Ennyibe kerül egy átlagos karácsonyi menü négy főre: idén drágább lesz, mint eddig
Átlagban tízezer forint alatt nem lehet kihozni egy karácsonyi vacsorát négy főre idén.

karácsonyi-menü-árak1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt egy évben sokat változott a gazdasági helyzet nem csak nálunk, hanem az egész világon, a koronavírus enyhülésével hozott újraindítási intézkedések mindenhol az árak elszabadulásához vezettek.

Idén karácsonykor szinte minden területen drágulásra lehet számítani a szórakoztató és elektronikai cikkektől kezdve a karácsonyfáig, de az üzemanyagárak emelkedése és a forint gyengülésének hatására az alapvető élelmiszerek ára is látványosan megugrott.

Ennyiből lehet idén kihozni a karácsonyi menüt

A hvg.hu már öt éve minden karácsonykor lemodellezi, mennyibe is kerülne egy átlagos karácsonyi vacsora négy főre, az eddigi adatok alapján pedig a 2021-es évben volt eddig a legdrágább a bevásárlás. A felmérésben több üzlet kínálatát is sorra veszik, ám jól látszik, hogy bolttól függetlenül is emelkedtek az árak, egy négyfős családnak a bevásárlása 10 927 forintba került, tíz százalékkal, vagyis 1024 forinttal többe, mint a tavalyi évben. 

karácsonyi-menü-árak2
Fotó: ddggg / Getty Images Hungary

A menü halászlevet, pulykasültet burgonyapürével, töltött káposztát és mákos bejglit tartalmazott, az alapanyagok közül pedig egyértelműen a húsok ára emelkedett a leginkább, de a lisztért és a margarinért is többet kellett fizetni. A zöldségek és a tejtermékek esetében viszont nem volt látványos változás a 2020-as bevásárláshoz képest. Az ötéves vizsgálatból az is kiderült, hogy 2016 óta 33%-kal emelkedett a kosár összértéke.

A legnépszerűbb karácsonyi főfogások: a rántott haltól a sült pulykáig

Kápráztass el mindenkit igazán pazar karácsonyi fogásokkal! Bármelyik ünnepi receptet próbálod is ki, biztos, hogy mindenki elégedett lesz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük