Mi történt a Fidesszel? - Ellenzékben lebontotta, most építi a gyűlölt kordonokat

A kordonozást Medgyessy kezdte, Gyurcsány, Orbán folytatta.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A politika egyik kedvenc fegyvere volt az elmúlt években a kordon, amellyel a Parlamentet zárták el a tiltakozni kívánó állampolgárok elől. Kordonozás már 2002-ben, a szocialisták kormányra kerülése után is előfordult, 2006-ban aztán a csúcsra járatták, a második Orbán-kormány pedig, bár ellenzékben gyűlölte a módszert, végül maga is alkalmazni kezdte.

Újra kordont vonnak a Parlament köré, derült ki a héten, amire sokan felkapták a fejüket, hiszen ezt a fegyvert a politika az elmúlt években főként az elégedetlenkedők ellen használta, különösen a Kossuth téren. Mint kiderült, hivatalosan most nem erről van szó, a magyarázat szerint a Kossuth tér éppen zajló felújítása miatt volt szükség Parlament körbekerítésére.

Orbánék is alkalmazták már, bár nem a Kossuth téren

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a második Orbán-kormány ne alkalmazta volna a kordonozást a kormánnyal szemben kritikus hangot megütők korlátozására. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója 2013. március 7-én, a Fidesz-székház elfoglalásának napján rendelte el a Sándor-palota előtti terület lezárását, amire pont akkor került sor, amikor tüntetők tiltakoztak volna az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Az indoklás szerint az intézkedés célja a Sándor-palota biztonságának és a védett személyek szabad mozgásának garantálása volt, arra való tekintettel, hogy a palota előtt nagy létszámú és jelentős gépjárműmozgással járó programokat bonyolítanak le, ideértve a március 15-i ünnepség előkészítését is.

Csakhogy - mint a Magyar Helsinki Bizottság felhívta a figyelmet - ezt az intézkedést a nyilvános információk alapján semmi nem indokolta. A Magyar Helsinki Bizottság meg is ígérte, hogy lépéseket tesz az ügyben.

Volt más módszer is

Ezt megelőzően a kordonozást a második Orbán-kormány egyáltalán nem alkalmazta, bár az is igaz, hogy volt más módszere: 2011 márciusa és augusztusa között például kordonok helyett fotókiállítást mutatott be a Kossuth téren, ami miatt ugyanúgy nem lehetett tüntetni a területen.

Amikor a Fidesz még utálta a kordonokat

Pedig ellenzékben a Fidesz hangosan tiltakozott a Kossuth tér elbarikádozása ellen. A rendőrség a teret 2006-ban, az őszödi beszéd miatti tüntetéssorozat idején zárta el, majd novemberben arról döntöttek, hiába nyugodtak le valamelyest a kedélyek, a kordonozást továbbra is fenntartják.

2007 februárjában aztán Orbán Viktor és fideszes párttársai jogellenesen lebontották a kordonokat, mondván, azok korlátozzák a gyülekezési szabadságot. A kordont ezután visszaállították, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig végül csak egy több mint négy évig tartó bírósági procedúra után, 2011-ben ismerte el, hogy jogszerűtlenül hosszabbították meg a kordonozást.

A kezdetek

Bár már kevesen emlékeznek rá, de 2002-ben ugyanígy a Kossuth tér körbekerítése volt a téma. A Parlament 1994-ig szabadon megközelíthető volt, majd egy detonáció miatt lánckerítéssel vették körbe az épületet, amit Medgyessy Péter idején szürke vaskordonokkal erősítettek meg, szintén az egyre sűrűsödő ellenzéki - akkor még fideszes - politikai tüntetések miatt.

Lamperth Mónika akkori belügyminiszter a kerítés fenntartását 2003-ban azzal indokolta, hogy a kis lánckerítés kulturált módon tartja távol az ott-tartózkodókat, megszüntetése esetén pedig funkcióját vesztené a gépjármű-beléptető rendszer és a mozgásérzékelő védelem. Mint mondta, a kordonra azért is szükség van, hogy a nagy számban érkező látogatók biztonságosan várakozhassanak a parkoló mellett vezető járdaszakaszokon.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fotók: Nyitrai Zsolt képviselő honlapja

Ezt is szeretjük