A kormány elköltött 60 milliárdot, majd rájött, hogy rossz helyen?
Évről évre egyre több pénzt kapott a hatalmas szervezet, ám úgy tűnik, hogy hiába.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel tudhattuk meg, hogy a közoktatás központosításából visszavenne kicsit a kormány, most azonban úgy tűnik, újabb gigaintézmény születik az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, ami feladatokat venne el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól - Klik.

Mindezt azok után, hogy a Klik elmúlt két éve alatt 57,5 milliárd forint plusz pénzt emésztett fel a költségvetésből a működéséhez a költségvetésben biztosított keretén kívül.

Nem vált be a mamutszervezet, jön helyette egy másik

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - Klik - után újabb hatalmas szervezet jön létre a közoktatás területén. A Magyar Nemzet információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI - már elő is készített mindent ahhoz, hogy ezentúl az Oktatási Hivatal vegye át a háttérintézmények legfontosabb feladatait. Ez azt jelenti a lap szerint, hogy a Klik ezentúl tisztán fenntartói feladatokat fog ellátni.

Az oktatás eddigi egyetlen mamutszervezetének átalakításáról már ősszel beszélt Czunyiné Bertalan Judit államtitkár. Ekkor már sejthető volt, hogy a kormány is érzi, nem váltak be maradéktalanul a központosításhoz kapcsolódó remények, elvárások.

57 milliárd forint plusz forrás két év alatt

Mindezek ellenére a Klik még ősszel is kiegészítő forrásokra szorult a költségvetésből, amit meg is kapott. Az október 30-i Magyar Közlönyben például az szerepel, hogy 20 milliárd forintot csoportosítanak az intézményhez a költségvetésben a "működéshez szükséges források" biztosítására.

Szinte pontosan egy évvel korábban, 2013 novemberében 17,8 milliárd forintos többletforráshoz juttatta a Kliket egy kormányrendelet. 2014 nyarán 19,7 milliárd forintot kapott az intézményfenntartó, akkor az előző évi költségvetés maradványösszegeit kapta meg. Ez azért is fontos, mert a 2014-es költségvetés már csaknem 500 milliárd forintot biztosított a Klik működésére, ám úgy látszik, ez nem volt elég, de ami még furcsább, úgy tűnik, nem tudták előre, mennyi pénzre lesz szükség.

Az állam idén már biztosra ment, és 524 milliárd forintot szánt a Klikre 2015-re, ám kérdés, hogy szüksége lesz-e az intézménynek továbbra is ekkora keretre, ha feladatai egy részét máris átcsoportosítják.

7 milliárd forint adósság

Nemrég arról számoltunk be, hogy a 120 ezer tanárral az ország legnagyobb munkaadójaként is ismert Klik 6,9 milliárd forint adósságot halmozott fel. A központtól akkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tartozásállomány alapvetően a kiadások és a rendelkezésre bocsátott források eltérő ütemezéséből adódik.

A Klik 2013-as létrejöttével a közoktatási intézmények az addigi önkormányzati fenntartóiktól egyetlen központi szervhez kerültek. Ez persze nem ment zökkenőmentesen, így az új központi intézmény körüli kisebb-nagyobb botrányok szinte folyamatosan láttak napvilágot.

Ezt is szeretjük