6 furcsa jóslat, ami a kutatók szerint a jövőben megtörténhet: hosszabb nappalok és öntöltődő hűtők várhatnak ránk

Vajon tényleg ilyen lesz az emberiség jövője, vagy csak a kutatók fantáziája ennyire élénk?

jövő3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jövő az egyik legtitokzatosabb dolog az életben, hiszen csak nagyon ritkán lehet pontosan előre megjósolni, mi is fog történni valójában. Már a régi korok emberét is foglalkoztatta a jövő gondolata, és ami akkor számukra még nagyon távolinak tűnt, az nekünk már a jelen.

Bár a technika folyamatos fejlődésével úgy érezhetjük, hogy már nincs olyan dolog, amit ne találtak volna fel, a kutatók folyamatosan azon dolgoznak, hogy még kényelmesebbé tegyék az életünket, és ez akár olyan jövőt eredményezhet, amit ma még nagyon nehéz elképzelni.

A modern technológia sok mindent lehetővé tesz majd

A jövő egyik nagy újdonsága lehet, hogy akár virtuálisan is kapcsolatba léphetünk elhunyt szeretteinkkel. Ray Kurzweil jövőkutató és a Google műszaki igazgatója szerint az emberek emlékét a jövőben majd nemcsak a szívünkben és fényképeken őrizhetjük meg, hanem akár virtuális valóságavatárokat is létre lehet majd hozni a mintájukra, akik annyira valósághűek lesznek, hogy akár kommunikálni is lehet majd velük. Ezekkel az avatárokkal legkönnyebben VR-szemüveg segítségével lehet majd kapcsolatba lépni, így akár olyan helyekre is eljuthatunk velük, ahová nem volt lehetőség az életben.

jövő2
Fotó: Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

A kutatók már maguk elé képzelték azt a jövőt is, amikor az internetezéshez nem lesz majd szükség okostelefonra vagy számítógépre. A Samsung mérnökei keményen dolgoznak egy olyan kontaktlencse kifejlesztésén, amely lehetővé teszi, hogy  az ujjak felemelése nélkül lehessen meglátogatni a weboldalakat, és a szem mozgatásával tudunk majd lapozni és olvasni. A különleges módszert már nyulakon is tesztelték, amik jól sikerültek, ám azt nem tudni egyelőre, hogy mikor kerülhet valóban forgalomba az internetezésre használható kontaktlencse.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A modern technológia a kutatók szerint más változásokat is hozhat az életbe. A CGI használata miatt egy idő után el fognak tűnni az igazi színészek, és csak animált karakterekkel lehet majd találkozni a filmekben, hiszen őket könnyebb irányítani, és pontosan úgy mozognak, ahogy azt a rendező elképzelte. 

Ilyenek lesznek a mindennapjaink

Vannak országok, ahol már robotok vagy drónok is segítenek a kiszállításban, a jövőben pedig ezek akár a hűtőszekrényt is automatikusan feltölthetik. A tervek szerint a hűtőben egy olyan szenzor lesz beépítve, ami érzékeli, ha fogyóban van például a tej vagy a zöldségek, és riasztást küld egy robotnak, ami házhoz viszi az árut, így az embereknek csak annyi lesz a dolguk, hogy bepakoljanak. A nappalok is hosszabbodnak majd, bár ez csak a nagyon távoli jövőben lesz észrevehető, hiszen 100 évente körülbelül 1,7 milliszekundummal lesznek majd hosszabbak a napok.

jövő1
Fotó: YinYang / Getty Images Hungary

Az életmód tekintetében olyan változásokat jósolnak, amik rengeteg emberéletet is megmenthetnek. A Google X Lab 2014-ben bejelentette, hogy olyan tablettán dolgoznak, amely  mikroszkopikus méretű részecskéket juttat a véráramba, és képes azonosítani a rákos megbetegedéseket, sőt a jövőbeni szívrohamokat is jóval azelőtt, hogy azok halálossá válnának. Így akár tünetmentesen is kimutatható lenne a káros elváltozás, ami rengeteg betegnek lenne hatalmas segítség.

Elképesztő, miket tervezett Leonardo Da Vinci a múltban

A zseni elképesztő mértékben előzte meg korát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük