Kaktuszok bukkantak fel az Alföldön, és ez egyáltalán nem jó hír

Az Alföldön megjelent kaktuszok nem őshonosak Magyarországon, és komoly károkat okozhatnak.

GettyImages-528106137

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alföldön megjelent kaktuszok nem őshonosak Magyarországon, és komoly károkat okozhatnak.

Az amerikai kontinensről érkezett növények rendkívül szívósak, és még a magyarországi teleknél hidegebbeket is képesek átvészelni. 

Kaktuszok az Alföldön 

Kaktuszok bukkantak fel az Alföldön 20-30 helyen, alig néhány négyzetméteren, derült ki az Időkép cikkéből. A rendkívül szívós növények nem őshonosak Magyarországon, és nagy veszélyt jelenthetnek a hazai növényvilágra.

Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába, mondta el a lapnak Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, aki hozzátette, hogy ezek a kaktuszok képesek túlélni a telet a Magyarországhoz hasonló, sőt az annál hidegebb éghajlatokon is, mivel Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak. Olyan helyeken, ahol a talaj száraz, és könnyen átereszti a vizet, még a -20 fokos fagy sem okoz problémát egyes példányoknak a túlélésben. 

GettyImages-481270804
Fotó: Lutique / Getty Images Hungary

Az Amerikából idekerült két kaktuszfaj az ördögnyelv-fügekaktusz - vagy más néven heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) - és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha).

A szakértő úgy véli, hogy bár a medvetalpkaktuszok magyarországi megjelenése és elburjánzása nem a klímaváltozásnak köszönhető, természetes ellenség hiányában könnyen kiszoríthatják a jelenlétükkel az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat.

Magyarországon 15 kaktuszfaj alkalmi vagy tartós magtelepedését észlelték eddig a természetben, árulta el dr. Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa az Időképnek. Ezen fajok többségének csak egy-két előfordulása ismert. Más fajokra veszélyesnek és inváziósnak viszont leginkább a medvetalpkaktuszok sorolhatók, mert több védett növényfajt is kiszorítanak természetes élőhelyükről, tette hozzá a szakértő. 

Dr. Kelemen András egy kutatás során idén elsőként bizonyította a kaktuszok magról történő természetben való terjedését, mely révén még könnyebbé válik a szaporodásuk, és nagyobb távolságokba képesek elburjánzani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kaktuszok az egyes őshonos fajok kiszorításán kívül megnehezíthetik, sőt meg is akadályozhatják az egyes területek mezőgazdasági és rekreációs célú hasznosítását. 

A kaktuszok zöldhulladék vagy felelőtlen kiültetések útján kerülhetnek a természetbe, több helyszínen, többször is sor került az irtásukra, a szakértők reménykednek benne, hogy még idejében sikerül megakadályozni a túlszaporodásukat.

Gyönyörű, virágos szobanövények, amiket ritkán kell locsolni: jól bírják a szárazságot

Azt már tudjuk, milyen pozsgás, masszív zöldek bírják a víznélküliséget, most szárazságtűrő virágos szobanövényeket mutatunk.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük