Korrupció és összeesküvés a Vatikánban: megszólalt az egyik áruló

A névtelen forrás összeesküvésről és titkosszolgálatról beszélt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kiszivárogtatásokra reagáló hivatalos szentszéki nyilatkozatok helyett egy nevét elhallgató vatikáni dolgozó számolt be az olasz sajtónak a pénteken letartóztatott pápai inas, Paolo Gabriele megbízóiról, hangoztatva, hogy a komornyik parancsnak engedelmeskedett.

- Bevallom: én vagyok az egyik áruló, a pápa védelmében tesszük, az egyház szennyesének feltárására - nyilatkozta a La Repubblica és a La Stampa napilapnak egy nevét elhallgató vatikáni dolgozó.

Csak bűnbak kellett nekik?

A titkos forrás arra a botrányra reagált, ami akkor pattant ki, miután május közepén letartóztatták Paolo Gabrielét. XVI. Benedek személyi inasa bizalmas dokumentumokat csempészett ki a Vatikánból, és juttatott el az olasz sajtónak.

A Vatikánból kijuttatott dokumentumok hátteréről részletesen beszámoló személy elmondta, hogy Paolo Gabriele ártatlan. A komornyik nem tett mást, mint "kérésre leveleket továbbított".

A Vatileaks néven ismertté vált botrány szálait egy csoport mozgatja: "bíborosok, monsignorék, kishalak, egyháziak és laikusok. A szentszéki államtitkárság tudja, de nem ismerheti el, ehelyett a komornyikot tartóztatta le".

- Többen vagyunk, és a pápa érdekében cselekszünk, hogy felszínre kerüljön az utóbbi évek szennyese - mondta a vatikáni bennfentes.

Hozzátette, hogy "közöttük vannak olyanok, akik a túl nagy hatalmú Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár ellenzői, olyanok, akik XVI. Benedeket túl gyengének tartják, olyanok, akik elérkezettnek látják az időt az előrelépésre. Ez mindenki háborúja mindenki ellen, de már senki sem tudja, ki ki ellen harcol...."

A CIA-nál is fejlettebb a titkosszolgálati rendszerük

A névtelenül nyilatkozó nem tagadta, hogy a háttérben anyagi érdekek állnak. Azt mondta, a feszültség 2009-ben kezdődött, amikor a pápa megbízásából Carlo Maria Vigano bíboros belső ellenőrzést végzett, és korrupciós ügyekre derült fény. A Bertonéval való szembeszegülés helyett a pápa Viganót távolította el, de ötfős csapatot nevezett ki, négy férfit és egy nőt, saját pozíciója védelmében.

A "kiszivárogtatott dokumentumok ennek a küzdelemnek az eszközei". Hangsúlyozta, hogy a pápai állam föld alatti folyosóin a CIA-nál is fejlettebb biztonsági és titkosszolgálati rendszer működik, melyet egy 35 éves hacker irányít, de a dokumentumokat kézben vitték ki a Vatikán kapujain és adták át az olasz sajtónak.

A Corriere della Sera úgy tudja, olasz bíboros mozgatja a vatikáni szálakat, és az egész ügy "olasz bíborosok közötti harc". A La Repubblicának nyilatkozó Hans Küng német teológus szerint szoros kapcsolat létezik a Vatileaks, az IOR vatikáni bank elnöke, Ettore Gotti Tedeschi eltávolítása és a Vatikánnal ellentétes lefebvrianusok között.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Küng úgy fogalmazott, a vatikáni udvar visszatért a középkorba, és a pápa képtelen irányítani. Az Il Messaggeróban Rocco Buttiglione katolikus filozófus, olasz politikus azt mondta, a szálakat a Vatikánon kívülről, az olasz politikából is mozgatják. A bizalmas vatikáni dokumentumokat elsőként közlő Gianluigi Nuzzo újságíró az olasz televíziónak azt állította, hogy II. János Pál halálát követően, 2006-tól szivárogtak ki a titkos információk.

Egy Vatikánon belüli csoportról van szó, a célpont nem a pápa, hanem munkatársai - tette hozzá Nuzzo.

Ezt is szeretjük