Karcos, repedt és nagyon őszinte
Jamie Winchester szólóban
Írt már reklámzenét, játszott lágy popot és hangos rockzenét, most azonban új arcát mutatja meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Ha van egy rajongód, biztos lehetsz benne, hogy legalább két antirajongóval is számolnod kell - mondta egyszer Jamie Winchester egy koncert utáni beszélgetés során. Bár állítása szerint első szólólemezével nem volt célja bárkit is meggyőzni, talán tudat alatt nekik is szól a korong.

A The Cracks are Showing című lemezzel a zenész ugyanis egészen új vizekre evezett, ez ugyanis nem csak hangzásában tér el némiképp Jamie Winchester korábbi munkáitól, hanem mondanivalójában is.

Ideje volt váltani

A 39 éves, északír születésű gitáros, énekes és zeneszerző, Jamie Winchester húsz éven keresztül meghatározó egyénisége volt olyan élvonalbeli hazai projekteknek, mint a Baba Yaga, a Boom Boom, a Tátrai Band, Koncz Zsuzsa, Ákos, nem utolsósorban pedig a Hrutka Róberttel alkotott páros. Hol frontemberként, hol háttérzenészként láthatta a közönség, egy évvel ezelőtt azonban elérkezettnek látta az időt, hogy a saját útját járja.
- Sohasem zavart, hogy az elmúlt években sokan háttéremberként tartottak nyilván, mivel nekem mindig csak egyetlen szempont létezett: a zene szeretete. Most sem célom, hogy kizárólag egy dologgal foglalkozzam.

De mivel mindig is kerestem az új irányokat és a kihívásokat, úgy éreztem, itt az ideje ismét új vizekre evezni - például végre egy saját lemezzel.

Szétválásuk Hrutka Róberttel sokakat meglepett, de, mint ahogy azt a zenész hangsúlyozta, a szakítás mögött csupán a változás iránti vágy állt.
- Nagyon termékeny volt az elmúlt nyolc évünk Hrutka Róberttel.
Sikeresek voltunk, de éreztem, hogy eljött a váltás ideje, és más irányba kell lépnem. Megérett bennem egy szólóalbum elkészítésének gondolata, és logikusnak, természetesnek tűnt, hogy készítsek egy önálló lemezt.

21. századi protest rock - sóval, borssal

Aki a Jamie Winchester-Hrutka Róbert párostól megszokott lágy dallamokra és romantikus balladákra vágyik, annak bizonyára meglepetés lesz Jamie Winchester szólólemeze - bár tény, hogy azért találni rajta gyöngyszemeket a ballada műfajában is.
A október 1. óta már az üzletekben is kapható, The Cracks are Showing című album azonban valóban formabontó, amolyan 21. századi, eklektikus, protest rock lemez, mely a gitártémák esetében alkalmanként belekóstolgat a punk világába is.

Elkészítésében jelentős szerepet vállalt a Neoból és a Mitsoura-produkcióból is ismert Moldvai Márk: Jamie-vel együtt válogatták ki a dalkezdeményekből azt a 13-at, mely aztán Márk olvasztókemencéjébe került. A The Cracks are Showing című bemutatkozó album így hangzását tekintve a Jamie Winchestertől megszokott élőhangszer-centrikus világ és a Moldvai Márktól ismert elektronikus stílus ízletes keveréke. A különböző hangszerek, hangok és effektek organikusan illeszkednek egymáshoz úgy, hogy a dalok mondanivalója mindvégig fókuszban marad.

Az albumot - sokszínűsége ellenére - a főhős eddigi húsz éves pályafutásának hangzásvilága is átszövi. A Nothing Nice című dalon érezhető a Led Zeppelin Jamie-re gyakorolt hatása, a Nuffayou című nóta pedig kifejezetten neo-punkosra sikeredett, mely szerves részét képezi az izgalmas, eklektikus, 21. századi rocklemeznek - akárcsak a The King Must Fall című, romantikus ballada.
 

Nem féltem kitenni az asztalra a csúnya dolgokat is

- Egyre inkább körvonalazódni látszik az a krízis, mely ma mind erkölcsi, mind társadalmi téren a világban uralkodik - véli Jamie Winchester. - Komoly kétségeim vannak afelől, hogy popénekes képes-e a dalaival bármilyen változást is elérni, ennek ellenére úgy éreztem, muszáj hozzászólnom ahhoz, ami ma történik a világban.
A lemez címadó dala, a The Cracks are Showing sorai tehát nemcsak a jelenleg zajló gazdasági válságra utalnak, hanem arra is rávilágítanak, hogy az oly tökéletesnek hitt rendszer egyre látványosabban hullik szét.

Az album egyben bátor és őszinte tükör is, mely a zenész legmélyebb gondolatait, a dalok írásakor érzett legmélyebb érzelmeit közvetíti. Egyfajta vallomás, hangos útkeresés egy olyan embertől, aki nem félt a lelke legmélyére lemenni, hogy megmutassa, mi rejtőzik benne.

Balról: Pásztor Sámuel, Giret Gábor, Jamie Winchester, Kotler Ákos

- Semmit sem akartam megfejteni a szövegekkel. Az sem volt célom a lemezzel, hogy bármiről is meggyőzzek másokat.

Egyszerűen őszintén ki akartam adni magamból mindazt, ami az album készítésénél mind szakmai, mind érzelmi téren a leginkább foglalkoztatott - akár jó azt hallani, akár nem. Ha a célját kell keresni, azt mondhatom: örülök, ha bárkit is egy kicsit elgondolkodtatnak a dalok.

Új dalok, új felállás
Jamie Winchester és zenekara a koncerteken az új lemez dalait játssza, mindössze három dalt vettek fel a repertoárba a Jamie-Robi korszak slágereiből. A négytagú bandában Jamie mellett maradt a Jamie-Robi zenekar összeszokott ritmusszekciója, Giret Gábor basszusgitáros és Kottler Ákos dobos, a gitáros, Pásztor Sámuel Simi pedig az Anna and the Barbies-ból érkezett.

A zenekart havonta egyszer garantáltan hallhatod és láthatod Budapesten, a Gödör Klubban. A zenészek emellett járják az országot az új albummal, illetve Jamie fellép Tátrai Tibor gitáros bandájával, a Magyar Atommal, és állandó közreműködő a Quimby-ből ismert Balanyi Szilárd koncertjein is.
Ezt is szeretjük