18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Az ország, ahová nőként nem érdemes utazni

Mindennapos nemi erőszak Indiában

Figyelemfelhívó rövidfilm az indiai szexuális erőszak ellen.

Sajnos mindennapos, hogy Indiában hárpm percenként zaklatnak egy nőt szexuálisan, és minden 20. percben megerőszakolnak valakit.

Ezek a döbbenetes események nem csak az indiai nőkkel fordulnak elő. Az erőszaknak az oda látogató turisták ugyanúgy ki vannak szolgáltatva.

A turisták is veszélyben

A legutóbbi eset egy 51 éves dán nővel történt meg idén januárban. A nő hazafelé menet eltévedt, és miközben útbaigazítást kért, nyolc férfi elkapta, megerőszakolta és kirabolta. A történtek után sikerült visszamennie a szállodájába, ahol segítséget kérve rögtön hívták a rendőrséget. Az indiai rendőrség nyolc helyett 15 embert vett őrizetbe, a nő pedig már másnap visszarepült Dániába.

Az ehhez hasonló esetek szinte mindennaposak Indiában. December végén például kétéves kislányával az indiai fővárosba tartó lengyel nőt erőszakolt meg egy taxisofőr, egy évvel ezelőtt egy svájci nő esett áldozatul az indiai férfiak brutalitásának.

A magyar Konzuli Szolgálat is felhívja a figyelmet a nők és gyerekek elleni erőszak mindennapos jelenségére és arra, hogy a zaklatásnak és az erőszaknak való kitettség még elővigyázatossággal sem feltétlenül előzhető meg. A Konzuli Szolgálat így komolyan figyelmeztet az egyedülálló nők akár egyedül, akár csoportban való utazásának veszéályeire.

Minél többet beszélünk róla, annál kevésbé történik meg

Az Indiában zajló szexuális bántalmazásra hívja fel a figyelmet az a Pooja Batura Pathak által készített 12 perces rövidfilm, ami négy nőn keresztül mutatja be, hogy az indiai asszonyok az erőszak és a zaklatás milyen válfajain mennek keresztül életük során.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LzvMUncgvGo

A film célja megtörni a csendet, hiszen, ha elkezdenek beszélni róla, egyre kevésbé történnek majd meg a hasonló esetek. Egy indiai nőnek sokszor akár már gyerekkorában szembesülnie kell a férfiak brutalitásával és zaklatásával. Nem beszélve a munkahelyi vagy a családon belül történő szexuális zaklatásról vagy súlyos verésekről. Ma Indiában minden harmadik percben szexuálisan zaklatnak valakit, és minden 20. percben megerőszakolnak egy nőt.

A nők tisztelete csak álca

Az indiai kultúra a fent említett tények ellenére alapvetően magasztalja a nőket és a nőiséget. Ezt bizonyíthatná többek között az is, hogy már az 1960-as években női miniszterelnököt választottak, sőt, számos női politikus, sportolónő vagy akár művésznő került előtérbe az országban. Lehetne sorolni a további példákat, és vissza lehetne nyúlni az indiai mitológiáig, de sokak szerint mindez csak egy nagy hazugság része, amivel el akarják takarni a tényeket. 2011-ben például 24 200 nemi erőszakot regisztráltak országszerte, így Indiát a nők számára a világ negyedik legveszélyesebb országaként tartják számon, Afganisztán, Kongó és Pakisztán után. Arról nem is beszélve, hogy emberjogi aktivisták szerint jóval több erőszak történik, de az áldozatok nem mernek a hatóságokhoz fordulni.

Egy, az indiai kormányzat által készített 2010-es felmérés szerint Újdelhiben a nők 80%-át már zaklatták minimum verbálisan, harmadukat fizikailag is, a nők fele pedig arról vallott, hogy már követték idegen férfiak az utcán.

Rengeteg indiai családban a leánygyermek születése egyáltalán nem számít áldásnak, például azért, mert ha felnőve nem a megfelelő párt választja férjnek, akkor besározza a család becsületét. Ha egy indiai nő teherbe esik, és később megtudja, hogy lánya fog születni, a sok esetben elveteti a magzatot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Lancet egészségügyi szaklap 2011-es kutatása szerint emiatt 30 év alatt nagyjából 12 millió lánycsecsemő nem született meg. Ez magával hozta a nők számának csökkenését az indiai társadalomban, ami a nemi erőszakok számának növekedését, az emberkereskedelem egyre szélesebb körű elterjedését vagy a fiútestvérek közötti feleségmegosztást eredményezte.

Mindennapos az erőszak

Az indiai férfiak többsége alacsonyabb rendűnek tartja a nőket, akiknek a háztartás vezetése és a gyereknevelés a feladata. Ha valaki tanultabb, vagy akár karriert épít, azt már zaklatni kezdik, és adott esetben megerőszakolják. Alapvetően a társadalom elfogadhatónak tartja az erőszakot, azt nem tekintik bűncselekménynek az elkövetők. Az áldozatok pedig sokszor eltitkolják, nemcsak a szégyen, hanem a családtól és a bosszútól való félelem miatt is.

Kép forrása: columbian.com

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük