A hónap 3 legfinomabb bora

Egy jó bor maradandó élményben részesít. Márciusban a következő 3 palack véste be magát végleg az emlékezetünkbe.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bort inni jó. Nemcsak azért, mert jótékony hatással van a szervezetre, hanem azért is, mert jó beszélgetések, emlékezetes esték és bölcs gondolatok nem születhetnek nélküle.

Egy jó borban érezni a napfényt, a gyümölcs minden ízét, a szőlőbe vetett hitet és az érlelésére fordított gondoskodást.

Egy jó bor felejthetetlen, ahogy a következő három is az.

Neszmélyi Melegeshegyi Olaszrizling 2007

Szöllősi Pincészet

Reduktív technológiával készült száraz fehérbor, mely kishordós érlelést is kapott. A Melegeshegy napfénnyel körbevett lankáin érlelődik Magyarország egyik legérdekesebb rizlingje. E kései érésű fajtából készített bor halvány zöldessárga színű, gyümölcsös jellege illatában és ízében egyaránt határozott. Harmonikus savai, komplex és gazdag íze finom keserűmandula-jelleggel búcsúzik a fogyasztást követően.

Fogyasztását 10-11°C-on, aperitifként halakhoz, levesekhez, fehér húsokhoz és szárnyassültekhez ajánljuk.

A pincészet
Szöllősi Mihály 1949-ben született a Szolnok megyei Mezőtúron. 1999-ben vásárolta meg az Ászár-Neszmélyi borvidék központjában található Neszmélyben a gróf Zichy Miklós által 1830-ban épített patinás pincét, és családi vállalkozásként elindította a Szöllősi Pincészetet. Boraik kiváló minőségét bizonyítja a pincészet induló évében - 2000-ben - elért 22 aranyérem és nyolc különdíj.

Köveskáli Cabernet Sauvignon barrique 2006

Pálffy Szőlőbirtok és Pincészet

A Balaton-felvidéken, a Káli-medencében termelt, kiváló minőségű szőlőből készült száraz vörösbor. 17 hónapig barrique hordóban érlelődött. Pohárba töltéskor gyümölcsös és fás-hordós illatok egyaránt jellemzik: fajtajelleges fekete ribizli- és szederillatot érezni kóstolásakor.

Finoman intenzív, érett vörösbor, melyben a savak és a tanninok megfelelő mennyiségben vannak jelen. Ízében is fekete bogyósgyümölcsök köszönnek vissza, feketeborsos jelleggel kiegészülve, továbbá kis gyógynövényes jelleg is felfedezhető a vulkanikus talajnak köszönhetően. Harmonikus, szépen komponált, fogyasztása sokáig élmény marad.

Fogyasztását marhahúsok, nem túl fűszeres vadételek, áfonyás marhasültek mellé ajánljuk. Remek választás kemény sajtokhoz.

A pincészet
Pálffy Gyula feleségével, Beatrix-szal vezeti pincészetüket a Káli-medencében, ahol a megélhetést évezredeken keresztül a szőlő és a borkészítés biztosította az itt élő embereknek. Családjuk már az 1700-as években szőlő- és bortermeléssel foglalkozott, Gyula 2001-ben szerzett középfokú borász és szőlőtermelő képesítést. Nagy hangsúlyt helyeznek az őshonos magyar szőlőfajtákból készült borok készítésére.

Mátrai Ottonel Muskotály 2007

Károly Róbert Pincészet

Teljesen beérett, kissé túlérett szőlőből készült száraz fehérbor. E könnyű és illatos bor igazi meglepetést nyújthat a száraz muskotályok kedvelőinek. Rendkívül tetszetős, világos aranyszíne érett szőlőre utal. Illatában főként a fajtára jellemző citromfüves karakter uralkodik, míg zamatában a kakukkfű aromája és a termőhelyre jellemző minerális jegyek párosulnak.

Fogyasztását 12°C-on ajánljuk könnyű, nyári saláták, halból készült ételek kísérőjeként.

A pincészet
A Károly Róbert Pincészet szőlőterületei a több száz éves szőlészeti és borászati kultúrával rendelkező Mátrai borvidéken találhatóak. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán közel öt évtizede folyik szőlészeti és borászati oktatás, melynek keretében számos ismert és elismert szakember szerzett itt diplomát.
A birtok részben kutatási célokat szolgál, megtermelt boraik ugyanakkor kereskedelmi forgalomba is kerülnek.
Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük