Hamarosan véget érhet a járványhelyzet a WHO szakértője szerint: az omikron hozta el a változást
Bár most még eléggé aggasztónak tűnhetnek az adatok, a szakértő szerint hamarosan véget érhet a járvány Európában.

járvány-vége1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már két éve annak, hogy elkezdődtek a lezárások a kínai Vuhan városában, azóta pedig a koronavírus világjárvánnyá vált, és szinte minden ember életére hatással volt. 2020 tavaszán még mindenki reménykedett benne, hogy nem tart sokáig ez a helyzet, azonban a különböző variánsok újabb járványhullámokat idéztek elő.

Jelenleg az omikron-variáns fertőz a legnagyobb mértékben, ezért már az ötödik hullámról beszélnek. Ám ha hihetünk az előrejelzéseknek, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek, akkor nemsokára véget érhet a járványhelyzet Európában.

A végéhez közeledik a pandémia

- Valószínű, hogy a régió a világjárvány végjátéka felé halad - mondta Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője az AFP-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy az omikron márciusra az európaiak 60 százalékát megfertőzheti. Amint alábbhagy az omikron jelenlegi hulláma, amely jelenleg Európa-szerte tombol, a szakértő szerint jó néhány hétig és hónapig lesz globális immunitás akár az oltásnak köszönhetően, akár azért, mert az emberek immunitást kapnak a fertőzés és a szezonalitás csökkentése miatt.

járvány-vége2
Fotó: David Talukdar / Getty Images Hungary

A szakértő hozzátette, hogy a tavasszal és nyáron nyugalmi időszak következik, év vége felé pedig számítanak rá, hogy visszatérhet a Covid-19, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza. Az omikron-variáns, amelyről a vizsgálatok kimutatták, hogy fertőzőbb, mint a delta, de általában kevésbé súlyos tüneteket okoz a beoltott emberek körében, felkeltette a régóta várt reményeket, hogy a Covid-19 a világjárványból egy olyan kezelhetőbb endémiás betegséggé válik, mint a szezonális influenza. Kluge azonban figyelmeztetett, hogy még túl korai lenne a vírust endemikusnak tekinteni, és arra is figyelmeztetett, hogy az omikron ilyen jelentős elterjedése miatt más változatok is megjelenhetnek.

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Milyen tünetek jelzik, ha elkaptad az omikron-variánst?

Már a koronavírus-járvány ötödik hullámában vagyunk Merkely Béla szerint.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük