Nem lehet megtiltani a guberálást az Ab szerint

A fideszes önkormányzat mégsem változtat a rendeleten

Józsefvárosban marad a szabály.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Alkotmánybíróság év végén megsemmisítette a kaposvári önkormányzat guberálást tiltó rendeletét, amely 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtotta azt, aki "közterületre kihelyezett gyűjtőedényzetből szemetet önt ki, vesz ki, vagy abban guberál."

Hasonló rendelete van Józsefvárosnak is, Kocsis Máté polgármester, hajléktalanügyi referens mégsem döntött úgy, hogy megsemmisíti a szabályt. Kérdésünkre, hogy az Ab-döntés fényében miért nem vonják vissza a rendeletet, az önkormányzat úgy reagált: nem szívesen minősítenék, illetve kommentálnák a kérdést, ugyanis a józsefvárosi rendelet a kaposváritól jelentősen eltér.

Az önkormányzatot ugyanakkor hiába kérdeztük, hogy mi a különbség, erre már nem kaptunk választ.

Az Ab a kaposvári rendelettel kapcsolatban három magatartás rendeleti büntetését vizsgálta: a szemetelését, a kukázásét - "szemetet vesz ki" - és a guberálásét. A rendelet megsemmisítésére az egyik indok az volt, hogy az a szemetelést is bünteti, holott azt a szabálysértési törvény már szankcionálja, így az önkormányzati rendeleti szabályozás szükségtelen.

A kaposvári és a józsefvárosi rendelet között egyrészt ez lehet a különbség, vagyis, hogy a józsefvárosi nem bünteti a szemetelést, csak a kommunális és egyéb hulladékot kivételét.

Hiába nincs benne a guberálás szó, a guberálókat is büntetik

Különbség lehetne továbbá, hogy míg a kaposvári rendelet külön említi a guberálást, addig a józsefvárosi nem, ehelyett az szerepel benne, hogy "a hulladékgyűjtőkből tilos kommunális és egyéb hulladékot kivenni".

Az Ab-határozat tartalmát illetően viszont ez nem tekinthető "jelentős eltérésnek", lévén, hogy amit az Ab guberálásnak hív, az épp az a tevékenység, amellyel Kocsis Máté indokolta saját rendeletük szükségességét.

Az Ab szerint a guberálás kifejezés a köznapi szóhasználatban a még használható, esetleg értékkel bíró dolgok szemétben való keresésére, kiválogatására utal.

Kocsis Máté pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azt írta: a tiltó határozatra azért volt szükség, mert "a kerület lakosai gyakran keresték meg az önkormányzatot azzal a panasszal, hogy a közterületekre kihelyezett szemétgyűjtő edényeket, szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, társasházak kukáit egyes személyek kiborítják, majd azoknak a tartalmát átválogatják és a 'hasznosítható' részeket elviszik".

Vagyis, amit az Ab mond a guberálás tiltásáról, azt a józsefvárosi rendeletre is rá lehet elméletben húzni.

Egyik indok sem állja meg a helyét

Kocsis Máté a következő indokokat hozta fel a rendelet szükségességére: szemetelés, a lakók éjszakai nyugalma, levéltitoksértés.

Az Ab viszont határozatában leszögezi: sem a tulajdonjogra, sem a levéltitokra hivatkozva nem lehet önkormányzati rendeletben megtiltani azt, hogy valaki szemetet vegyen ki a kukából, mivel az ott talált dolgok elsajátítása nem lopás, a levéltitok oltalmát pedig a Btk. biztosítja.

A guberálás tiltásának nem lehet oka emellett sem a köznyugalom és közrend védelme, sem a lakosok közérzete, hiszen, ha emiatt tiltunk be valamit, akkor a közterületen zajló tevékenységek túlnyomó többsége szankcionálhatóvá válna, azok ugyanis sok esetben zavaróan hatnak a városképre, a lakók közérzetére, és többnyire zajjal járnak.

Súlyosan veszélyezteti a létfenntartást

Az Ab leszögezi: az a rendeleti szabály, amely pénzbírsággal - és annak meg nem fizetése esetén a személyi szabadságot korlátozó közérdekű munka és elzárás kiszabásával - fenyegeti a guberálókat, súlyosan veszélyezteti az érintett magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók létfenntartását.

Felhívja a figyelmet az Ab arra is: a guberálási tevékenység tiltása egyértelműen egy bizonyos élethelyzetben lévő társadalmi csoport ellen irányul. A szemét összegyűjtésére és a guberálásra kényszerülők ugyanis tipikusan a kilátástalan anyagi helyzetben lévő, a társadalom legszegényebb és legkiszolgáltatottabb rétegéhez tartozó személyek, akiknek megélhetését végső soron a szeméttárolókból kiszedett dolgok hasznosítása és a kidobott élelem biztosítja.

- Ha a szemetelést meg nem valósító cselekményeket, a dolgok szemétből való kivételét és a guberálást az önkormányzat szabálysértéssé nyilvánítja, azzal a hajléktalan vagy az egzisztenciálisan más módon kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket stigmatizálja. Ez pedig az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdésében tiltott egyéb helyzet szerinti hátrányos megkülönböztetést okoz - szögezi le az Ab.

A hajléktalanügyi referens által vezetett önkormányzat mindezek ellenére nem vonja vissza rendeletét, a további magyarázat szerint azért, mert a józsefvárosi rendeletről nem döntött az Ab.

Ezt is szeretjük