Mégsem Deutsch Tamás lesz az elnök?
Médiajogász kerülhet a csúcsra
Orbán Viktor Karas Mónikát jelöli az NMHH élére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A miniszterelnök Orbán Viktor augusztus 14-én, szerdán Karas Mónikát, a Hír TV és a Magyar Nemzet jogászát jelölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének.

Karas Mónika, Forrás: MTI fotó: Magyar Nemzet/Székelyhidi Balázs

A jelölést a kormányfő sajtófőnöke, Havas Bertalan jelentette be, és hozzátette, hogy korábban a miniszterelnök a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Lázár Jánost kérte fel, hogy folytasson egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel a lehetséges jelöltekről.

Több jelölt is van

A jövőben megválasztott elnök az áprilisban elhunyt Szalai Annamáriát váltja majd a hatóság élén. A kormányfő levélben tett javaslatot a köztársasági elnök Áder Jánosnak Karas Mónika kinevezésére, augusztus 19-i hatállyal. A miniszterelnök csak javasolhatja a jelöltet, amiről végül majd az államfő fog dönteni.

A Hír TV és a Magyar Nemzet jogásza, Karas Mónika mellett esélyes a posztra az Fidesz európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás, az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István, a Médiatanács tagjai közül Koltay András és Auer János, valamint az egykori fideszes képviselő, Tirts Tamás is.

Enyhébb feltételek

A parlament augusztus 26-án rendkívüli ülést tart, ahol eredetileg a pedagógusok béremeléséről lett volna szó elsősorban. Az index.hu információi szerint ekkor dönthetnek arról is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság leendő elnöke a Médiatanács elnöki tisztségét megkapja-e.

Miután a korábbi elnök halála óta nem találtak megfelelő személyt a poszt betöltésére, júliusban Navracsics Tibor javaslatára enyhítettek az elnökségi feltételeken, így most már a korábbi jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma helyett már elég lesz csupán felsőfokú végzettséggel rendelkeznie az elnöknek.

Jobboldali jogász kerülhet az élre

Az elmúlt években sajtóperek kapcsán megismert Karas Mónika került már összetűzésbe többek között a hvg.hu portállal, illetve vesztett már pert a Magyar Nemzet jogi képviselőjeként is. A hvg.hu-val akkor került kapcsolatba, amikor a lap a miniszterelnöki tanácsadó Habony Árpádról közölt képeket, ahogy méregdrága autójába száll be. A cikk arról szólt, hogy a tanácsadó Hajdú Péterrel vacsorázott.

A tanácsadó ügyvédje, Karas Mónika polgári peres eljárást indított a hvg.hu ellen, hiszen szerinte a cikk csak a gyalázkodó hozzászólásoknak akart csak alapot szolgálni, emellett pedig Habony Árpád nem számít közszereplőnek, tehát el kell távolítaniuk a képeket, amelyek azóta is megtalálhatóak az oldalon.

Ezen kívül többek között a Magyar Nemzet elleni sajtóperben merült fel a jogász neve, amikor a Demokratikus Koalíció elnökéről, Gyurcsány Ferencről jelent meg egy plágiumvádról szóló írás. A pert a lap elvesztette, így a lapnak helyreigazítást kellett közölni.

A többi jelölt

A hatóság élére több jelölt is van, kezdve a fideszes Deutsch Tamással, vagy az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István, aki a kilencvenes években töltött be politikai posztot, majd az első Orbán-kormány idején volt a posta vezérigazgató-helyettese. A nevek között felmerült még a Médiatanács tagja, Koltay András is, aki a társszabályozási rendszer kialakításáért felelős, Auer Péter, szintén a Médiatanács tagja és a távközlési cégek jogi képviselője, és nem utolsósorban Tirts Tamás korábbi fideszes képviselő is.

Ezt is szeretjük