Néhány perc is elég, hogy átfagyjanak: egy helyi lány elmondta, hogy élnek a világ leghidegebb városában

Milyen az élet ott, ahol a legalacsonyabb hőmérséklet akár -70 fok is lehet?

Leghidegebb város élet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jakutföld csupán néhány száz mérföldre van az északi sarkkörtől, Ázsia északi részén, Szibériában fekszik. A köztársaság fővárosa Jakutszk, lakosainak száma 210 000 fő. Jakutföld majdnem teljes területe az örök fagy birodalmába tartozik, az állandóan dermedt talaj átlagos vastagsága 300-400 méter.

Kyun Jakutföldön született és nőtt fel. Érdekes videókat tölt fel YouTube-ra az életéről, ahol a nézők betekintést nyerhetnek abba, milyen lehet a Föld leghidegebb városában élni. 

Ilyen az élet a világ leghidegebb városában

Jakutföldön az emberek megtanultak szó szerint a jég hátán megélni, alkalmazkodniuk kellett a zord körülményekhez. Ezen a területen télen akár -70 Celsius-fok is lehet, és ilyenkor az ember csak pár percet tölthet a szabadban, nehogy megfagyjon. 

GettyImages-1310155912
Fotó: Alexey Abramov / 500px / Getty Images Hungary

Miket viselnek?

Egyedül bundával tudják átvészelni az időjárást. Kabátjuk, sapkájuk, csizmájuk is szőrméből van. Lábbelijük szarvasbőrből készül. Kyun elmondta, hogy a rendkívüli hideg miatt mindent érdemes eltakarni a szem kivételével, hiszen akár néhány perc is elegendő ahhoz, hogy hó- és jégdarabokkal legyen tele az ember teste: sok fotón megfigyelhető, de akár a lány videóiban is, hogy mikor kint vannak az emberek, hajukat és szempillájukat is zúzmara fedi.

Hogyan építkeznek?

Az állandóan fagyott altalaj miatt az építkezés is kihívást jelent. Jakutföldön minden épület alja körülbelül egy méterrel a föld fölött található, és cölöpökön áll. Így előzik meg, hogy a talaj felmelegedjen, és besüllyedjen. Ugyanígy a csövek sem lehetnek a talajon. 

A kisebb településeken egyáltalán nincs vízcsatorna. A vizet jégtömbökből állítják elő, amiket folyókból vagy tavakból vágnak ki napi szinten. A vécék ezeken a helyeken kint találhatók, de ez Kyun szerint nem olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A lány elmondta, hogy az a legfontosabb, hogy az ember akkor menjen ki, amikor már nagyon nagy szükség van rá, így gyorsan fog végezni valószínűleg. Ezek az illemhelyek fából készült kis kabinok.

Mivel annyira hideg van, az ottani piacon az ételek fagyottak a pulton, így árulják őket. Emiatt sokaknak nincs is hűtőszekrényük házaikban, hanem egyszerűen kint tartják az ételt. 

Űznek-e kinti tevékenységeket?

Kyun beszámolója szerint Jakutföld lakóinak is vannak szabadidős hobbijai. Ezek közt szerepel a jégen való vadászat és a jégfürdő. Egyik fő táplálékuk a hal, és számos ilyen áru sorakozik a piacokon, a környező vizek pedig lehetőséget adnak arra, hogy a lakók maguknak halásszanak.

Mi történik az autókkal?

A jakut lány beszámolója szerint az autótartás is problémás ebben a régióban, ugyanis ha az ember leállítja a motort, az akkumulátor megfagy. Ezért sokan októbertől áprilisig folyamatosan járó motorral parkolják kocsijaikat.

Ilyen az élet a világ egyik leghidegebb településén

Szibéria távoli részein egészen máshogy értelmezik a telet, mint nálunk.

Ilyen az élet a világ egyik leghidegebb településén: karácsonykor ott -50 fok is lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük