Csőd: WC-papírra se volt pénz Esztergomban

Tétényi Éva kitálal

Két éve polgármester, azóta félévente jön a hír, hogy a város csődbe ment. Mi vezetett idáig?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tétényi Évát két éve választották meg Esztergom polgármesterének, elődje a fideszes Meggyes Tamás volt, aki önkormányzati pénzből létesített csónakázót a háza elé. Tétényi Éva függetlenként nyert úgy, hogy közben mindhárom ellenzéki párt támogatását élvezte.

Ám mivel a képviselőtestület szintén a választók akaratából fideszes többségű lett, a város irányítása folyamatosan akadályokba ütközik, a döntésekhez ugyanis nem elég a polgármesternek rábólintani valamire, a képviselőtestület támogatása is szükséges.

Hogy ki akadályozza a munkát, arról mindkét félnek más a véleménye, a fideszesek Tétényit hibáztatják, Tétényi a fideszeseket. Egyvalami biztos: az elmúlt két évben többször hallottunk olyan híreket, hogy Esztergomban nagy a baj, ám most úgy tűnik, a város tényleg csődbe ment.

- Amióta ön ül a polgármesteri székben, félévente jön a hír, hogy Esztergom csődbe ment. Most éppen mi történt?

- Az egész országban általános probléma, hogy az önkormányzatok eladósodtak, hiteleket vettek fel, amiket nem tudnak kifizetni. Esztergomnak az átadás-átvételkor 1,2 milliárd forintos kifizetetlen számlája volt. Akkor elővettem egy kockás papírt, megnéztem a kiadásokat és a bevételeket, és arra jutottam, hogy szakmai alapon mindent felül kell vizsgálni. Adósságrendezési eljárást kezdeményeztem, amiben a Fidesz-frakció nem támogatott. A frakció egyébként sem akkor, sem az azóta eltelt két évben nem ült le velem érdemben tárgyalni.

Az adósságrendezés 2010-ben egy bírósági döntés nyomán mégis elindult, így legalább az úgynevezett önként vállalt feladatokra nem kell már pénzt költeni.

A legnagyobb problémát most az okozza, hogy az állam korábban átvette az intézményeinket, az üzemeltetést viszont ugyanígy Esztergomnak kell megoldani. Ez több mint 1 milliárd forintos költség. A kormány inkasszót tett a város számlájára, hogy ezt kifizessük, a csődre pedig azért került sor, mert most levontak egy újabb részletet, ami 400 millió forint, erre viszont nem maradt pénz.

Amit a Fidesz állít, nem igaz

- A Fidesz-frakció azt mondta, az a baj, hogy ön a fizetési határidő előtt hét nappal 880 millió forintot utalt át a hitelezőknek, holott ők már megkezdték az egyeztetést arról, hogy 580 millió forintot csak decemberben fizetnének ki.

- Egy éve meg az volt a gond, hogy nem időben utaltam, ezért korábban kezdtem el a számlák előkészítését, és a munkatársak jól dolgoztak. Amit a frakció állít, az nem igaz. Ha egyezséget kötöttek volna, azt jóvá kellett volna hagyatni mind a hitelezői csoport tagjaival, mind a képviselőtestülettel. Ilyesmi nem történt.

Voltak próbálkozások, hiába

- Azt már tudni lehetett korábban is, hogy ezt a 400 millió forintot elveszik. Ennek tudatában mit tett azért, hogy megakadályozza a csődöt?

- Kértünk támogatást, az úgynevezett ÖNHIKI-t, amit azok az önkormányzatok kaphatnak, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Ezt azóta sem bírálták el. Kezdeményeztem, hogy az Esztergom tulajdonában álló Strigónium Zrt.-t alakítsuk át, mert csak veszteséget termel. A Fidesz erre is nemet mondott. Ez egyébként az a cég, amelynek az élére Meggyes Tamás korábbi alpolgármesterét nevezték ki.

Arra is szerettünk volna kísérletet tenni, hogy ne vonják el ezt az 1 milliárd forintot, amihez viszont módosítani kellene a központi költségvetést. A Jobbik az LMP-vel és az MSZP-vel közösen megpróbálta az ügyet a parlament elé vinni, az illetékes bizottság viszont úgy döntött, nem tárgyalhatja a parlament a kérdést. Többször kértem, hogy a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és kezdeményezzenek tárgyalást a kormányzattal. A Fidesz képviselői erre sem voltak hajlandók.

- Parlamenti képviselőként Esztergom korábbi polgármestere, Meggyes Tamás is tehetett volna valamit.

- Ő azt mondta, erre nem volt lehetősége. Meggyes Tamás egyébként megszavazta azt a büdzsét, amelyben az 1 milliárdos esztergomi elvonás szerepel. Mint mondta, nem tudta, hogy benne volt az elvonás, majd arról beszélt, hogy akkor is meg kellett volna szavaznia, ha tudja, hogy ez benne van.

Amíg fizikailag bírom, maradok

- Esztergommal csak a baj van, más már rég bedobta volna a törölközőt, ön miért nem teszi?

- Kemény fából faragtak. Hamar családfenntartó lettem, és arra neveltek, hogy ha valamit elkezdek, akkor azt fejezzem is be. Én pedig úgy tartom, hogy a végsőkig ki kell állni azokért az értékekért, amiket valaki helyesnek tart. Amíg fizikailag bírom, addig képviselni is fogom ezeket az értékeket.

- Ez a háború ön és a Fidesz között két éve zajlik, közben a város csődbe ment. Mi lehet a megoldás?

- Ha megkapnánk az ÖNHIKI-t, akkor márciusig ki tudnánk fizetni a segélyeket. Javasoltam, hogy szüntessük meg a veszteséges cégeket, hasznosítsuk a város 2 milliárd forint értékű ingatlanvagyonát, változtassunk a parkolási szabályokon, amiből egyébként nincs bevétele az önkormányzatnak. A befolyó pénz elszámolásával kapcsolatban büntető feljelentést is tettem a rendőrségen.

- Akkor ezek szerint ön hallgatott Orbán Viktorra, aki azt mondta, ha bárki, bármilyen visszásságot lát, tegyen feljelentést. Esztergom csődjéhez képest nagy kontraszt, hogy a hódmezővásárhelyieknek Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, korszerűsítik a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasúti pályát, megépül a 47-es elkerülőút, és városban újjászervezik a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi főiskolai karát. Mi a véleménye erről?

- Mivel azt nem merem feltételezni, hogy egy város az alapján kap pénzt, hogy milyen színekben politizál az első embere, ezért azt gondolom, biztosan ott volt a legmegfelelőbb helye ennek a pénznek.

Hogy mi lesz most, arra én is kíváncsi vagyok

- Mi lesz most?

- Ezt kérdezi mindenki, és őszintén szólva én is kíváncsi vagyok. Januártól az állam máshol is átveszi az iskolák üzemeltetését, ezért kérdés, hogy Esztergomra milyen törvény vonatkozik majd, mivel jelenleg két egymásnak ellentmondó jogszabály van érvényben. Ez azért fontos, mert az úgynevezett Esztergom-törvény értelmében inkasszál a Magyar Államkincstár tőlünk. Ez a jövő, azonban azt, hogy a jelenlegi csődben nyújt-e segítő kezet a kormány, ez csak rajtuk múlik.

- Az elmúlt két évben mi volt, ami a leginkább meglepte?

- Amire egyáltalán nem számítottam, az az, hogy az a képviselőtestület, amellyel korábban építészként és Meggyes Tamás örökségvédelmi tanácsadójaként együtt dolgoztam, semmilyen együttműködésre nem lesz hajlandó.

- A Fidesz-frakció szerint nem ők nem működnek együtt, épp ellenkezőleg, önnel nem lehet zöldágra vergődni.

- Erre csak annyit mondok, hogy ha van olyan ember, aki együtt tud működni egy üres székkel, akkor le a kalappal előtte, és várjuk polgármesterként. (Előfordult olyan, hogy az egész Fidesz-frakció betegségre hivatkozva bojkottálta a testületi ülést -  a szerk.) Még azt is megjegyezném, hogy a választási plakátjukról lemaradhatott a CSAK szócska, mivel az Együttműködünk jelszó mögé sorakoztak fel akkoriban.

Ha kell, pénzt adnak arra, hogy legyen WC-papír

- Sikerként tekint saját tevékenységére?

- A program, amit letettem az asztalra, időarányosan teljesül. Pozitívan élem meg azt is, hogy az emberek összefogtak: süteményt sütnek, ha jön egy nagykövet, és ha kell, pénzt adnak arra, hogy legyen WC-papír.

- Azt mondja, az a program, amit letett az asztalra, időarányosan teljesül. A város csődben van, gondolom, ez nem volt a program része.

- Azt azért lehetett sejteni, hogy milyen a pénzügyi helyzet, bár tény, a csődre tényleg nem számítottam. Megtörtént viszont az adósságok számbavétele, a kiadások drasztikus csökkentése. Ha minden a terveim szerint alakul, akkor Esztergomnak a következő választásokra már nem lesz olyan adóssága, amit ne tudna kifizetni.

Polgármesteri munka nőként: Tétényi állítja, a fideszesek nem köszönnek a folyosón

- Nőként mik a tapasztalatai, mennyire nehéz a munka egy tipikusan férfi szakmában?

- Dolgoztam korábban Brüsszelben az Európai Építészeti Tanács - ACE - vezetőségi tagjaként. Brüsszelben, csakúgy, mint Esztergomban, 11 férfi volt, és én egyetlen nőként vettem részt az üléseken. Csodabogárnak számítottam, de odafigyeltek rám és a véleményemre. Köszöntek, előreengedtek. Ezzel szemben az esztergomi városházán a fideszesek nem köszönnek, a zárt üléseken pedig olyan dolgok hangzanak el, amit leírni se lenne szép. Ez a macsó irány ma már sehol nem népszerű, remélem, előbb-utóbb nálunk is be fogják ezt látni.

- Örök kérdés egy dolgozó nőnél a család, munka egyeztetése. Ön hogy oldotta meg?

- A magánélet háttérbe szorult az utóbbi időben. Van egy 30 éves fiam, aki már külön él, a férjem pedig elvált tőlem. Úgyhogy minden időmet a városnak szentelhetem.

Munka-család összeegyeztetése: elváltak

- A polgármesteri poszt elnyerése és a válás között volt ok-okozati összefüggés?

- Igen. De ez egy tavalyi történet, és nem is szeretnék nagyon belemenni. Túl vagyok rajta.

- Közelednek a választások. Vannak, akik ellenzéki összefogást sürgetnek. Önnek az önkormányzati választáson sikerült elérni, hogy szövetségre lépjen a Jobbik, az MSZP és az LMP, mindhárom párt önt támogatta, aki végül függetlenként nyert. Gondolkodott azon, hogy indul a választásokon miniszterelnök-jelöltként?

- Először az esztergomi helyzetet kell rendbe tenni, nekem most ez a feladatom. Leghamarabb a jövő nyáron lehet látni, hogy ténylegesen milyen irányok alakulnak ki, akkor érdemes ezen komolyabban elgondolkodni.

Ezt is szeretjük