Így spórolhatsz akár 60 ezer forintot iskolakezdésnél
Mind a két szülő igényelheti az iskolakezdési támogatást a főnöktől. Idén még kedvezőek a feltételek is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. A kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27 900 forint - olvasható az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató blogján.

Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében ismerteti: a mostani tanévkezdéskor a juttatás még a régi szabályok szerint természetben is adható, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud számolni munkáltatójával.

Ezek a juttatási formák azonban jövőre megszűnnek, a munkaadó 2013. január 1-jétől már csak utalvány formájában vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával - e-utalvány - nyújthat ilyen támogatást.

Évente egyszer lehet igénybe venni

Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban, vagyis a 2012. szeptember 3-án kezdődő oktatás esetében 2012. július 4. és november 2. között.

Január 1-jétől kedvező változás, hogy a támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz.

Annak jár, aki kap családi pótlékot is

Iskolakezdési támogatásban azok a munkavállalók részesülhetnek, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos, hogy a szülő vagy a gyám jogosult legyen a családi pótlékra, enélkül ugyanis nem adható támogatás. Ugyanazon gyermek után mindkét szülő részesülhet a támogatásban, így annak összege akár a duplájára is nőhet.

Elérheti az 55 800 forintot, ha mindkét szülő felveszi

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett évente a minimálbér 30%-a, azaz 27 900 forint támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Ez magasabb a tavalyi 23 400 forintnál, ami a minimálbér emelkedésével függ össze.

Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon gyermek után is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55 800 forintot a tavalyi 46 800 forinttal szemben. Az adóterhet a munkáltató, illetve a kifizető viseli, mértéke 16% 1,19-cel szorozva, valamint 10%-os egészségügyi hozzájárulással is számolni kell, így a juttatás adóterhe a tavalyi 19,04%-ról 30,94%-ra nő.

A harmadát leadózza a munkáltató

A 30,94%-kos adóterhet a 27 900 forintos összegig a kifizető, tehát a juttató fizeti meg a NAV részére. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor már 51,17%-os adóteher merül fel, hiszen ekkor 27%-os egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség is terheli a 27 900 forint feletti juttatást. A juttatás adóterhe a béreket terhelő adókhoz képest kedvező. Iskolalátogatási igazolást a korábbi évekkel szemben nem kell benyújtani, elég, ha a szülő nyilatkozik arról, hogy jogosult a támogatás igénybevételére. Ha azonban jogosulatlanul tesz ilyen nyilatkozatot, szankcionálható.

Ekkor jár a büntetés

Szankciót vonhat maga után az is, ha a szülő jogosult ugyan a juttatásra, de a szükséges nyilatkozatot nem adja le.

Ebben az esetben a juttatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni az adóhatóság, ami egyrészt lényegesen magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Az iskolakezdési támogatást elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására lehet felhasználni. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden, a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok.

A taneszköz kategóriájába sorolható az adószakértő szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy divatos sportcipő is.

Ezt is szeretjük