Egy egyszerű falfestménynek tűnik, pedig sokkal több annál: érdekes hatása van a levegőre
A hatalmas festmény úgy tisztítja a levegőt, mintha 720 fa állna itt.

varsó-tűzfal-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Főleg Európában, a nagyobb városokban egyre elterjedtebb szokás, hogy a szabadon álló, üres tűzfalakat valamilyen motívummal díszítik, ezzel is feldobva a város arculatát. Ez pár éve már Magyarországra is begyűrűzött, több budapesti épület oldalán is aranyos mesefigurák találhatók.

Lengyelországban is egyre több üresen álló falat festenek át, ám a legutóbbi mégis különleges volt. Varsóban ugyanis nemcsak a város képét teszi szebbé, hanem a levegő minőségét is javítja egy gyönyörű alkotás.

Különleges festékkel készült a festmény

A lengyel fővárosban egy forgalmas metróállomás közelében készült el nemrég Maciek Polak és Dawid Ryski tervei alapján a hatalmas, mosolygó virágokat ábrázoló festmény egy épület oldalán, ám a különlegességét a környezetbarát tulajdonsága adja. A festék, amit az elkészítéséhez használtak, napra aktiválódó fotokatalikus anyag, ami titánium-dioxidot tartalmaz. Ez a vegyület nemcsak megköti a levegő szennyeződéseit, hanem ártalmatlan nitrátokká is átalakítja, így szó szerint tisztítja azt.

A hatalmas festményt a sportszergyártó óriáscég, a Converse támogatta, szlogenjük pedig ez volt: „Alkossunk együtt a holnapért!” A művészeti alkotás ugyanis sokat tesz a bolygó megmentéséért, úgy szűri a levegőt, mintha 720 fa állna a környéken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt a technikát eddig Varsó előtt csak Bangkokban alkalmazták, de tervben van többek között Sydney-ben, Limában, Belgrádban, Johannesburgban és Jakartában is a létrehozásuk. Főként az olyan területekre koncentrálnak, ahol nem megvalósítható jelentős mennyiségű növényzet telepítése. A falfestmények öt évig fejtik ki áldásos hatásaikat, és egyre több cég érzi úgy, hogy akár ezzel a módszerrel is segítheti a föld élhető jövőjéért folytatott küzdelmet.

Csodás átalakuláson ment keresztül a budapesti ház, pedig csak az egyik falon változtattak

A Színes Város Csoport projektjének köszönhetően a Vuk című rajzfilm karakterei színesítik egy józsefvárosi ház tűzfalát.

(Borítókép forrása: goodlooking_studio / Instagram)

Ezt is szeretjük