A 3 legjobb vidéki csárda
Ínycsiklandozó ételekkel
Ha valami finom és kiadós lakomára vágysz, akkor a legjobb választás egy kiváló magyaros csárda. Eláruljuk, melyik hármat érdemes kipróbálnod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyorsételek és a gasztronómiai csodafogások mellett a magyar gyomornak jólesik néha egy-egy magyaros étel. Na persze csak akkor, ha azt valóban úgy készítik, ahogy kell.

A nagyvárosok étteremrengetegében jó néhány kiváló étteremmel találkozni. Ám amikor az embernek valami hazaira fáj a foga, ezek gyakran nem érnek fel egy olyan halászlével, amelybe a halakat az elkészítés előtt frissen fogták.

Érdemes hát néha elszakadni a nagyvárosoktól, és a vasárnapi ebédet egy jó csárdában elkölteni. Az alábbi hármat például bátran választhatjátok!

Kockás abrosszal, halászlével: Algyői Halászcsárda

El kell ismernünk, hogy a halászlé nem egy könnyen elkészíthető étel. Ám sokszor több évnyi tapasztalat sem elég hozzá, akinek ugyanis nincs érzéke a főzéséhez, annak úgy sem lesz az igazi.
Az Algyői Halászcsárdában azonban értenek hozzá, nem véletlenül választották az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 2008-as Étteremkalauzban a három legjobb halászcsárda egyikévé. Bár maga a csárda egy út menti, az 1980-as éveket idéző hely, halételekben igen erős.
A konyha a tiszai halra, elsősorban a pontyra és a halászlére szakosodott, de igen ízletesek a paprikás lisztbe forgatott, bő olajban sütött halaik is. Néhány húsételt is tartanak, és ha esetleg a kenyér még finomabb lenne, még kiválóbb csárda lenne - kis kínálattal, ám ami van, az mindig friss és jó.

Válogatás az étlapról: haltepertő lilahagymával, póréhagymával, savanyított zöldségfélékkel, vegyes halászlé pontyból és harcsából, szögedi sült hal paprikás lisztbe forgatva.
Borlap: szerény kínálat, főként alföldi borokból.
Szerviz: gyakran inkompetens.
Ár és kínálat bővebben: www.algyoihalaszcsarda.hu »

A magyar csárdamezőny élvonalában: Mészáros Vendéglő és Csárda

Aki Abony felé jár, és enne egy jót, annak szinte kötelező megállnia a Mészáros Csárdánál. Ez a vendéglő ugyanis a 4-es főút egyik legnépszerűbb út menti fogadója Abony nyugati végén, óriási parkolóval. Bár az étterem megjelenése több mint egyszerű, a külső ne tévesszen meg senkit.
A Mészáros Vendéglő és Csárda konyhája "magyaros" ételeket kínál, vagyis az elmúlt évszázad repertoárjára támaszkodik. Viszonylag jobb alapanyagokból dolgoznak, az adagok pedig kétségkívül nagyok, míg az árak mérsékeltek: egy háromfogásos menü ára 2-4 ezer forint körül alakul.
Az egyszerűség, a kissé régimódi kínálat és a távolság ellenére mégis a magyar csárdamezőny szűk élvonalába tartozik.

Válogatás az étlapról: májgombócleves friss, ropogós zöldségekkel, tarajos-herés pacal szaftosan, juhtúrós sztrapacska, ökörsült, rántott bárány, mákos guba.
Borlap: szerény borválaszték.
Szerviz: gyors, felkészült. Érezhető azonban a pincérek leterheltsége.
Ár és kínálat bővebben: www.meszaros-vendeglo.hu »

Egy igazi tanyacsárda: Székely Tanya Csárda

Faasztalok fapadokkal, lóca, székelykapu és minden, ami egy igazi székely jellegű, magyar csárdába kell. No és persze hamisítatlan falusi hangulat kiváló ételekkel, amelyekből nem nehéz jóllakni.
Bár Rönök nincs éppen az ország legfrekventáltabb helyén, azoknak kiváló pihenőhely lehet, aki Ausztriába tartanak.

A 8-as országút mentén, az osztrák határ közelében található Székely Tanya Csárda vendégkörét nem véletlenül adják az átutazók, de célközönség mellettük a "pusztaromantikára" vágyó szerény eszközökkel rendelkező osztrák turista is.

A Székely Tanya Csárda étlapján közel százféle étel szerepel. Céljuk a vendég jóllakatása - és ez általában teljesül is. Egyetlen hátrány, hogy az ételízesítők és ételpótlékok használata sajnos kiemelkedő.

Válogatás az étlapról: libamellszeletek zöldség- és gyümölcssalátával, kéksajttal, szalontüdő, Rossini-bélszín, Gundel-palacsinta.
Borlap: egy ismert kereskedőház tekintélyes borválasztéka.
Szerviz: gyors.
Ár és kínálat bővebben: www.szekelytanya.hu »
A cikk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Étterem- és borkalauz 2008 alapján készült.

Az egyedülálló kalauz nemzetközi koordináta-
rendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon értékeli és ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket. Hiteles kalauzként olyan iránytű, amely a minőség irányába mutat. Lehetővé tesz egy egészséges versenyt, orientálja a látogatót, és egyben visszajelzés az éttermeknek is. A hiánypótló kötet a több mint 150 tesztelt étterem értékelésén kívül közel 1400 étterem, vendéglő és kastélyszálló címét és elérhetőségét, illetve a hazai borok és szőlőtermesztő birtokok minősítését tartalmazza térképekkel. Ezen kívül megtudható belőle, hogy melyik a 12 legjobb magyar étterem, hol található a legjobb hagyományos magyar konyha, hol a legjobb a szerviz, és melyek a legjobb hoteléttermek.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, rendeld meg itt! »
Ezt is szeretjük