Újabb áremelkedés az új katatörvény következménye: nagyon sokakat érint

Még áremelésre is számíthat, aki kilép a katából: így változnak a könyvelési díjak 2022-ben.

GettyImages-1310922935
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A könyvelők átlagosan 5 és 20 ezer forint közötti áremeléssel terveznek a kisadózó vállalkozások tételes adójából, vagyis a katából kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében - derült ki a Billingo online számlázó által július végén elvégzett felmérésből, amelyet mintegy ezer könyvelő töltött ki. Az online felmérés szerint az érintett könyvelők 48 százaléka 5-10 ezer forinttal, 29 százaléka pedig 10-15 ezer forinttal emelné díjazását.

A válaszadó könyvelők 98 százaléka könyvel katásoknak, és csak 2 százalékuknak nincs katás ügyfele. A válaszadók több mint fele jelenleg nem könyvel átalányadós ügyfeleket, és csak minden tizedik közölte, hogy több ilyen ügyfele is van. Több könyvelő is jelezte, hogy a legnagyobb kihívást az átalányadózásból való felkészülés jelenti, mert eddig egyáltalán nem volt ilyen ügyfelük. A válaszadók több mint harmada továbbra sem fog átalányadózókat vállalni.

Katás ügyfeleik könyvelésével eddig a megkérdezettek csaknem fele egy órát vagy annál kevesebbet foglalkozott havonta. Az átalányadóra áttérő ügyfeleknél a válaszadók 31,7 százaléka 1-2 órás, 27,4 százaléka pedig 2-3 órás többletmunkára számít. A könyvelők több mint felének nincs már szabad kapacitása új ügyfeleket vállalni a meglévőkön kívül, és alig 8 százalékuk érzi úgy, hogy akár több mint tíz új ügyfélnek is tudna maradéktalanul könyvelni.

Fotók: Getty Images

Rendezné a katahelyzetet az iparkamara

Az iparkamara javaslatokat dolgoz ki az új kata egyes részszabályainak észszerűsítésére és a katatörvény hatálya alól kikerülő vállalkozások helyzetének rendezésére.

Ezt is szeretjük