Nem törölte unokái fotóit a Facebookról a nagymama, durva büntetést kaphat

A nagymama nem akarta törölni a képeket, ezért a lánya bírósághoz fordult.

Képek törlése Facebookról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bíróság kötelezett egy holland nagymamát unokái képének törlésére a közösségi oldalakról. A döntés szerint a nőnek a Facebookról és a Pinterestről is el kell távolítania az unokáit ábrázoló, a szülők engedélye nélkül posztolt képeket. Az ügy azt követően került bíróság elé, hogy a nagymama és lánya nem tudták rendezni a vitát. A gyerekek anyja többször kérte a nagymamától, hogy törölje a közzétett felvételeket.

A bíró úgy döntött, hogy az ügy az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének, a GDPR-nak a hatálya alá tartozik. Az egyik szakértő szerint a döntés tükrözi az Európai Bíróság évek óta képviselt álláspontját.

A GDPR nem vonatkozik adatok pusztán személyes vagy otthoni felhasználására, de ez a kitétel jelen esetre nem érvényes, mivel a fényképek közösségi oldalakon való nyilvánossá tételével azok széles közönség számára váltak elérhetővé. - A Facebook esetében nem zárható ki a közzétett fotók terjesztésének lehetősége, valamint az, hogy végül harmadik fél kezébe jutnak - áll a határozatban.

Pénzbüntetést kaphat a nagymama

A nőnek el kell távolítania a képeket a közösségi oldalakról, vagy napi 50 eurós - 17 ezer forintos -, legfeljebb összesen ezer eurós - 350 ezer forintos - pénzbüntetést kell fizetnie. Amennyiben újabb képeket közöl a gyerekekről, naponta plusz 50 euróval növekszik a büntetése.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Úgy vélem, a döntés sok embert meg fog lepni, akik valószínűleg nem gondolkodnak túl sokat, mielőtt posztolják vagy tweetelik képeiket - idézi Neil Brown brit jogászt a BBC.com.

Fotók: Getty Images

22 évesnek hazudta magát a nő az Instagramon

A fotós egy nap kíváncsiságból készített magáról egy szelfit egy alkalmazással, ami arra hivatott, hogy felturbózza az ember külsejét. A követői gratulálni kezdtek neki, és senkinek nem tűnt fel, hogy egyrészt a kép manipulált, másrészt tíz évvel fiatalabbnak mondta magát a posztban. Mutatjuk a fotókat!

22 évesnek hazudta magát a nő az Instagramon, így néz ki valójában

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük