Mi történt Kocsis Mátéval, megszállta a szentlélek?
Mindenkit meglepett döntésével
Józsefváros polgármestere megkegyelmezett a szegényeknek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatalmas meglepetést okozott a józsefvárosi polgármester a múlt héten, amikor felfüggesztette a kerületben egy ideje kampányszerűen zajló kilakoltatásokat.

Október közepén még dübörgött a kilakoltatási hullám a VIII. kerületben, volt olyan nap, amikor hat családnak kellett felkészülnie az utcára kerülésre.

Október 22-én azonban az önkormányzat testületi ülésén Kocsis Máté rajtaütésszerűen önmérsékletre intette magukat, pedig Józsefvárosban december 1-ig - a téli kilakoltatási moratórium kezdetéig - még számos kilakoltatás volt kitűzve. Az átmeneti tűzszünet miatt sokan fellégezhetnek a kerületben, hogy a téli hónapokban bizonyosan lesz tető a fejük felett.

A civilek óvatosak

A kilakoltatási hullám miatt több tiltakozást is szervező A Város Mindenkié Csoport szerint azonban nem árt óvatosan fogadni a bejelentést. A szervezet szerint a fideszes politikus mostani döntésével lehetőség nyílik arra, hogy a kerület szakítson az eddigi embertelen gyakorlatával, és a rendelkezésre álló lakáspolitikai eszközöket a lakosság szolgálatába állítsa. Ám a kerület különböző intézkedései mögött felfedezhető a kerületi lakosság lecserélésének szándéka - írják honlapjukon.

Az AVM Csoport szerint ugyanis erre utal a polgármester számos sajtónyilatkozatán kívül például az is, hogy a Magdolna Negyed Program utolsó ütemében felújított házakat részben éppen a hátralékosok nagyon magas aránya alapján választották ki - azt azonban már egyáltalán nem tartották szem előtt, hogy az eredetileg ott lakó, szegényebb lakók miképpen tudnak otthonaikban maradni. Így aztán - nem meglepő módon - a felújítások végeztével a kilakoltatások is megindultak. Az aktivisták szerint egy városrész felújítása nem járhat a szegényebb városlakók elűzésével.

Rajtuk már nem segít a döntés

Polgármesteri önmérséklet ide, leállított kilakoltatások oda, azokon már nem segít a kerület, akiket az elmúlt hetekben raktak ki a lakásaikból. A múlt héten utcára került Lendvai család sem térhet vissza a lakásába. Az agytumorral kezelt anya, mutatványos férje és két gyermeke ismerősöknél húzták meg magukat külön-külön, elhelyezésükről nem gondoskodott senki.

Ezt is szeretjük