Nem lehet megtiltani a guberálást az Ab szerint
A fideszes önkormányzat mégsem változtat a rendeleten
Józsefvárosban marad a szabály.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alkotmánybíróság év végén megsemmisítette a kaposvári önkormányzat guberálást tiltó rendeletét, amely 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtotta azt, aki "közterületre kihelyezett gyűjtőedényzetből szemetet önt ki, vesz ki, vagy abban guberál."

Kocsis Máté, fotó: MTI

Hasonló rendelete van Józsefvárosnak is, Kocsis Máté polgármester, hajléktalanügyi referens mégsem döntött úgy, hogy megsemmisíti a szabályt. Kérdésünkre, hogy az Ab-döntés fényében miért nem vonják vissza a rendeletet, az önkormányzat úgy reagált: nem szívesen minősítenék, illetve kommentálnák a kérdést, ugyanis a józsefvárosi rendelet a kaposváritól jelentősen eltér.

Az önkormányzatot ugyanakkor hiába kérdeztük, hogy mi a különbség, erre már nem kaptunk választ.

Az Ab a kaposvári rendelettel kapcsolatban három magatartás rendeleti büntetését vizsgálta: a szemetelését, a kukázásét - "szemetet vesz ki" - és a guberálásét. A rendelet megsemmisítésére az egyik indok az volt, hogy az a szemetelést is bünteti, holott azt a szabálysértési törvény már szankcionálja, így az önkormányzati rendeleti szabályozás szükségtelen.

A kaposvári és a józsefvárosi rendelet között egyrészt ez lehet a különbség, vagyis, hogy a józsefvárosi nem bünteti a szemetelést, csak a kommunális és egyéb hulladékot kivételét.

Hiába nincs benne a guberálás szó, a guberálókat is büntetik

Különbség lehetne továbbá, hogy míg a kaposvári rendelet külön említi a guberálást, addig a józsefvárosi nem, ehelyett az szerepel benne, hogy "a hulladékgyűjtőkből tilos kommunális és egyéb hulladékot kivenni".

Az Ab-határozat tartalmát illetően viszont ez nem tekinthető "jelentős eltérésnek", lévén, hogy amit az Ab guberálásnak hív, az épp az a tevékenység, amellyel Kocsis Máté indokolta saját rendeletük szükségességét.

Az Ab szerint a guberálás kifejezés a köznapi szóhasználatban a még használható, esetleg értékkel bíró dolgok szemétben való keresésére, kiválogatására utal.

Kocsis Máté pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azt írta: a tiltó határozatra azért volt szükség, mert "a kerület lakosai gyakran keresték meg az önkormányzatot azzal a panasszal, hogy a közterületekre kihelyezett szemétgyűjtő edényeket, szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, társasházak kukáit egyes személyek kiborítják, majd azoknak a tartalmát átválogatják és a 'hasznosítható' részeket elviszik".

Vagyis, amit az Ab mond a guberálás tiltásáról, azt a józsefvárosi rendeletre is rá lehet elméletben húzni.

Egyik indok sem állja meg a helyét

Kocsis Máté a következő indokokat hozta fel a rendelet szükségességére: szemetelés, a lakók éjszakai nyugalma, levéltitoksértés.

Az Ab viszont határozatában leszögezi: sem a tulajdonjogra, sem a levéltitokra hivatkozva nem lehet önkormányzati rendeletben megtiltani azt, hogy valaki szemetet vegyen ki a kukából, mivel az ott talált dolgok elsajátítása nem lopás, a levéltitok oltalmát pedig a Btk. biztosítja.

A guberálás tiltásának nem lehet oka emellett sem a köznyugalom és közrend védelme, sem a lakosok közérzete, hiszen, ha emiatt tiltunk be valamit, akkor a közterületen zajló tevékenységek túlnyomó többsége szankcionálhatóvá válna, azok ugyanis sok esetben zavaróan hatnak a városképre, a lakók közérzetére, és többnyire zajjal járnak.

Súlyosan veszélyezteti a létfenntartást

Az Ab leszögezi: az a rendeleti szabály, amely pénzbírsággal - és annak meg nem fizetése esetén a személyi szabadságot korlátozó közérdekű munka és elzárás kiszabásával - fenyegeti a guberálókat, súlyosan veszélyezteti az érintett magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók létfenntartását.

Felhívja a figyelmet az Ab arra is: a guberálási tevékenység tiltása egyértelműen egy bizonyos élethelyzetben lévő társadalmi csoport ellen irányul. A szemét összegyűjtésére és a guberálásra kényszerülők ugyanis tipikusan a kilátástalan anyagi helyzetben lévő, a társadalom legszegényebb és legkiszolgáltatottabb rétegéhez tartozó személyek, akiknek megélhetését végső soron a szeméttárolókból kiszedett dolgok hasznosítása és a kidobott élelem biztosítja.

- Ha a szemetelést meg nem valósító cselekményeket, a dolgok szemétből való kivételét és a guberálást az önkormányzat szabálysértéssé nyilvánítja, azzal a hajléktalan vagy az egzisztenciálisan más módon kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket stigmatizálja. Ez pedig az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdésében tiltott egyéb helyzet szerinti hátrányos megkülönböztetést okoz - szögezi le az Ab.

A hajléktalanügyi referens által vezetett önkormányzat mindezek ellenére nem vonja vissza rendeletét, a további magyarázat szerint azért, mert a józsefvárosi rendeletről nem döntött az Ab.

Ezt is szeretjük