A legtöbben nem tudják, hogyan kell megpucolni ezt a gyümölcsöt: te is rosszul csinálod?
Néhány szabályt ajánlott betartani, mert így könnyebb dolgod van.

Dia

	Mielőtt belekezdenél	A kókuszdió elkészítése valójában a kiválasztásnál kezdődik. Mivel azonban a polcokon tornyosuló gyümölcsökből csak a külső vastag, barna héj látható, könnyű mellényúlni. A legegyszerűbb tanács erre az esetre: rázd meg egy kicsit a diót! Ha ugyanis lötyögést hallasz benne, fiatal gyümölccsel van dolgod, így nyugodtan megveheted azt.

Mielőtt belekezdenél

A kókuszdió elkészítése valójában a kiválasztásnál kezdődik. Mivel azonban a polcokon tornyosuló gyümölcsökből csak a külső vastag, barna héj látható, könnyű mellényúlni. A legegyszerűbb tanács erre az esetre: rázd meg egy kicsit a diót! Ha ugyanis lötyögést hallasz benne, fiatal gyümölccsel van dolgod, így nyugodtan megveheted azt.

Dia

	Folyasd ki a kókuszvizet!	Az első lépésként tedd a kókuszt egy szilárd felületre, keresd meg az alján található három lyukacskát, majd az egyikbe üss egy szöget, csavarhúzót vagy más éles, vékony tárgyat egy kalapács segítségével! Egészen addig üsd, amíg be nem ér a középső, üres térbe, majd húzd ki belőle! A lyukas felével lefelé állítsd egy pohárba, hogy szabadon távozzon belőle a folyadék! Ez a kókuszvíz a dió belsejében található áttetsző, enyhe ízű folyadék, ami számos jó tulajdonsággal rendelkezik, így leszűrve érdemes lesz ezt is elfogyasztani.

Folyasd ki a kókuszvizet!

Az első lépésként tedd a kókuszt egy szilárd felületre, keresd meg az alján található három lyukacskát, majd az egyikbe üss egy szöget, csavarhúzót vagy más éles, vékony tárgyat egy kalapács segítségével! Egészen addig üsd, amíg be nem ér a középső, üres térbe, majd húzd ki belőle! A lyukas felével lefelé állítsd egy pohárba, hogy szabadon távozzon belőle a folyadék! Ez a kókuszvíz a dió belsejében található áttetsző, enyhe ízű folyadék, ami számos jó tulajdonsággal rendelkezik, így leszűrve érdemes lesz ezt is elfogyasztani.

Dia

	Az ütögetés	Ha kicsöpögött a kókuszvíz, kezdődik a legmonotonabb rész: az ütögetés. A kókuszdió héjára a kalapács segítségével mérj biztos, de nem túl erős ütéseket! A leghatékonyabb, ha körbehaladsz a felületen. Légy óvatos, vigyázz a kezedre! Ha elég kitartó vagy, egy idő után elkezd megrepedni a külső héj, majd darabokban leválni a húsról. Itt már majdnem készen vagy!

Az ütögetés

Ha kicsöpögött a kókuszvíz, kezdődik a legmonotonabb rész: az ütögetés. A kókuszdió héjára a kalapács segítségével mérj biztos, de nem túl erős ütéseket! A leghatékonyabb, ha körbehaladsz a felületen. Légy óvatos, vigyázz a kezedre! Ha elég kitartó vagy, egy idő után elkezd megrepedni a külső héj, majd darabokban leválni a húsról. Itt már majdnem készen vagy!

Dia

	A hámozás	Amikor sikerült leválasztani a darabokról a külső héjat, már csak a belső, világosabb héjat kell eltávolítanod. Erre a legalkalmasabb egy zöldséghámozó használata! Előfordulhat, hogy a kókuszod kis darabokra esik szét, sőt, többnyire csak nagy rutinnal rendelkezőknek sikerül a húst érintetlenül hagyniuk. Ez nem is baj, a reszelékhez úgyis kis darabokban fog majd kelleni. Ha a külső héj lejött, a fenti módon hámozd le róla a belsőt is, ha azonban makacsul ragaszkodik a kemény dióhéj a húshoz, egy késsel és egy kis türelemmel lefejtheted róla.

A hámozás

Amikor sikerült leválasztani a darabokról a külső héjat, már csak a belső, világosabb héjat kell eltávolítanod. Erre a legalkalmasabb egy zöldséghámozó használata! Előfordulhat, hogy a kókuszod kis darabokra esik szét, sőt, többnyire csak nagy rutinnal rendelkezőknek sikerül a húst érintetlenül hagyniuk. Ez nem is baj, a reszelékhez úgyis kis darabokban fog majd kelleni. Ha a külső héj lejött, a fenti módon hámozd le róla a belsőt is, ha azonban makacsul ragaszkodik a kemény dióhéj a húshoz, egy késsel és egy kis türelemmel lefejtheted róla.

Dia

	Utolsó lépés	Ha sikerült meghámoznod a kókuszt, és már csak fehér darabkák vannak előtted, tedd az egészet egy gyümölcsszeletelő gépbe, és turmixold össze! Le is reszelheted, bár ez egy kicsit időigényesebb. Ezzel készen vagy a friss kókuszreszelékkel, amiből nagyon egyszerű kókusztejet készíthetsz, ha felöntöd egy lábosban vízzel - egy közepes méretű kókuszhoz körülbelül fél liter víz ajánlott -, majd felforralod azt. Miután langyosra hűlt, már csak le kell szűrnöd, és készen is vagy. Fél liter tej és egy jó nagy adag kókuszreszelék lesz belőle, talán ezért már érdemes is belevágni.

Utolsó lépés

Ha sikerült meghámoznod a kókuszt, és már csak fehér darabkák vannak előtted, tedd az egészet egy gyümölcsszeletelő gépbe, és turmixold össze! Le is reszelheted, bár ez egy kicsit időigényesebb. Ezzel készen vagy a friss kókuszreszelékkel, amiből nagyon egyszerű kókusztejet készíthetsz, ha felöntöd egy lábosban vízzel - egy közepes méretű kókuszhoz körülbelül fél liter víz ajánlott -, majd felforralod azt. Miután langyosra hűlt, már csak le kell szűrnöd, és készen is vagy. Fél liter tej és egy jó nagy adag kókuszreszelék lesz belőle, talán ezért már érdemes is belevágni.

Fotó: Bajopalabra
Ezt is szeretjük
Fotó: