Megrongálják a házad, és te fizeted a bírságot?

Ezeket a szabályokat kell betartanod

Mit tehetsz, ha csúnyán megrongálják a házad?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kossuth Rádióban a minap érdekes riport hangzott el a kamerák felszerelésének szabályaival kapcsolatban.

A józan gondolkodású ember mit lép, ha az otthona folyamatos rongálásnak van kitéve úgy, hogy ennek állandó költségei vannak, nem beszélve az elkövetők által okozott állandó félelemről?

Nincs más megoldás

A riportban szereplő házaspár egy kertvárosban él, ahol a házuk utcafrontja állandó jelleggel ki volt téve a rongálásnak. Betört ablakok, graffitivel lefestett falak, betörés, postaláda kifosztása, sőt, volt rá példa, hogy ürüléket dobtak a házba. Ezek az esetek még egy-egy alkalommal sem elfogadhatóak, hát még, ha rendszeresen előfordulnak.

Megoldás lehet, hogy hacsak az ember nem fogad egy magánnyomozót, akkor felszerel egy kamerát, ami az érintett területet veszi, hiszen a bíróságon mindenképpen bizonyítékra van szükség.

Ellentmondó engedélyek

Amíg az önkormányzat engedélyezte a családnak a kamera használatát, a bíróság vizsgálatot indított, és azonnal le kellett kapcsolni a készüléket. Ezek után a helyszínen szakértő vizsgálta az eszközt és annak beállításait, ami alapján kiderült, hogy hiába csak a kaput és annak környékét rögzíti, a képen látszik egy apró részlet az úttestből is. Miután a törvény úgy szól, hogy magánszemély nem helyezhet el kamerát közterületen, a bíróság döntése alapján még az érintetteknek kellett bírságot fizetniük. A bíróság ugyanakkor egyre rugalmasabb a hasonló felvételekkel szemben, a lényeg, hogy ne ezen legyen a hangsúly a bizonyítékok arányait tekintve.

Mire figyelj?

Nem meglepő módon az atrocitások megszűntek, miután a kamerát felszerelték. A szabály azonban kimondja, hogy meg kell büntetni azt az egyént, aki kamerával közterületet rögzít, hiszen ezzel személyiségi jogokat sért, tehát a látómező nem irányulhat közterületre, továbbá az sem mindegy, hogy mit kezd a felvétellel az illető.

A biztonságtechnikai szakértő felvilágosítása alapján a megfigyelő kamerákat be lehet állítani úgy, hogy a tiltott területek kitakarásra kerüljenek. Egy ilyen berendezés ára minimum 30-50 ezer forint, de persze a határ a csillagos ég, de lehet, hogy egy alkalommal érdemes befektetni, hiszen a későbbi kárrendezéssel járó költségek ezzel megtérülhetnek.

Tehát elsősorban, ha más megoldás nem maradt, csak a kamera felszerelése, akkor az önkormányzattól mindenképpen engedélyt kell kérni. Ez az első lépés, amit rögtön egy jól látható helyen elhelyezett Kamerával megfigyelt terület-tábla elhelyezése követ, amit úgy kell beállítani, hogy valóban csak az érintett területet vegye.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A térfigyelő kamerákról

Statisztikák szerint a bűnelkövetés aránya csökken a térfigyelő kamerák elhelyezésével, tehát a módszer általában beválik. Ugyanakkor a bűncselekmények azon területekre összpontosulnak, ahol nincsenek kamerák elhelyezve.

Ezt is szeretjük