200 millió forintot szavaztak meg maguknak a képviselők
Gyurcsány Ferenc kapja a legtöbb pénzt
A politikusok mindig jól járnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A pénteken elfogadott adósmentő törvény rengeteg hitelt felvett embernek jelent segítséget.

A parlament által megszavazott javaslat kapóra jön azoknak is, akik döntöttek róla. A 199 képviselő összesen 200 millió forintot tehet zsebre a törvény életbelépésével.

200 millió jár vissza a képviselőknek

A Blikk úgy becsüli, a képviselők akár 200 milliót is nyerhetnek összesen az adósmentő csomaggal. Bár azt főként a bajba került, nehéz helyzetben lévő adósok megsegítésére találták ki, a bajban minden bizonnyal nem lévő politikusok is profitálhatnak belőle.

A lap a becsléseit arra alapozza, hogy a képviselők vagyonnyilatkozata szerint összesen közel 1,3 milliárd forint tartozásuk van, melyből jó 1 milliárd forint banki hitel. Ha pedig valaki egy 9 millió forintos lakáshitel kapcsán mind az árfolyamrés, mind pedig az egyoldalú kamatemelés kapcsán kap vissza pénzt, akár 1,8 millió forint is ütheti a markát.

 

Gyurcsány járhat a legjobban

Az összeg alapján minden képviselőre jó 1 millió forint visszatérítés jár, azonban ez meglehetősen egyenlőtlenül oszlik meg, ugyanis nem mindenki ugyanakkora hitellel rendelkezik, sőt, nem is minden képviselőnek van tartozása.

Legnagyobb banki adóssága a parlament tagjai közül Gyurcsány Ferencnek van, aki 67 millió forinttal jön még bankjának. A törvény értelmében tehát ha devizában adósodott el, és a bankja egyoldalúan emelte a kamatot, úgy akár 7 millió forint is járhat az egykori kormányfőnek. Minimum pikáns, hogy nem először dönt úgy az országgyűlés, hogy az az exkormányfőnek kedvez. Az új parlament ugyanis új bérekről döntött, minek alapján Gyurcsány fizetése tavasztól megduplázódott.

A kormánypárti képviselők közül Lázár Jánosnak van a legnagyobb hitele. A csúcsminiszter 30 millió forintos tartozásával akár 5,5 millió forintot is nyerhet az új törvény révén.

Egymással szolidárisak a politikusok. Nézd meg, hogyan kárpótolta a kormánypárt a parlamentből távozni kényszerült tagjait!

Az igazán bajban lévő adósok mentése várat magára

Az igazán nagy áttörést az hozza majd a devizában eladósodott képviselőknek, ha ősszel megvalósul az, amiről egyre többet beszélnek kormánypárti oldalon, és forintosítják a devizahiteleket. Nem először dönt olyan csomag mellett a parlament, amely főként a tehetősebbeket érinti a hitelekkel kapcsolatban. A végtörlesztéssel például rengeteg akkori honatya élt, ám valós segítséget nem jelentett az igazán bajban lévőknek, hiszen valahonnan elő kellett teremteni egy összegben a tartozást. Akkor is több képviselő tudott kedvezményesen megszabadulni rossz hitelétől.

Eközben a kormány továbbra is csak meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot, melyet már jó ideje görget maga előtt. Mióta kiderült, az ócsai lakónegyed eredeti célja megbukott, tehát nem segít majd a kilakoltatott adósok többségének helyzetén, a moratóriummal is csak elodázzák a legnagyobb bajt. Pedig ettől még a szegény adósok helyzete, akik már egy fillért is képtelenek törleszteni, nem oldódik meg.

Fotó: facebook.com/magyar.orszaggyules

Ezt is szeretjük