3 órát szánunk rá naponta, mégsem érezzük magunkat függőnek - Így interneteznek a magyarok

Nagy Közösségi Média kutatás: íme, a 2019-es használati szokások!

Közösségi oldalak használata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok időt töltenek a magyarok a közösségi médiával, de nem tartják magukat függőnek. A Facebook hanyatlik a fiatalabbak körében, de helyette jönnek fel az újabb közösségimédia-felületek. Az ArvaliCom kommunikációs ügynökség 1128 fős Nagy Közösségi Média kutatása a közösségimédia-csatornák népszerűségét és az egyes korosztályok használati szokásait vizsgálta.

A 14-19-es korosztály legkedveltebb platformja a YouTube, ezt követi az Instagram és a Facebook. A 20-40 éveseknél, valamint a 41 év felettieknél már kicsit más a helyzet, ők leginkább Facebook-felhasználónak vallják magukat, a YouTube csak második helyre csúszik, az Instagramot pedig a kitöltők kis százaléka használja első helyen, de hamarosan leelőzheti a Facebookot - az adatokat torzíthatja kicsit az is, hogy a kitöltők többsége a Facebookról érkezett.

Egyre több időt töltünk a közösségi oldalakon

- Ha a 14 év alattiakat is megkérdeztük volna, a TikTok lényegesen előrébb állna - véli Karvalics Attila, az ArvaliCom ügyvezetője, akinek becslése szerint már több mint 800 ezer fiatal használja hazánkban a platformot. Az idei eredményeket érdemes összevetni a szintén általuk készített 2015-ös Nagy Közösségi Média kutatással.

2015-ben a válaszadók 75%-a akár egynél több órát is eltöltött a Facebookon, míg a kitöltők 13%-a csupán néhány percet. Korcsoportonként nézve a 41 év felettiek csoportja 2015-ben kifejezetten facebookozni ült le a gép mellé, és ők voltak azok, akik leginkább egy órát vagy annál is többet eltöltöttek ott - 45% -, míg a 40 év alattiak csupán 30%-a szánt alkalmanként ennyi időt a platformra.

Ezzel szemben az idei kutatás azt mutatja, hogy a fiatal válaszadók többsége - 70% - naponta 3 óránál többet is eltölt a Facebookon, a maradék 30% pedig csak napi néhány percet, legfeljebb egy órát szán az oldalra. A 41 év felettiek többet lógnak a Facebookon, mint 2015-ben, a többség - 75% - mára már leginkább napi 2-3 órát, míg a válaszadók 25%-a csak fél órát-órát. A 24-40 éves korosztály 60%-a is naponta átlagosan 2-3 órát tölt a közösségi oldalon.

Nem gondoljuk magunkról, hogy függők lennénk

Na és mi lenne a felhasználókkal a közösségi média nélkül? A felhasználók nem gondolják magukat függőnek, a 14-23 éves korosztály 58%-a szerint - 2017-ben 57% - csak kiegészítő szerepe van az életében a közösségi médiának, 16%-nak - 2017-ben 20% - egyáltalán nem fontosak a közösségimédia-csatornák, és mindössze 2% tartja erőteljesen függőnek magát - ez korábban 4% volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

2019-ben a válaszadók többsége úgy gondolja, hogy minden további nélkül tudna létezni a Facebook nélkül, de 33% pár hét után már elvonási tünetekkel küzdene, míg mostanság 13% gondolja azt, hogy nem tudna egyáltalán létezni a platform nélkül. Az idei kutatás azt mutatja, hogy a 14-23 éves korosztály nem meglepő módon leginkább csetelésre, kedvenc oldalaik követésére és saját tartalom feltöltésére használja a platformot.

A középkorosztály - 24-40 évesek - szakmai és egyéb híreket olvas, és csetel a Facebookon. A 41 év felettiek korosztálya itt tájékozódik a napi és a szakmai hírekről is. A megkérdezettek 96%-a azt válaszolta, hogy nem akadt még gondja abból, hogy a munkahelyén facebookozott, de 4%-nak már származott kára munkahelyi szörfözésből.

A hirdetésekhez való viszonyunk jócskán megváltozott. Míg 2015-ben csak 48%, most már a válaszadók 65%-a véli úgy, hogy zavaróan sok hirdetés van a közösségi médiában, korábban 39% szerint nem volt vészes, most már csak 25% véli így, és csak 10%-ukat nem zavarja a sok hirdetés.

A Facebook legyőzte a szexet?

Manapság a közösségi média sokak életében napi szerepet játszik, ami akár a párkapcsolatra is negatív hatással lehet. Idén is válaszoltak a kitöltők, hogy adott esetben a facebookozást vagy a szexet választják. A 2015-ös adatok alapján szinte mindig a szex nyert, de 2019-ben előretört a Facebook, már a megkérdezettek mintegy 31%-a válaszolta azt, hogy időnként vagy mindig a közösségi oldal győz a négy évvel ezelőtti 8% helyett.

Ehhez persze hozzájárulhatott az is, hogy az idei kutatás korfája jobban tendált az idősebbek felé. A válaszadók többsége - 75% - egyébként még egyáltalán nem ismerkedett Facebookon, 15% vallotta azt, hogy ugyan ismerkedett már, de sosem lett belőle semmi, a maradék 10%-nak pedig csak rövid távú kapcsolatai voltak a facebookos ismerkedés által.

Biztonságban vagyunk?

Ugyan a legtöbb közösségimédia-felület már többpontos biztonsági rendszerrel rendelkezik, ám még ez sem tudja megakadályozni teljes mértékben a hackereket. A válaszadók 83%-a azt a választ adta, hogy még sosem törték fel valamelyik közösségimédia-fiókját, viszont 13%-a már áldozatául esett a hackereknek. A megkérdezettek többsége - 73% - szerint már igenis fontos az adatai biztonsága, míg 2015-ben csak 36%-ukat foglalkoztatta nagyon ez a kérdés.

Fotók: Getty Images

A fotós kihívás legmenőbb indulói

Valószínűleg sokan találkoztak már a Tetris Challenge elnevezéssel futó, új, fotós kihívás szokatlan képeivel, rengeteg magyar és külföldi szervezet csatlakozott hozzá, hogy megmutassák a hivatásukhoz szükséges összes kelléket katonás rendbe rakva. A kihívás gyorsan nemzetközi szinten népszerűvé vált: mutatunk néhány hazai és külföldi példát.

Egy mentő, egy műtő, egy szülészet: mutatjuk a fotós kihívás legmenőbb indulóit

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük