Rossz szokásnak tartják, pedig nagyon hasznos lehet: örülj, ha te is csinálod

A káromkodásnak előnye is lehet. Tudományos bizonyíték van rá.

no-karomkodas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eötvös Károly szerint: „Furcsa dolog a káromkodás, ha komolyan megy. A test is kiizzadja az ártalmas nedveket, a lélek is kiizzadja az ártalmas indulatokat. A léleknek ez az izzadása a káromkodás.” Tehát a tényt, hogy a durva beszéd pszichés megkönnyebbülést jelenthet, már a 19. század egyik legismertebb magyar író-politikusa is megfogalmazta.

Arra azonban csak a közelmúltban derült fény, hogy egyenesen fájdalomcsillapító hatással bír néhány hangosan kimondott csúnya szó.

A káromkodás csökkenti a fizikai fájdalmat

Richard Stephens brit pszichológus, a Newcastle-i Keele Egyetem kutatója, valamint kollégája, Olly Robertson 92 résztvevőt vontak be kutatásukba. Azt bizonyították, hogy a csúnya beszéd pozitív hatású lehet abban az esetben, ha az ember fájdalmat érez. Tanulmányuk a Frontiers in Psychology című lapban jelent meg.

A vizsgálatban résztvevőknek 3-5 Celsius fokos, jeges vízbe kellett meríteniük a kezüket, olyan hosszan, amíg csak bírták. A kísérlet során figyelték a kutatási alanyok pulzusát, és közben négy szót kellett kimondaniuk. Megfigyelték, a négy különböző szó milyen hatással van a fájdalomérzékelésükre, illetve arra, hogy milyen hosszan tudják elviselni a jeges vizet.

Elsőre rendesen kellett káromkodniuk: az angol „fuck” szót kellett kimondaniuk a kísérleti alanyoknak. Másodszorra egy teljesen semleges szó következett, a harmadik szó a „fouch” volt, aminek érzelmi reakciót kellett volna kiváltania, a negyedik szó pedig a „twizpipe” halandzsa szó volt, mely nem bírt jelentéssel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás eredménye szerint a négy kimondott szó közül egyedül a káromkodás bírt fájdalomcsillapító hatással: 33%-kal csökkentette a kellemetlen érzetet, és a vizsgálatok szerint mintegy 32%-kal emelte meg a fájdalomküszöböt. A tudósok magyarázata szerint ennek oka abban keresendő, hogy gyerekkorban nem szabad csúnya szavakat kimondani. A tilosban járás érzete pedig még felnőttként is olyan érzelmi választ vált ki, mely csökkenti a fájdalomérzetet.

Fájdalomcsillapítás akupresszúrával

Persze léteznek más, hatóanyag és mellékhatás nélküli fájdalomcsillapító módszerek is. Mutatunk néhány akupresszúrás pontot, melyet te is kipróbálhatsz.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük