Súlyos büntetésre számíthatsz, ha erre nem figyelsz
Csak egy kis odafigyelés kell
Komoly büntetést róhatnak rád, ha kihagyod a bejelentést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság mindenhonnan arról hallani, mennyi honfitársunk hagyja el Magyarországot a jobb élet vagy a több lehetőség miatt. Ugyanakkor azzal talán kevesebben vannak tisztában, milyen papírmunkákat érdemes elintézni a külhoni munkavállalás kezdete előtt.

Azonban erre is érdemes figyelni, ugyanis komoly bírságra is számíthat az, aki egy-két egyszerű lépést elmulaszt.

Százmilliárdokkal segítik a magyar gazdaságot a külföldön dolgozó magyarok

Egyre több magyar él külföldön, ami egyrészt aggasztó, mivel úgy tűnik, itthon nem találnak megfelelő lehetőségeket, azonban létezik örömteli oldala is. A külföldön dolgozó magyarok ugyanis rengeteg pénzt utalnak haza, minden bizonnyal itthon maradt családtagjaik részére.

Csak tavaly 545 milliárd forintot utaltak Magyarországra azok, akiknek anyagilag megérte a kiköltözés. Nem véletlen a GDP 2%-át kitevő összeg, ugyanis egy nyugat-európai országban akár tízszerest bért is kaphatunk ugyanazért a munkáért, mint ha Magyarországon maradnánk.

Az egészségbiztosítás kulcskérdés

Mielőtt azonban belevágnál a nagy kalandba, nem árt tisztában lenned néhány lapvető adminisztratív buktatóval, melynek ismeretével komolyan megkímélheted pénztárcádat a felesleges díjaktól és büntetésektől.

Először is nem mindegy, melyik országot választod, és az is számít, fenntartod-e az utazás ellenére hazai állandó lakhelyedet. A Pénzcentrum.hu tanácsai alapján az Európai Gazdasági Térség - EGT - tagállamaiban viszonylag könnyű dolgod van. Fontos, hogy az EGT nemcsak az Európai Unió országait takarja, de ide tartozik még Norvégia, Liechtenstein és Izland is.

Ha külföldön tartózkodsz nosztalgiából, ha itthon vagy, büszkeségből tekintsd meg, milyen értékeink vannak.

A külföldi munkavállalás előtt érdemes bejelentkezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Járulékot csak abban az országban kell fizetni, ahol letelepedsz, munkát vállalsz. De mi történik, ha hazalátogatsz, és orvosi ellátásra szorulnál? Ha már nem rendelkezel állandó lakóhellyel itthon, úgy Európai Biztosítási Kártyáddal jutsz ellátáshoz, de ha megtartottad lakóhelyed, úgy csak egy igazolás kell a másik ország egészségbiztosítási hivatalától.

Ha az EGT-n kívülre, mondjuk az Amerikai Egyesült Államokba teszed át székhelyed, csak drágább megoldás létezik. Mivel nincs megállapodás a két ország hatóságai között e téren, így itthon is kénytelen leszel fizetni a tb-járulékot, hacsak egyedi mentességet nem kérsz.

Azonban a környékbeli EGT-n kívüli államokkal általában van egyezményünk, de Kubába is könnyebb a kitelepülés ilyen szempontból.

Folytonos viták tárgya, hogy pontosan mennyi külföldön dolgozó magyar van. Ennek elsődleges oka, hogy szinte országonként más szervezet igyekszik megbecsülni az ott munkába álló honfitársaink számát, így aztán nehéz hiteles összesítést adni. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2013-ban 97500 magyar dolgozott külföldön, azonban ez csak azok száma, akik rendszeresen hazautalnak, tehát itthon hagyták szeretteiket, illetve egy évnél nem régebben vállaltak munkát. A valós adatok ennek többszörösére, egyes becslések szerint akár hatszázezer főre is rúghatnak.

Így adózol itthon külföldi jövedelmed után

Az is előfordul, hogy valaki az országhatár közelsége miatt esetleg Ausztriába vagy Szlovákiába jár át dolgozni, esetleg csak alkalmi munkát vállal külföldön. Fontos, hogy minden bevétel adóköteles Magyarországon, azonban a kettős adózást nemzetközi egyezmények tiltják.

Így külföldi munkaszerződés megléte esetén abban az országban adózol jövedelmed után, amelyikben a munkát végzed. Ha itthon is és külföldön is keletkezik jövedelmed, akkor továbbra sem adózol itthon a külföldi béred után, ugyanakkor adóbevallásodban tájékoztató jelleggel kötelező feltüntetni annak pontos összegét.

Ezt is szeretjük