"A bevándorlók elveszik a munkát a magyaroktól"
Ez a vélemény az idegenekről
Köztünk élnek. Ismered őket? A hétvégi eseményen jártunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Köztünk élnek. Ismered őket? elnevezésű rendezvényt az Afrikáért Alapítvány és a Rendezvényparádé szervezésében látogathattuk meg a hétvégén. Egy 2012-es felmérés szerint nőtt az idegenellenesek aránya, sőt, Magyarország ebből a szempontból nagyon gyatra helyen áll, hiszen az egyik legelutasítóbb állam. Az esemény célja volt, hogy ezen próbáljon meg változtatni, és közelebb hozni a magyar emberekhez a köztünk élő, nem magyar nemzetiségűek kultúráját. 

Az Európán kívülről érkező nemzetekről a magyar társadalom nagyobb része csak felszínes tudással rendelkezik, aminek egyik oka az ismeretlentől való félelem. Valamint nem megfelelő a kultúrák közötti párbeszéd, és kevés az olyan program is, ahol az emberek találkozhatnak velük és megismerhetnék a kultúrájukat. A KSH adatai szerint a Magyarországon tartózkodó bevándorlók száma hét év alatt több mint 19 ezer főről majdnem 35 ezer főre emelkedett. Többségük tanulási céllal érkezik, így végzettségük lehetővé tenné az elhelyezkedést, ugyanakkor ezt a társadalmi előítéletek megakadályozzák, így kevésbé tudnak szocializálódni, illetve nem tudnak részt venni a gazdasági és kulturális életben.

A kétnapos eseményen a résztvevők tanulhattak táncolni, nézhettek színházelőadást, filmeket, kóstolhattak ételeket, hallgathattak zenét, és nem utolsósorban gyerekprogramokat is szerveztek. A kerekasztal-beszélgetések és egyéb előadások alatt pedig arra szolgáltak, hogy a személyes történeteken keresztül bárki megismerje a bevándorlók nehézségeit, hallhasson a befogadásról, valamint értesüljön egy gyűlöletbeszéd elleni európai kezdeményezésről is.

Sajtófotók 2013

A 31. Magyar Sajtófotó Pályázat a 2012-es év Magyarországon történt eseményeit mutatja be. Siker, kudarc, öröm, bánat, humor, és ami belefér.

Ezt is szeretjük