Egymillió magyar nőt érint, a parlament mégsem szavazta meg

Nem ratifikálta az Országgyűlés az egyezményt, amely a nők elleni erőszakot állítaná meg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tegnap szavazott a parlament, és elutasította az Isztambuli Egyezményről szóló javaslatot, mely a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények visszaszorítását célozza meg. Az egyezményt az egész Fidesz-KDNP frakció elutasította, a Jobbik képviselői pedig tartózkodtak, holott egymillió nőt érint ez ma Magyarországon.

A két frakció női képviselőit és a Fidesz frakcióvezetőjét megkérdeztük, miért döntöttek így. Az kiderült, hogy a Jobbik a férfiakat is félti.

A Jobbik a férfiakat is védené

Az ellenzéki képviselők a beadványra igennel szavaztak, ám a Fidesz-KDNP képviselőinek nem szavazataival a kérdés eldőlt. A Jobbik frakciója tartózkodott a kérdésben. Megkerestük az érintett képviselőcsoportokat, és főleg a női tagok vélemény érdekelt, vajon miért utasították el a beadványt. Rogán Antal frakcióvezetőnek is elküldtük ennek okát firtató levelünket, mivel az egész képviselőcsoport egyhangúan döntött a kérdésben. Kérdéseinkre csak Dúró Dóra reagált.

A jobbikos Dúró válaszában azt írta, elutasítja ugyan az erőszak minden formáját, azonban a határozati javaslattól eltérően látja azt, hogyan érhető el a nők elleni erőszak visszaszorítása. "Meglátásunk szerint erőszak és erőszak között nem indokolt különbséget tenni, míg a javaslat erről szól. Egyáltalán nem említi például az olyan eseteket, amikor az áldozat férfi, a családon belüli erőszak kimutatható százalékában ugyanis ez a helyzet. Szerintünk ezt is el kell ítélni, tudva persze azt, hogy ez jóval ritkább, mint a női és gyermekáldozatok esete" - írta.

"A javaslat egyáltalán nem szól a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb módjáról, amikor az áldozat a legártatlanabb és legkiszolgáltatottabb, ez pedig az abortusz kérdése" - folytatta indoklását a képviselő, aki kutatásokra hivatkozva megjegyezte, hogy a legtöbb nő később mégis örül, ha lebeszélik az abortuszról. Dúró azt is kifogásolta, hogy a javaslatban szereplő családon belüli erőszak kifejezés "rossz fényt vet, rossz színben tünteti fel a család fogalmát, ami a társadalmunk legtermészetesebb alapegysége".

A nők elleni erőszakot szorítanák vissza

Mi is az az Isztambuli Egyezmény? Az Európa Tanács egyezményének célja a nők elleni erőszak minden formájának visszaszorítása. A dokumentum minden azt elfogadó ország számára előírja, hogy olyan jogi szabályozásokat vezessen be, amelyek a nők elleni erőszak minden fajtáját meg tudja akadályozni. Bár Magyarország csatlakozott az egyezményhez, az még mindig nem lépett életbe hazánkban.

A dokumentum nevesíti is a nők elleni erőszak fajtáit, így a családon belüli erőszakot, a szexuális erőszakot, a kényszerházasságot, a női nemi szervek csonkítását. Az egyezmény tavaly augusztusban hatályba lépett, a magyar parlamentnek már csak ratifikálnia kellene, ám ez úgy tűnik, egyelőre várat magára.

Magyarországon különösen szükség lenne lépni

Az Európa Tanács egyébként egy tanulmányt is csatolt az egyezményhez, amiben nem tűnik fel jó példaként Magyarország. A testület megállapítása szerint nálunk ugyanis a törvény még nem garantálja, hogy az ügyész a családon belüli erőszak minden formája esetén büntetőeljárást indíthasson.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Magyarországon átlagban hetente meghal egy nő családon belüli erőszak áldozataként, és legalább egymillió 15 év feletti nőt érint az erőszak e fajtája. A tanulmány azt is megállapította, hogy a magyarországi rendőrök nem kapnak megfelelő speciális képzést, hogyan lépjenek fel nők elleni erőszak esetén.

Az Európa Tanács 47 tagállamából eddig 37 ország írta alá az egyezményt, közülük 15-en már ratifikálták.

Fotó: MTI/llyés Tibor

Ezt is szeretjük