Kormányinfó: a kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat
Ezek a kormány legfontosabb bejelentései.

D SOS20221116008
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Január 12-én, 10 órától Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A sajtótájékoztatón többek között szó esett az Erasmus-kitiltási ügyről, a költségvetésről, a pedagógusok helyzetéről és az önkormányzatok rezsitámogatásáról is. 

A kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésén foglalkozott az Erasmus-kitiltási üggyel. A kormány álláspontja egyértelmű: az Európai Bizottság elfogadhatatlan intézkedést hozott.

Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben, a kormány reméli, hogy csak félreértés történt. Az idei évre vonatkozó ösztöndíjakat már aláírták, a Bizottság döntése tehát csak a jövő éviekre vonatkozik. Ha addig nem lesz megoldás, a kormány ezeket ki fogja fizetni, az ösztöndíjprogramban való részvételnek tehát nem lesz akadálya. Ha nem sikerül megegyezni, a kormány az  Európai Unió Bíróságához fog fordulni. 

D SOS20221109004
Fotó: Soós Lajos / MTI

Gulyás Gergely szerint az alkotmányban lejegyzett tanszabadság a modellváltó egyetemeken biztosított, és úgy jártak el, ahogy azt a Bizottság kérte.

A tegnapi kormányülésen a költségvetésről is tárgyaltak, ezt év elején benyújtják az Országgyűlés elé, és remélik, hogy márciusban el fogják fogadni. A miniszter kijelentette, hogy a jövő évi költségvetés is a rezsivédelemről fog szólni. A kormány célja, hogy nőjenek a nyugdíjak, és a reálbérek és a gazdaság elkerülje a recessziót. Ha ez sikerül, akkor a családok rezsicsökkentett energiafogyasztási áron maradhatnak az átlagfogyasztásig. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pedagógusok megmozdulásaira vonatkozó újságírói kérdésre elmondta, hogy azt kérték a tanári érdekképviseletektől, hogy a tiltakozás jogszerű formáit válasszák, ez lehet sztrájk és tüntetés is. 

A kormány nagyra becsüli a tanárok munkáját, és elismerik, hogy jelentősen növelni kell a tanári béreket. Ezt meg is fogják tenni, ha Brüsszel rendelkezésre bocsátja a forrásokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha kell, második körben is egyeztethetnek az önkormányzatokkal a rezsitámogatásról. Ez attól függ, hogyan alakul a gazdaság helyzete, és hogyan alakulnak a rezsiárak.

Gulyás elárulta, hogy a kormány a fürdőkkel is tárgyalni fog, meg fogják nézni, hogy milyen támogatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a következő télen ne legyen több bezárás. 

A napelemes pályázati pénzekkel kapcsolatban elmondta Gulyás, hogy a múltra vonatkozóan nem tud róla jó híreket mondani, de a jövőre igen. Az eddig elhanyagolható mértékű kifizetések mellett az a cél, hogy január végére  1,2 milliárd forintot fizessenek ki, és ez is csak a  7,8 milliárd forintos előleg egyötöde. 

Csalókra figyelmeztet a Nébih: tilos pénzt utalni erre a bankszámlaszámra

Profi és felkészült csalókra figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezt is szeretjük