Képviselői vagyonnyilatkozat: miért titkolózik a kormány?
Továbbra sem lesznek elérhetőek a vagyonnyilatkozatok, csak a könyvtárban tekithetsz bele.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába javasolta az LMP, hogy az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata visszamenőlegesen és online is nyilvános legyen, a kormánypárti többség tárgysorozatba se vette az indítványt, ami annyit jelent, hogy még parlamenti vitát sem tarthatnak róla.

A vagyonnyilatkozatok jelenleg elméletben nyilvánosak. Az adott évre vonatkozó dokumentumokat meg lehet találni a kormányzati portálokon, ellenben a tavalyi vagy az azelőtti nyilatkozatokat már külön ki kell kérni az Országgyűlés Információs Szolgálatától.

Ha valaki elküldi a kérelmet, akkor összegyűjtik és kiadják neki a dokumentumokat, amelyekért be kell menni az Országgyűlés könyvtárába. Itt lehetőség van fénymásolatokat készíteni a vagyonnyilatkozatokról.

Nem az internetes közlésre

Az LMP ezzel szemben azt akarta, hogy a nyilatkozatok visszamenőlegesen is elérhetőek legyenek az interneten az adott képviselő mandátumának lejárta után még két évig.

Így könnyebben nyomon lehetne követni a képviselők vagyonosodását.

Szilágyi Péter a Népszabadságnak elmondta: nem kapott meghívót arra a bizottsági ülésre, ahol döntöttek a javaslatáról, így érvelni sem tudott mellette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az indítványa mindössze négysoros volt, így helyben is el tudták olvasni a képviselők.

A döntést így csak azzal tudja indokolni, hogy "a kormánytöbbség nem érdekelt a vagyonosodás folyamatának vizsgálatát lehetővé tételében" - fogalmazott.

Kerestük a Fidesz-frakciót, hogy miért nem vették tárgysorozatba az indítványt, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Tegyék fel a netre a nyilatkozatokat?

Ezt is szeretjük