Jönnek az új, biciklis mentősök - Mikor fogják bevetni őket?
Új, kerékpáros mentősök teljesíthetnek hamarosan szolgálatot az országban.

GettyImages-1349380247
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új, kerékpáros mentősök teljesíthetnek hamarosan szolgálatot a fővárosban, derül ki a Népszava cikkéből. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) elmondta a lapnak, hogy július elejétől az állomásvezetőik elkezdték felmérni, hogy mely mentőápolók vállalnának szolgálatokat egy új, kerékpáros mentőegységben, többletbérezés ellenében.

A biciklis mentősöket leginkább városokban vetnék be, elsősorban olyan területeken, ahonnan az átlagosnál több hívás érkezik.

Jönnek a biciklis mentők

A mentők akár naponta 3 ezer feladatot is kaphatnak országszerte, a hívások közel egyharmada pedig a fővárosból és annak környékéről érkezik. Ez túl sok a régióban szolgálatot teljesítő mentőknek, ezért naponta általában 10-15 autót vezényelnek Budapestre az ország más pontjaiból. Még így is előfordul néha, hogy torlódnak a hívások, és a mentőkre jóval több mint 15 percet kell várni, írja a cikk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta a Népszavának, hogy a program jövő tavasszal indul el a fővárosban, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik. Heteken belül megkezdődhet a tesztüzem. A tervek szerint Budapest belső, legforgalmasabb területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros mentősökkel. Győrfi Pál szerint kedvező tapasztalatok esetén a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik. 

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy az OMSZ begyűjtötte a kerékpáros mentéssel kapcsolatos tapasztalatokat Nagy-Britanniából, az Egyesült-Államokból és Kanadából, ahol már bevezették ezt a módszert. 

Kerékpártárolás pici lakásban, erkély nélkül: 6 ötlet, ami még jól is mutat

Kerékpározni jó, nemcsak vidéken, de a városban is: ám bárhol is él az ember, ha lakásban lakik, a tárolás kíván némi kreativitást. Nem minden házban kerül ugyanis kialakításra belső biciklitároló. Ráadásul, bár az erkélyen való letámasztás kézenfekvő megoldás lenne, az sem mindenki lakásához tartozik. Néhány ügyes megoldással azonban könnyűszerrel eltárolható a kerékpár.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük