Túl sokan fogadtak örökbe kiskutyákat: szakértők tartanak a következményektől
Szakértők egy közelgő "kutyajóléti krízisre" figyelmeztetnek, miután a Covid-19 járvány hatására tömegesen vettek vagy fogadtak örökbe kutyákat az emberek.

kutya örökbefogadás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Pets4Home, Anglia egyik legnagyobb állatboltja által közölt adatok szerint a kölyökkutyák iránti kereslet 51 százalékkel nőtt, a Covid-járvány kezdete óta közel 470 ezer kutyát hirdettek a felületen - az egész állományt tekintve egy év alatt 131 százalékos növekedést jelent.

Az örökbefogadási ráta is megnőtt, az elmúlt évben az RSPCA állatvédő szervezet jelentése szerint közel hatezer kutyát fogadtak örökbe. Rory Cowman állatorvos aggasztónak tartja ezt a drasztikusan növekvő tendenciát.

A következményekre is gondolni kell

- A legtöbb ember hangulatvásárlásból szerezte a kutyáját, jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy nagy százalékuk idővel utcán vagy menhelyen fogja végezni - nyilatkozta Rory Cowman a Ladbible oldalán. Ezzel jócskán megnőne a kóbor állatok száma.

GettyImages-1267353545
Fotó: Tarasylo / Getty Images Hungary

- A vásárlók nagy része már évek óta halogatta a kutyavásárlást, de a pandémia hatására egyre többet voltak otthon, így legtöbben épp ideálisnak tartották ezt az időszakot a nevelésre - mondta az állatorvos. Érdemes kétszer is átgondolni a teendőket, mielőtt bárki gazdagítaná a családot egy kutyával. 

Magyarországon is egyre többen fogadnak örökbe

- Amikor először, tavasszal bevezették a karantént, azt tapasztaltuk, hogy eléggé megugrott az örökbefogadási szándék - nyilatkozta a szabadeurópa oldalán Kállay Rita, a Rex Kutyaotthon Alapítvány vezetője. - Az emberek beszorultak a négy fal közé, többet voltak otthon, mindenki átállt home office-ra, és úgy gondolták, több idejük van arra, hogy egy állatot befogadjanak, és összecsiszolódjanak. 

A megnövekedett érdeklődés hatására a Rex Kutyaotthon Alapítvány megváltoztatta az örökbefogadás rutinját, így kiszűrve a nem elég elhivatott leendő gazdikat. - Természetesen előzőleg is többkörös volt az örökbefogadás, de ez az időszak rávilágított arra, hogy még felelősségteljesebbé kell tenni a menetét - mondta Kállay Rita.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így próbálják megelőzni, hogy a későbbiekben az állatok visszakerüljenek hozzájuk. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki szeretne örökbe fogadni, vagy vásárláson töri a fejét, gondoljon bele, hogy akkor is gondoskodni kell róluk, ha kórházba vagy karanténba kerül. Nem beszélve arról, amikor véget ér a járványidőszak, és megnyitnak a munkahelyek - biztos, hogy marad elég idő a kutyusra is?

Ilyen az élet egy nagyon kíváncsi kutyával

Bár az nem újdonság, hogy a kutyák szeretnek leskelődni, mégis nagyon aranyosan teszik ezt, hiszen sokszor próbálnak bujkálva észrevétlenek maradni, míg máskor meg sem próbálják leplezni, hogy éppen kíváncsiskodnak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük