Közeleg a végzetes 2012-es év: már titkos kormányzati bunkerek épülnek
Sokan nem veszik komolyan, míg mások bunkert építenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aggályok és kétségek mindig is voltak, különösen, ami az erőteljes világvége-marketinget illeti, ugyanakkor jövendölések tucatjait villantják föl és magyarázzák különféle elméletek az aktuális pusztulásmítoszokkal kapcsolatban.

A magbunker bejárata

Ugyan sok előre jelzett apokalipszis-dátumot elhagytunk már eseménytelenül, a gondolat mégis ott motoszkál a fejekben, hátha egyszer valós veszélyt jelenthet valamelyik világvége-verzió.

Akár a tudományos érvekkel alátámasztott klímafélelmek, akár a maja naptárelemzésekből született végjövendölés - vagy bármelyik apokalipszis-változat - nyer realitást végül - vagy talán egyik sem -, néhányan minden eshetőségre felkészülve már most készítik a biztonságosnak remélt menedékhelyeket.

Élelemkészletek a föld alatt

A norvég kormány, magánszemélyek és több szervezet - közöttük Bill Gates és felesége alapítványa, akik 30 millió dollárt áldoztak a megvalósításra - összefogásából született az a magbank, ahol a világ élelmiszernövényeinek magvait tartalékolják arra az esetre, ha a globális katasztrófa jóslata beteljesülne.

Nagyjából félúton az Északi-sark és Norvégia között egy, a Jeges-tengerben található szigetcsoport, a Spitzbergák lett a kiválasztott helyszíne a norvég kormány föld alatti bunkereinek.

Az építést 2007 márciusában kezdték el, és alig egy év alatt be is fejezték. A csaknem hárommillió növénykezdeményt szigorú szabályok szerint tartják, egy speciális eljárással mínusz 18 fokra fagyasztott földben tárolva, hogy szükség esetén bármikor használható és fogyasztható élelmet nyerjenek, ha mégiscsak beütne egy világméretű apokalipszis.

Svájcban a világ legtöbb óvóhelye

A hétmillió lakosú Svájc összesen 270 ezer atombiztos bunkerrel rendelkezik, így, ami az óvóhely-statisztikát illeti, kétségkívül az alpesi ország vezeti a listát. A bunkerek gyakorlatilag a legtöbb svájci házhoz, épülethez alapvetően hozzátartoznak, de a legbiztonságosabbnak tartott fedezék a svájci kormányzat számára épített Führungsanlage - K20 -, mely a fővárostól mintegy 60 kilométerre, egy apró hegyi falu közelében épült.

A több száz ember befogadására alkalmas létesítményre csaknem 259 millió svájci frankot költött az előrelátó kormányzat. Bár az eredeti célok szerint a szovjetek elleni rakétavédelem motiválta az akkori vezetést, néhány év elteltével az átalakítás mellett döntöttek.

Új funkciót kap a világháborús svájci bunker

Így lett a létesítmény megerősített óvóhely globális méretű vészhelyzetek, katasztrófák esetére. A K20-ba egyébként a bejutás sem egyszerű: kijátszhatatlan szivárványhártyás azonosítás után belépőkóddal juthat csak be, aki engedélyt kapott előzőleg. Az országos védelmi rendszert egyébként az adófizetők állják, ami évente körülbelül egymillió svájci frankot jelent.

Apokalipszisben is luxuskörülmények

Aki nem bízza a biztonságot a véletlenre, illetve a kormányokra, annak van lehetősége arra, hogy saját magának gondoskodjon óvóhelyről, ha beütne a katasztrófa. A milliárdos elitnek szól egy kaliforniai cég luxusbunker-kínálata, potom kétmilliárd forintnak megfelelő dollárért ígérik az apokalipszis-biztos búvóhelyet.

A cég arról számolt be, hogy 2012 közeledtével egyre nagyobb az érdeklődés a luxuskörülményeket biztosító bunkerek iránt: eddig összesen négyezer fő befogadására képes bunker készült el.

Így néz ki egy luxusbunker

Az építésnél nem csupán a szükséges biztonsági szempontokat vették figyelembe, de a tervezők arra is gondot fordítottak, hogy a lakók alapigényein túl a kényelmet és extra felszereltséget is biztosíthassák.

Így többek között élelmiszerraktár, víztisztító rendszer, több külön helyiség - plusz térelválasztó lehetőségekkel -, de még saját kis kórház - orvosi műszerekkel - is helyet kapott a föld alatti bunkerben. Az építtetők arra is nyitottak, ha valaki a saját elképzelései szerint szeretné módosítani a terveket, és belevinné saját egyéni igényeit is.

Képek: hu.wikipedia.org Spitzbergák Nemzetközi Magbunker szócikk, BetacommandBot; en.wikipedia.org, Chlempi.

Szerinted eljön a világvége 2012-ben? Szólj hozzá!

Ezt is szeretjük