Hatékonyan csökkenthetik a depressziót: 8 egyszerű jógapóz, ami segít kilábalni a mélyből

A depressziót egyebek mellett a jóga is hatékonyan kezelheti.

GettyImages-1311460294
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jóga sokoldalú mozgásforma: számos testi-lelki panaszt hatékonyan kezel. Egyebek mellett depresszió ellen is beválhat.

Rosszkedvem van, depressziós vagyok - szokták sokan mondani egy-egy borúsabb napon, de a szó ilyenkor túlzás, hiszen a depresszió valójában nem egyszerű rossz hangulat, hanem egy nagyon komoly mentális betegség. 

A depresszió jelei

Ha valaki:

  • értéktelennek érzi magát, mindennapos bűntudat gyötri,
  • nagyot csökken a koncentráló- és döntőképessége,
  • a hobbijai már nem érdeklik többé,
  • sokat gondol a halálra és akár az öngyilkosságra is,
  • instabilnak és lassúnak érzi magát,
  • illetve látványosan változott, nőtt vagy csökkent a súlya, akkor érintett lehet.

Jóga depresszió ellen

Amennyiben úgy gondolod, neked is depressziós tüneteid vannak, sokat segíthet, ha beszélsz valakivel a gondolataidról, de fontos ilyenkor szakember, pszichológus segítségét kérni. A terápia mellett a testmozgás is sokat segíthet, különösen a jóga, ami hatékony stresszoldó, szorongáscsökkentő és elcsendesíti az elmét.

joga-felefele-nezo-kutya

Iráni kutatók 2006-2007-ben végzett vizsgálata szerint a jógaórán való, 2 hónapon át tartó részvétel jelentősen csökkentheti a szorongást, így kiegészítő terápiaként vagy alternatív gyógyászati módszerként beválhat.

8 egyszerű jógapóz

A következő, könnyen felvehető pózok kifejezetten hasznosak lehetnek. Nem baj, ha elsőre nem sikerül tökéletesen követned a mozdulatokat. Ha valamelyik nem megy, lépj a következőre. A pózokat 3-6 tíz másodperces lélegzet erejéig tartsd.

Ezt is szeretjük