4 gyanús jel, hogy elbocsátanak

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor az embert lapátra teszik. Mivel jobb félni, mint megijedni, légy szemfüles, és olvass a jelekből!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elbocsátás sosem jön jókor. Ha jól végzed a munkád, precíz és megbízható vagy, ráadásul leépítések sem fenyegetnek a munkahelyeden, semmi szükség arra, hogy folyton az a bizonyos lapát járjon a fejedben, és rettegve lépd át reggelente az iroda küszöbét.

Az intő jelek viszont ne kerüljék el a figyelmed, ha ugyanis időben gyanút fogsz, még lehetőséged akadhat helyrehozni a dolgokat, vagy azelőtt új munka után nézni, mielőtt végleg kirúgnának.

Egyre több hiba, egyre kevesebb pozitívum

Természetes, ha egy munkahelyen nem áll mindig valaki a hátad mögött, hogy minden egyes jól elvégzett feladat után megveregesse a vállad. A nagybetűs életben anélkül is helyt kell állnod, hogy valaki folyton dicsérje a munkád. Időnként azonban nagyon is szükség van pozitív visszajelzésekre - mint a motiváció egyik legalapvetőbb eszközére -, és ezt a munkaadók többsége is nagyon jól tudja.

Ha korábban rendszeresen volt részed ilyesfajta motivációban, egy ideje azonban úgy érzed, egyre kevésbé részesülsz dicséretben - a munkádban viszont annál több hibát fedeznek fel -, jogosan kezdhetsz gyanakodni. Pakolni még nem érdemes, de célszerű felkeresned a főnöködet, és illedelmesen rákérdezned, hogy elégedett-e a munkáddal, vagy alaposan végiggondolnod, hogy követtél-e el bármit, ami kockára teheti az állásodat.

Néha nem kell hibákat elkövetned ahhoz, hogy lapátra tegyenek. Elég, ha nem vagy elég figyelmes, vagy túlságosan jó kapcsolatot igyekszel kialakítani a főnököddel. Hogy mivel érheted még el, hogy kirúgjanak? Kattints ide!

Nem biztos, hogy a kreativitásoddal van baj

Ha a főnököd rendszeresen elfogadja az ötleteidet, sőt, számos kérdésben egyenesen hozzád fordul, hogy kikérje a véleményed, az minden bizonnyal arra utal, hogy nagyra tartja a kreativitásod és tudásod. Amíg ez a helyzet, nincs miért aggódnod. Ha viszont úgy érzed, egy ideje nem szolgálsz a korábbiakhoz hasonlóan korszakalkotó ideákkal, és a véleményed is egyre kevésbé érdekli a feletteseidet, érdemes elsőként magadba nézned - könnyen lehet, hogy valóban veled van a gond -, másodsorban pedig felfigyelni a dologra. Az ötleteid figyelmen kívül hagyása ugyanis akár a leépítésed első lépése is lehet. Jobb gyanakodni, mint megijedni, így, ha azt érzed, a véleményed már nem nyom annyit a latba, mint korábban, ideje időpontot kérned a főnöködtől egy komolyabb beszélgetéshez - és egyben szétnézni az aktuális állásajánlatok között.

A kevesebb feladat rosszat is jelenthet

Legalább egyszer minden alkalmazott álmodozott már arról, hogy egy napon a főnöke bejelenti: a továbbiakban elég lesz feleannyit dolgoznia ugyanannyi fizetésért. Nem szeretnénk lerombolni az illúzióidat, de fontos felhívnunk a figyelmed, hogy ilyen és ehhez hasonló esetek nem igazán fordulnak elő a nagybetűs életben. Pontosabban előfordulnak, ám korántsem jelentenek jót. Ha ugyanis hétről hétre egyre kevesebb feladatot bíznak rád, csak minden második vagy éppen minden harmadik értekezleten kell részt venned, és a fontos ügyek intézésének terhét is fokozatosan leveszik a válladról, tanácsos elkezdened gyanakodni.
Ezek a könnyítések ugyanis az esetek többségében nem a te érdekedben történnek, hanem annak előjelei, hogy a cégben egyre kevésbé tartják szükségesnek a munkád. Ilyen esetben szintén érdemes megfontolni egy beszélgetést a főnököddel, ugyanakkor felkészülni arra az esetre, ha a helyzet menthetetlen.

Komoly, hosszú, mély beszélgetések

Nem egy olyan bakit lehet elkövetni egy munkahelyen, amelynek egyenes következménye az azonnali elbocsátás.

Az esetek többségében azonban nem egyik napról a másikra rúgják ki az embereket, így elegendő idő van arra, hogy alkalmazottként időben felfigyelj az intő jelekre. Ez utóbbiak közül a leginkább figyelemreméltó az, amikor sokasodni kezdenek a főnökkel folytatott beszélgetések - a főnök kezdeményezésére, rendszerint zárt ajtók mögött. Gyanút akkor érdemes fognod, ha a beszélgetések sokkal inkább feszült légkörben zajlanak, mintsem kötetlen, baráti hangulatban, és témájuk általában a munkád, a határidők, az ötleteid és egészében véve a munkamorálod.

Egy-egy ilyen beszélgetés még nem jelent semmit, ha azonban hetente többször is a főnök irodájában kötsz ki, ideje olvasnod a sorok között, és elkezdened új munka után nézni.

Ezt is szeretjük