Az ilyen országokra egyetlen biztosítónál sem lehet utasbiztosítást kötni
A kockázatos országokban a biztosítók sem tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat.

borond
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyetlen biztosítónál sem lehet utasbiztosítást kötni garantáltan kockázatos országokba, például olyanokba, amelyeket akár egy esetleges háború vagy fegyveres zavargások miatt veszélyesnek minősít a Külügyminisztérium - figyelmeztet közleményében a CLB biztosítási alkuszcég.

Az Ukrajna és Oroszország között kialakult feszültségre tekintettel a Konzuli Szolgálat február 12. óta az ukrajnai utazások elhalasztását ajánlja. Amennyiben bárki a felhívás ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a Konzuli Szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást - olvasható a szolgálat weboldalán.

A biztosítási alkusz is hangsúlyozta: ott, ahol harcok dúlnak, felborul a normális élet, a biztosítók sem tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat. Hadiállapotban ugyanis nem garantált a színvonalas betegszállítás, az utasbiztosításban foglalt minőségi kórházi ellátás vagy egyéb biztonsági, kényelmi szolgáltatás. Ráadásul egy köztudottan háború sújtotta országban jó eséllyel lehet számítani jelentős anyagi kárra, esetleg sérülésre is, így az már nem minősül alap-utasbiztosítási kockázatnak - magyarázza Németh Péter a CLB kommunikációs igazgatója a közleményben.

Hozzátette: a biztosítók minden tőlük telhetőt megtesznek azokért a külföldön dolgozó vagy turistaként kiutazott magyar ügyfeleikért, akiknek éppen a kint tartózkodásuk alatt válik kockázatossá vagy nem ajánlottá az adott ország besorolása. Tőlük azt várja a biztosító, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az országot. Ez természetesen saját életük védelmében is fontos, de biztosítási szempontból is meghatározó - mondta a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahhoz ugyanis, hogy a biztosítójuk bármilyen formában segíthessen rajtuk, együttműködőnek kell lenniük, hiszen a szerződésük közös kármegelőzési felelősségre kötelezi őket. Németh Péter kitért arra, hogy a kockázatossá vált ország idő előtti elhagyásának esetleges extra költségére az utasbiztosítások egyes tételei külön fedezetet nyújtanak.

Kitértek arra is, hogy egy háború speciális helyzetbe hozza a szomszédos országok határához közeli települések lakóit is, hiszen egy nem túl távoli robbanás, hangrezonancia vagy éppen menekülő emberek áradata is kárt tehet még a kilométerekkel odébb fekvő ingatlanokban, de akár a járművekben is. Az ilyen településeken élőknek mindenképpen javasolt teljes ingatlan-, vagyon-, vagy gépjármű-biztosítást kötni - írták.

Fotók: Getty Images

Mire kell figyelni az utasbiztosításnál?

Az olcsó és rövid utazásoknál is fontos utasbiztosítást kötni, mivel az egészségügyi költségek magasak lehetnek.

Ezt is szeretjük