Rengeteg pénzt spórolhatsz meg januárban: ez mind ingyenes lesz
Januártól komoly bürokráciacsökkentés jön.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Még egy őszi Kormányinfón jelentett be Lázár János egy komoly bürokráciacsökkentő csomagot.

Ennek elemeként több fontos változás jöhet, de talán a legszembetűnőbb az lesz, hogy egy sor okmányért nem kell már fizetni.

Komoly összegeket lehet majd megspórolni

Január 1-jével teljesen új időszámítás kezdődik a hazai bürokráciában. Nagyon komoly összeget lehet például megtakarítani egyes okmányok igénylésénél.

Eddig egy sor eljárásért kellett fizetni, és az ember nem mindig tudta, hogy miért is kérik el tőle ezért a pénzt, ha egyszer az adójából működik a hazai bürokrácia. Most ennek vége, legalábbis a diákigazolvány, a felvételi jelentkezés, az erkölcsi bizonyítvány és egyes céges eljárások esetén.

Erkölcsi bizonyítványra egy csomó, főleg állami, önkormányzati munkahely esetében szükség van. Kell ilyen a pedagógusoknak vagy éppen az önkormányzati alkalmazottaknak. A kiváltás eddig pénzbe került, mégpedig 3100 forintba. Ezt persze annyiszor meg kellett fizetni, ahányszor a közszférában dolgozó munkahelyet váltott.

Diákok spórolhatnak tízezreket

Bár a diákigazolvánnyal rengeteg kedvezmény jár, igényelni mind a köz-, mind pedig a felsőoktatásban 1400 forint befizetésével lehet. Legalábbis eddig így volt, januártól ez is ingyenes lesz. Mint ahogy nem kell fizetni a felvételi eljárásért, aminek alapdíja még 9000 forint, de ha valaki a maximális öt szakot szeretné megjelölni, annak ez az összeg már 13 ezer forint.

További változás, hogy az ellopott okmányokat az okmányirodákban térítésmentesen állítják majd ki. Ez azért nem mellékes akkor, amikor valakinek az egész tárcája eltűnik, minden fontos okmánnyal.

Ezt is szeretjük