Hamarosan véget érhet a járványhelyzet a WHO szakértője szerint: az omikron hozta el a változást

Bár most még eléggé aggasztónak tűnhetnek az adatok, a szakértő szerint hamarosan véget érhet a járvány Európában.

járvány-vége1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már két éve annak, hogy elkezdődtek a lezárások a kínai Vuhan városában, azóta pedig a koronavírus világjárvánnyá vált, és szinte minden ember életére hatással volt. 2020 tavaszán még mindenki reménykedett benne, hogy nem tart sokáig ez a helyzet, azonban a különböző variánsok újabb járványhullámokat idéztek elő.

Jelenleg az omikron-variáns fertőz a legnagyobb mértékben, ezért már az ötödik hullámról beszélnek. Ám ha hihetünk az előrejelzéseknek, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek, akkor nemsokára véget érhet a járványhelyzet Európában.

A végéhez közeledik a pandémia

- Valószínű, hogy a régió a világjárvány végjátéka felé halad - mondta Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője az AFP-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy az omikron márciusra az európaiak 60 százalékát megfertőzheti. Amint alábbhagy az omikron jelenlegi hulláma, amely jelenleg Európa-szerte tombol, a szakértő szerint jó néhány hétig és hónapig lesz globális immunitás akár az oltásnak köszönhetően, akár azért, mert az emberek immunitást kapnak a fertőzés és a szezonalitás csökkentése miatt.

járvány-vége2
Fotó: David Talukdar / Getty Images Hungary

A szakértő hozzátette, hogy a tavasszal és nyáron nyugalmi időszak következik, év vége felé pedig számítanak rá, hogy visszatérhet a Covid-19, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza. Az omikron-variáns, amelyről a vizsgálatok kimutatták, hogy fertőzőbb, mint a delta, de általában kevésbé súlyos tüneteket okoz a beoltott emberek körében, felkeltette a régóta várt reményeket, hogy a Covid-19 a világjárványból egy olyan kezelhetőbb endémiás betegséggé válik, mint a szezonális influenza. Kluge azonban figyelmeztetett, hogy még túl korai lenne a vírust endemikusnak tekinteni, és arra is figyelmeztetett, hogy az omikron ilyen jelentős elterjedése miatt más változatok is megjelenhetnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen tünetek jelzik, ha elkaptad az omikron-variánst?

Már a koronavírus-járvány ötödik hullámában vagyunk Merkely Béla szerint.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük