Leteszteltük az instant kávékat!
Szinte nincs reggel kávé nélkül. Az instantok előnye pedig, hogy még főzni sem kell őket, csak forró vízzel elkeverni. Vagy mégsem?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon csak a 18. században vált ismertté a világszerte kedvelt kávé, pedig több mint ezer éves múlttal rendelkezik.

Nagyon sokan fogyasztják, mindenki más miatt: van, aki az ízét kedveli, más az álmosság elűzésére, gondolkodása frissítésére, megint más csak megszokásból issza. Házi tesztünkben a gyorsan elkészíthető, bár az igazi kávésok által jócskán lebecsült instant kávékat vizsgáltuk.

Az igazi, meg a gyorsan készülő

Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két tagjának terméséből készítenek kávét: a Coffea arabicából és a Coffea robustából. Előbbi adja a jobb kávé-alapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok törődést igényel. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat is. A kávészemek szüretelését kézzel végzik, majd száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. A magokat szárítják, vagy nedves eljárással dolgozzák fel. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel választják el egymástól, majd a babot speciális folyadékban áztatják és mossák, majd ismét szárítják. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és csak ezután kerül szállításra. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek.

Az instant kávé készítését pedig úgy kell elképzelni, mintha főznél egy hatalmas adag kávét, vagyis a kávéőrleményen forró vizet engednél át, majd a víz egy részét hagynád elpárologni, aminek következtében sűrű kávé marad vissza.

A kapott sűrítményt egy nagy hengeren engedik át, amiben az áramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja. Ami megmarad, az maga a csomagolható instant kávépor. A szemcsés változatok fagyasztva szárítással készülnek: a megfőzött sűrítményt lefagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák. A szemcséket vákuumkamrában melegítik fel: mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül elpárologtatható, így a kávé jó íze sem tűnik el.

A kiválasztás és a módszer

Szokás szerint igyekeztünk úgy válogatni a piacon kapható instant kávék között, hogy az olcsóbb kategóriák éppen úgy jelen legyenek, mint a drágák, és persze az is fontos szempont volt, hogy lehetőleg országszerte meg lehessen vásárolni őket. A 16 féle termék közös tulajdonsága az volt, hogy mind valódi kávéból készült. Egy részük úgynevezett fagyasztva szárított volt, másik részük pedig granulátum.

Tudtad?
Az instant kávék a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint olyan termékek, amelyeket pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval, különböző koncentrátumban nyernek, kizárva minden savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. Tartalmazzák a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.

A tesztelőcsapat tagjai szokás szerint nem látták, hogy melyik gyártó kávéjából kaptak kóstolót. Megfigyelték, milyen a minták színe, szimatolták az illatát, végül kortyoltak belőle. A jó instant kávé kellemesen kesernyés, de nem keserű, savanyú meg végképp nem lehet. Természetesen tilos az is, hogy bármiféle mellékíze legyen. Az éles szemű bírálók arra is figyeltek, hogy a por vagy a granulátum mennyire oldódott fel a forró vízben, mennyire volt egyenletes az elkészült nedű állaga.
Végül, de egyáltalán nem utolsósorban azt vizsgálták, milyen a kiválasztott termékek csomagolása. Sajnos, a minták nem jelentéktelen részénél - Paloma, Caffait Gold, Omnia Creme, Jacobs Kronat Gold - úgy látták, hogy a feliratok nagyon nehezen vagy egyáltalán nem olvashatók.

Hat kávé kapott kiváló minősítést

Nagy örömünkre a 16 mintából hat kiváló eredményt ért el, ezek a fagyasztva szárított fajtákból a Jacobs Krönung, Tchibo Exclusive, Nescafe Gold és a Tesco Gold, a granulátumok közül pedig a Nescafe Classic és a Douwe Egberts Omnia. Ami az ár-érték arányokat illeti, érdemes megjegyezni, hogy jó minőségű kávét 969 Ft-ért - Davidoff - és 499 Ft-ért - Caffait - is lehet kapni.

A koffein pozitív és negatív hatásai

A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Egy csésze kávé elfogyasztása után öt perccel a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja körülbelül félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan csökken. Három-hat óra múlva a koncentráció a maximum fele.

Nagy koffeinadag - körülbelül 300 mg fölött - kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz, a túladagolás következménye pedig szívritmuszavar és ájulás is lehet. A koffein megvonása fáradtsággal, levertséggel, depresszióval járhat. Gyomorbetegséget is okozhat. A koffein hatására fellépő magasabb vérnyomás agyi traumához, illetve szívinfarktushoz is vezethet.

Hosszabb idejű használata után keringési zavarok, a szív rendellenes működése is felléphet. Az álmatlanság pedig – mint a koffein egyik tünete – maga után vonhatja az altatókra való rászokást, melyek újabb veszélyforrások hordozói.

2007. október 11-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin októberi számának tartalmából:
  • A drágább jobb, porzsákos porszívók tesztje
  • Varázslatra nem képesek, szemránckrémek tesztje
  • Tehéntúró háziteszt
  • Természetesen csak természeteset
  • Karcsúsodni, de nem mindenáron
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük