Szinte tűpontos cikk került elő 1997-ből, amiben megjósolták a jövőt: a pandémiáról is írtak

Hátborzongató, mennyi jóslata bejött az 1997-ben íródott cikknek.

meglepett-nő1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző rajzfilmekben vagy éppen sci-fikben fontos szerepet kap az időutazás és a jövőbe látás képessége. Bár a valóságban sokan állítják magukról, hogy tisztán látják, mit hoznak a következő évek, erre nincs semmilyen tudományos bizonyíték, így a jóslás továbbra is inkább az ezotéria és a filmek világában van jelen.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne történnének furcsa, sokszor teljesen megmagyarázhatatlan esetek. Elég csak a Titanic katasztrófáját alaposan leíró könyvre gondolni, ami 14 évvel a baleset előtt íródott, vagy a Simpson család epizódjaira, amik kísértetiesen előrevetítik a jövőt. Nemrég ismét egy különös eset keltette fel az emberek figyelmét.

Így látták a jövőt 1997-ben

A Wired egy amerikai magazin, ami a mai napig megjelenik online és nyomtatott formában is, és arra összpontosít, hogy a feltörekvő technológiák hogyan befolyásolják a kultúrát, a gazdaságot és a politikát. 1997-ben nyomtatásban jelent meg az a cikkük, amiben sorra veszik egészen 1980-tól a technológia, a gazdaság és a társadalom fejlődését, valamint előrevetítik, milyen jövő várható a 21. században a 2020-as évvel bezárólag. 

Az első pontban azt írják le, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség új hidegháborúvá fajul, amire bár lehettek jelek már a ’90-es években is, szerencsére ez nem történt meg, bár sok esetben nem túl barátságos a két gazdasági nagyhatalom között a viszony. A cikk második pontja szerint az új technológiák csődnek bizonyulnak, egyszerűen nem hozzák meg a várt növekedést vagy a nagy gazdasági fellendülést. Ebben a kérdésben nem lett igaza az írónak, hiszen 1997 óta rengeteget fejlődött a technológia, ma már a zsebünkbe belefér szinte az egész világ, nem is beszélve a termeléshez használt robotokról vagy a tudományos területeken alkalmazott gépekről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vannak pontok, amik viszont kísértetiesen előrejelezték a jövőt. A cikk szerint megfékezhetetlen pestisjárvány - egy modern influenzajárvány vagy annak megfelelője - futótűzként csap majd le, és 200 millió embert öl meg. Ez egyértelműen a koronavírusra utal, és annak fényében még érdekesebb, hogy 1997-ben nem igazán vettek fontolóra egy ismeretlen, globális válságot okozó betegséget. Szerencsére a halálos áldozatok száma sokkal alacsonyabb, mint ahogy ők jósolták, a legfrissebb adatok alapján eddig a világon 5,174 millió ember halt bele a fertőzésbe. 

Megjósolták a klímaváltozást is, egy globális ökológiai válságot, amelyre a tudósok világszerte igyekeznek felhívni a törvényhozók figyelmét, és ami hatással van a globális élelmiszer-ellátásra. A légszennyezésről is igazuk lett, hiszen jelentős hatással van a rákos megbetegedésekre, ez pedig egyre nagyobb nyomást helyez az egészségügyi ellátásra.

Retró fotókon, ahogy a múltban elképzelték a mostani világunkat

Nagyon érdekes látni, hogy képzelték el a jövőt néhány évtizeddel ezelőtt, és mi lett ebből valóságos.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük