Kókuszdióval fizetnek, és itt születik a legtöbb albínó gyerek - A kuna törzs különleges világát kevesen ismerik
Egy világtól elzárt földi paradicsomban igazán különös törzs él, akik élete össze sem hasonlítható más emberekkel.

kuna-törzs1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan helyek a földön, amiket a legtöbb ember gondolkodás nélkül meglátogatna és felfedezne, ha lenne rá lehetősége. Ilyen a Panamához tartozó San Blas-szigetcsoport is, amiről nem túlzás azt állítani, hogy maga a földi paradicsom.

A fehér homokos part és a kéken csillogó óceán ölelésében él egy különleges törzs, a kunák, akiknél egészen más módon telnek a mindennapok, mint ahogy azt mi megszokhattuk. Érdekességük, hogy a világ többi pontjával ellentétben itt nőközpontú a társadalom, nekik sokkal nagyobb szavuk van, mint a férfiaknak.

A nők irányítanak

A kunák - vagy az ő nyelvükben gunák - egy indián törzs, ami a Panama partjainál található San Blas-szigeteken él. 2010-ben kikiáltották függetlenségüket, bár továbbra is szoros kapcsolatot ápolnak a szárazföldi hatóságokkal, de így sokkal könnyebben tudják érvényesíteni hagyományaikat és megélni kultúrájukat. Minden kuna közösségnek megvan a maga politikai szervezete, amelyet egy szaila vezet. A szaila általában a közösség politikai és vallási irányítója is egyben. 49 ilyen közösség létezik, amiknek összesen nagyjából 50 ezer tagja van.

kuna-törzs4
Fotó: SimonDannhauer / Getty Images Hungary

Különös módon a kuna családok matriarchálisak, vagyis a vőlegény a menyasszony családjának részévé válik. A vőlegény a menyasszony vezetéknevét is felveszi, ám nem ez az egyetlen dolog, amiben a nőké az irányító szerep. Mivel a férfiak már reggel elmennek dolgozni és élelmet szerezni - ez legtöbbször a halászatot és a friss zöldségek, gyümölcsök begyűjtését jelenti -, a nők maradnak csak a szigeten, ahol ők lesznek a döntéshozók. Ennek az egyik megnyilvánulása, hogy a férfiaknak még azt is meg kell beszélniük feleségükkel, ha valamit vásárolni szeretnének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha már vásárlás: mivel a kuna autonóm régió, a Guna Yala hatalmas kókuszdió-beszállító, így nem csoda, hogy a népcsoport nagy becsben tartja ezt a termést - olyannyira, hogy náluk nemcsak a ház vagy az autó jelenti a vagyont, hanem az is, hogy kinek mennyi kókuszdiója van. Ezzel fizetnek a szolgáltatásokért és élelmiszerekért is.

A kuna kamaszok korán házasodnak

Ahogy a malawi törzseknél, úgy a kunáknál sem a 18. életév betöltése jelenti a felnőttkort. Nagyon korainak tűnhet, hogy 13-14 évesen már házasodniuk kell, ám náluk ez a hagyomány. Ahogy a törzsnél mindenben, úgy itt is a lányoké a főszerep. Az eladósorba kerülő kamaszoknak átlagosan négy napig keresik a vőlegényét a törzsön belül, majd ha megtalálták a megfelelőt, következhet a házasságuk tiszteletére rendezett hatalmas ünnepély.

kuna-törzs2
Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us / Getty Images Hungary

A lány leendő férjét általában a szülei választják ki, a legfőbb kritériumoknak pedig akkor tud a férfi megfelelni, ha van autója, háza, és jó fizikai állapotban van. A kuna hagyományok szerint a vőlegénynek az esküvő előtt még van három lehetősége, hogy elmeneküljön, ha pedig a menyasszony barátai és rokonai ezt nem tudják megakadályozni, és megszökik, akkor az arának új férjjelöltet kell keresnie. 

Nemcsak a szokásaik, külsejük is különleges

A kunák egyik fő ismertetőjele a mola, ami egy színes textilművészeti módszer, melynek során panelekből állítják össze a ruházatukat. Ez nemcsak a kulturális örökségük része, hanem remek bevételi forrás is, hiszen sok helyen kedvelik az egyedi mintájú szöveteket, így a kuna asszonyok előszeretettel készítik őket.

kuna-törzs3
Fotó: Nina Raingold / Getty Images Hungary

Az öltözködésük másik érdekes része a rengeteg színes karkötő, ami gyakran egészen a könyökükig felér. A kultúrájuk szerint ezek megvédik őket a rossz hangulattól, és mindig vidámak lesznek tőlük a napjaik. Vannak olyan nők is a törzsben, akik tetoválásokkal védekeznek a rossz szellemek ellen, az orrhegyüktől a homlokukig tartó egyenes vonallal próbálják ezt az üzenetet hordozni.

kuna-törzs5
Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us / Getty Images Hungary

Ami még nagyon érdekes, hogy a világon itt születik a legtöbb albínó gyerek lakosságszámra lebontva, 150 kisgyerek közül egy ezzel a genetikai rendellenességgel jön világra. Szerencsére itt egyáltalán nem kezelik őket kitaszítottként, sőt, nagyon vigyáznak is rájuk. Mivel a bőr pigmenthiánya miatt keveset lehetnek a napon, sok albínóval csak éjszaka lehet találkozni az utcákon, a Hold gyermekeinek is hívják őket.

Elképesztő fotók készültek egy elszigetelt törzsről - Genetikai rendellenességük teszi őket különlegessé

Távol a világ zajától egészen elképesztő külsejű emberek bújnak meg Indonéziában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük