Íme, ezt ígérte Matolcsy Brüsszelnek: mi lett belőle?
Megnéztük, mit ígértek Brüsszelnek a konvergenciaprogramban, és mi lett belőle.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Április végén küldte el a kormány Brüsszelbe a konvergenciaprogramot, melyben beszámolt az összes új adónemről, illetve arról, hogy ki és milyen mértékben fogja fizetni őket, és mindebből mennyi bevétel származhat.

Matolcsy György, fotó: MTI, Kollányi Péter

Megnéztük, hogy az Európai Uniónak írt információk mennyire felelnek meg a valóságnak, mi teljesült a telefonadóra, a sárgacsekk-adóra és az adócsökkentésre vonatkozó vállalásokból.

Sárgacsekk-adó: jócskán módosult

A kormány a pénzügyi tranzakciós illetékkel, ismertebb nevén sárgacsekk-adóval kapcsolatban azt írta: 2013 elejétől kerül bevezetésre, általános kulcsa 0,1% lesz, és alapvetően lakossági, vállalati banki, illetve postai tranzakciókra terjed ki. Az adótól 130-228 milliárd forint bevételt remélnek a programban.

Ami ebből ténylegesen megvalósult - úgy, hogy a törvényt már elfogadták -, az a bevezetés dátuma, illetve az illeték kulcsa, a másik két vállalás viszont köszönőviszonyban sincs az elfogadott jogszabállyal.

A kormány ugyanis úgy döntött, a lakossági, vállalati banki, postai tranzakciós illeték mellett illetéket vet ki a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár műveleteire is. Erről egyáltalán nem volt szó a programban, és emiatt ismét neheztelhet ránk az EU. Nem stimmel a várt bevétel sem, 130-228 milliárd forint helyett a kormány júliusban már 380 milliárd forintot várt az adótól, ami több mint 100 milliárdos eltérést jelent. A 2013-as költségvetésben egyébként 283 milliárd forint szerepel, ez is jóval több, mint amennyit Brüsszelnek említettek.

Telefonadó

Az adófizetők szintén a konvergenciaprogramból értesülhettek arról, hogy a jövőben minden egyes letelefonált perc után 2 forintot kell majd fizetniük, jön ugyanis a telefonadó, vagy ahogy a programban szerepel: a távközlési szolgáltatási adó.

A telefonadó bevezetésére nem adtak meg pontos dátumot, mint írják, "az idei év közepétől" kerülne bevezetésre, ez végül is stimmel, hiszen júliustól fizetjük az adót. A 2 forint szintén megegyezik a valósággal - bár több szolgáltató nem percalapon emelt, inkább egységesen növelte az előfizetések díját.

A konvergenciaprogramban a távközlési szolgáltatási adótól 2012-ben 30, 2013-ban 52 milliárd forintot várt a kormány. Ez a szám a valóságban, pontosabban a 2013-as költségvetés tervezetében már alacsonyabb, a jövő évre 44 milliárdos bevétellel számolt a kormány 52 milliárd helyett.

Ez már majdnem jó

A konvergenciaprogramban a kormány azt is vállalta, hogy megszünteti a biztosítási szektorra kivetett különadót, és egy új adónemet vezet be biztosítási adó néven, amely kiváltja a különadót, a tűzvédelmi hozzájárulást és a baleseti adót. Utóbbi kettő értelemszerűen megszűnik.

- A fentiek mellett megszüntetjük a gyógyszertári szolidaritási díjat, a magánszemélyek 98%-os különadóját és a katasztrófavédelmi hozzájárulást - írták a programban. Összességében kijelenthető, hogy ezeket a vállalásokat sikerült a legnagyobb mértékben teljesíteni: megfelelnek a valóságnak a biztosítási adóra vonatkozó vállalások, megszüntették a patikák szolidaritási díját, valamint eltörölték a katasztrófavédelmi hozzájárulást.

Ami itt nem stimmel, az a "pofátlan végkielégítésekre" vonatkozó 98%-os különadó megszüntetésre, azt ugyanis társadalmi nyomásra megtartotta a kormány.

Ezt is szeretjük