rajta, diákjai megvetik, felesége pipogyának tartja, és pokollá teszi az életét. Ábrándjaiban gyakran szerepel: mi lenne, ha meggyilkolná az asszonyt? Amikor Wiltné egy napon valóban eltűnik, a gyanú természetesen férjére terelődik. Hősünk azonban szellemi erejével őrületbe kergeti a rendőrséget, és 12 év minden megaláztatásáért bosszút áll feljebbvalóin.

Dia

Dave Eggers: Az elveszett fiúValentino Achak Deng a szudáni polgárháború kitörésekor, hét évesen szakad el a családjától. Ezer és ezer más árvával több száz kilométert gyalogol étlen-szomjan a sivatagon át, miközben bombatámadások, vadállatok és szörnyű betegségek tizedelik őket. Végül, amikor 13, menekülttáborban töltött év után az Egyesült Államok befogadja, még keményebb pillanatok várnak rá.

Dave Eggers: Az elveszett fiú

Valentino Achak Deng a szudáni polgárháború kitörésekor, hét évesen szakad el a családjától. Ezer és ezer más árvával több száz kilométert gyalogol étlen-szomjan a sivatagon át, miközben bombatámadások, vadállatok és szörnyű betegségek tizedelik őket. Végül, amikor 13, menekülttáborban töltött év után az Egyesült Államok befogadja, még keményebb pillanatok várnak rá.

Dia

Orhan Pamuk: Fekete könyvRüya eltűnt. Galip, az isztambuli ügyvéd magánnyomozásba kezd, hogy felkutassa feleségét. Vajon a szépséges nő Celâlnál bujkál, akinek hírnevét Galip irigyli? Ha így van, miért nincs senki Celâl lakásában? Galip egy hirtelen ötlettől vezérelve magára ölti Celâl személyazonosságát, viseli a ruháit, fogadja a telefonjait, sőt, még fanyar cikkeit is hamisítja, de, ha a titokra fény derül, az végzetes következményekkel jár.

Orhan Pamuk: Fekete könyv

Rüya eltűnt. Galip, az isztambuli ügyvéd magánnyomozásba kezd, hogy felkutassa feleségét. Vajon a szépséges nő Celâlnál bujkál, akinek hírnevét Galip irigyli? Ha így van, miért nincs senki Celâl lakásában? Galip egy hirtelen ötlettől vezérelve magára ölti Celâl személyazonosságát, viseli a ruháit, fogadja a telefonjait, sőt, még fanyar cikkeit is hamisítja, de, ha a titokra fény derül, az végzetes következményekkel jár.

Dia

John Boyne: A csíkos pizsamás fiúA csíkos pizsamás fiú című könyvet ifjúsági regényként tartják számon, pedig a történet, melynek központi alakja egy kilenc éves kisfiú, és akinek édesapja egy náci haláltábor vezetője, igencsak megrázó. A család az édesapa kinevezését követően költözik Auschwitzba, közvetlenül a haláltábor mellé. A hely végtelenül unalmasnak tűnik a fiúnak, egészen addig, amíg felfedezőútra nem indul a kerítés mentén.

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

A csíkos pizsamás fiú című könyvet ifjúsági regényként tartják számon, pedig a történet, melynek központi alakja egy kilenc éves kisfiú, és akinek édesapja egy náci haláltábor vezetője, igencsak megrázó. A család az édesapa kinevezését követően költözik Auschwitzba, közvetlenül a haláltábor mellé. A hely végtelenül unalmasnak tűnik a fiúnak, egészen addig, amíg felfedezőútra nem indul a kerítés mentén.

Dia

Doris Lessing: Az ötödik gyerekA fiatal házaspár nagy hévvel veti bele magát a családalapításba. Bár a férj nem keres valami jól, négy gyermeket vállalnak. Az ötödik gyermek születése azonban gyökeresen megváltoztatja az életüket. A kisfiú testi-lelki sérült, agresszív kitöréseit, gyilkos hajlamát szinte lehetetlen kordában tartani. Az anya azonban képtelen belenyugodni, hogy a gyermeket intézetbe adja.

Doris Lessing: Az ötödik gyerek

A fiatal házaspár nagy hévvel veti bele magát a családalapításba. Bár a férj nem keres valami jól, négy gyermeket vállalnak. Az ötödik gyermek születése azonban gyökeresen megváltoztatja az életüket. A kisfiú testi-lelki sérült, agresszív kitöréseit, gyilkos hajlamát szinte lehetetlen kordában tartani. Az anya azonban képtelen belenyugodni, hogy a gyermeket intézetbe adja.

Dia

Richard Yates: A szabadság útjaiFrank és April Wheeler okos, szép és tehetséges fiatal házaspár. Kiüresedett kisvárosi mindennapjaikat az a közös álom tölti ki, hogy a boldog élet karnyújtásnyira, az utcasarkon túl vár rájuk. Richard Yates lélegzetelállító átérzéssel és kifejezően mutatja be, hogyan bocsátják áruba álmaikat és reményeiket, míg végül nem csak egymást, de énjük jobbik felét is elárulják.

Richard Yates: A szabadság útjai

Frank és April Wheeler okos, szép és tehetséges fiatal házaspár. Kiüresedett kisvárosi mindennapjaikat az a közös álom tölti ki, hogy a boldog élet karnyújtásnyira, az utcasarkon túl vár rájuk. Richard Yates lélegzetelállító átérzéssel és kifejezően mutatja be, hogyan bocsátják áruba álmaikat és reményeiket, míg végül nem csak egymást, de énjük jobbik felét is elárulják.

Dia

Bernhard Schlink: A felolvasóA kamasz Michael Berg hosszú betegségből lábadozik, amikor megismerkedik a nála húsz évvel idősebb Hannával. Szenvedélyes szerelem szövődik a fiúcska és a nő között. Évekkel később Michael megdöbbentő részleteket tud meg Hanna múltjáról, és kénytelen szembenézni a náci kegyetlenségekkel egy új generáció szemével.

Bernhard Schlink: A felolvasó

A kamasz Michael Berg hosszú betegségből lábadozik, amikor megismerkedik a nála húsz évvel idősebb Hannával. Szenvedélyes szerelem szövődik a fiúcska és a nő között. Évekkel később Michael megdöbbentő részleteket tud meg Hanna múltjáról, és kénytelen szembenézni a náci kegyetlenségekkel egy új generáció szemével.

Dia

Agatha Christie: ÉletemAgatha Christie-t az egész világ ismeri. Könyveit milliárdos példányszámban olvassák a világ összes nyelvén - ő a világirodalom legolvasottabb szerzője. Az Életem 1977-ben, az írónő halála után egy évvel jelent meg, és bepillantást nyújt elképesztően színes és fordulatokban gazdag magánéletébe a kisgyermekkortól a házasságokon és a háborúkon keresztül az alkotói mindennapokig.

Agatha Christie: Életem

Agatha Christie-t az egész világ ismeri. Könyveit milliárdos példányszámban olvassák a világ összes nyelvén - ő a világirodalom legolvasottabb szerzője. Az Életem 1977-ben, az írónő halála után egy évvel jelent meg, és bepillantást nyújt elképesztően színes és fordulatokban gazdag magánéletébe a kisgyermekkortól a házasságokon és a háborúkon keresztül az alkotói mindennapokig.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: