Kaktuszok bukkantak fel az Alföldön, és ez egyáltalán nem jó hír
Az Alföldön megjelent kaktuszok nem őshonosak Magyarországon, és komoly károkat okozhatnak.

GettyImages-528106137
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alföldön megjelent kaktuszok nem őshonosak Magyarországon, és komoly károkat okozhatnak.

Az amerikai kontinensről érkezett növények rendkívül szívósak, és még a magyarországi teleknél hidegebbeket is képesek átvészelni. 

Kaktuszok az Alföldön 

Kaktuszok bukkantak fel az Alföldön 20-30 helyen, alig néhány négyzetméteren, derült ki az Időkép cikkéből. A rendkívül szívós növények nem őshonosak Magyarországon, és nagy veszélyt jelenthetnek a hazai növényvilágra.

Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába, mondta el a lapnak Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, aki hozzátette, hogy ezek a kaktuszok képesek túlélni a telet a Magyarországhoz hasonló, sőt az annál hidegebb éghajlatokon is, mivel Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak. Olyan helyeken, ahol a talaj száraz, és könnyen átereszti a vizet, még a -20 fokos fagy sem okoz problémát egyes példányoknak a túlélésben. 

GettyImages-481270804
Fotó: Lutique / Getty Images Hungary

Az Amerikából idekerült két kaktuszfaj az ördögnyelv-fügekaktusz - vagy más néven heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) - és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha).

A szakértő úgy véli, hogy bár a medvetalpkaktuszok magyarországi megjelenése és elburjánzása nem a klímaváltozásnak köszönhető, természetes ellenség hiányában könnyen kiszoríthatják a jelenlétükkel az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat.

Magyarországon 15 kaktuszfaj alkalmi vagy tartós magtelepedését észlelték eddig a természetben, árulta el dr. Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa az Időképnek. Ezen fajok többségének csak egy-két előfordulása ismert. Más fajokra veszélyesnek és inváziósnak viszont leginkább a medvetalpkaktuszok sorolhatók, mert több védett növényfajt is kiszorítanak természetes élőhelyükről, tette hozzá a szakértő. 

Dr. Kelemen András egy kutatás során idén elsőként bizonyította a kaktuszok magról történő természetben való terjedését, mely révén még könnyebbé válik a szaporodásuk, és nagyobb távolságokba képesek elburjánzani.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kaktuszok az egyes őshonos fajok kiszorításán kívül megnehezíthetik, sőt meg is akadályozhatják az egyes területek mezőgazdasági és rekreációs célú hasznosítását. 

A kaktuszok zöldhulladék vagy felelőtlen kiültetések útján kerülhetnek a természetbe, több helyszínen, többször is sor került az irtásukra, a szakértők reménykednek benne, hogy még idejében sikerül megakadályozni a túlszaporodásukat.

Gyönyörű, virágos szobanövények, amiket ritkán kell locsolni: jól bírják a szárazságot

Azt már tudjuk, milyen pozsgás, masszív zöldek bírják a víznélküliséget, most szárazságtűrő virágos szobanövényeket mutatunk.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük