Egy könyv, amit egyszerűen nem lehet letenni
Tisza Kata ismét nem okoz csalódást rajongóinak. A Doktor Kleopátra című regénye viszont mindenkinek ajánlott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár még csak 28 éves, Tisza Kata neve szinte senki előtt sem ismeretlen. Az erdélyi származású írónő az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett angol-nyelvtanári diplomát, majd évekig oktatott nyelviskolában, a Közép-Európai Egyetemen, valamint a Közgazdasági Politechnikumban.

A katedra mellett azonban írói vénáját sem rejtette véka alá: a Komlósi Oktatási Stúdióban újságírást tanult, majd 2005-ben, egy rablótámadás áldozatává válása után megírta első regényét Pesti kínálat címmel.

A siker után még három kötet

A Pesti kínálat talált. Keresett sikerkönyv lett, a maga szókimondásával és néhol nyers ábrázolásával. Tisza Kata ekkorra már sokak által ismert és kedvelt íróvá vált, aki a klaviatúra mellett a kamerák előtt is kipróbálta magát, és akivel rendszeresen találkozni az Alexandra Pódiumon is.
Önmagát azonban leginkább mégis az irodalomban találta meg. A Pesti kínálat után 2006-ban megjelent Reváns című regénye szintén nagy sikert aratott, hónapokig trónolva a sikerlisták élén, és még több rajongót szerezve ezzel az írónőnek, ahogy ezt tette harmadik regénye is, a Kata-pult.

Negyedszerre öniróniával és tébollyal

Tisza Kata azonban nem áll meg. Nemrég mutatta be negyedik regényét Doktor Kleopátra címmel, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan szintén nem lehet letenni. Aki azonban azt gondolná, hogy valamely egyiptomi világ tárul elé a könyvben, téved.
A Doktor Kleopátra főszereplője Gábor Emma, aki szerelemtéboly áldozata lesz. Napról napra bomlik meg az agya, és veszti el kapcsolatát a realitással. Lassan ellenségnek látja barátait, képtelen ellátni munkáját, fölkelni reggel, elaludni este. Hallucinációi eluralkodnak rajta, kiesik a világból. Fekete Béla ki-be sétál az életébe, hol akarja őt, hol nem, hol biztos, hol bizonytalan, kihasználja, elhagyja, megcsalja, gyötri, mígnem a nő hisztériássá válik, és orvosi segítségre kényszerül. Pszichiátere gyógyszeresen túladagolja, spiritisztája ördögűzést hajt rajta végre, mert kétségbeesésében minden hihető és hihetetlen módszerbe kapaszkodik.

Felvonulnak pszichológusok, pszichiáterek, jósok, asztrológusok, álomfejtők, buddhista lelki vezetők, papok, hipnoterapeuták, házasságközvetítők, mind-mind segítési szándékkal, és jókora tarifával. A főhősnő egyre mélyebbre zuhan az őrületbe, hiszen oly keskeny a határ téboly és normalitás között, és oly hirtelen váratlansággal ragad magával a váltás.

Emma öniróniával szemléli saját nyomorúságát, az író néhol metsző gúnnyal, máskor elnéző humorral, az abszurd és a groteszk elemeivel ábrázolja korunk segítőinek seregét, míg a főhős vissza nem rugdossa magát az élhető életbe.

Tisza Kata: Doktor Kleopátra

Ha izgalmas, letehetetlen regényre vágysz, akkor bátran válaszd a Doktor Kleopátrát.
Tisza Kata negyedik regénye ugyanis az első háromhoz hasonlóan biztosan nem okoz csalódást. Hogy miért nem? Mert őszinte, mert ritmusa van, ami csak úgy repíti az olvasót, mert választékos nyelvezetben íródott, és mert szellemes, gunyoros, és kiváló olvasmány.

Kiadja: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2008
Ára: 2699 forint

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, rendeld meg! »
Ezt is szeretjük