Hivatalos: a készpénzfizetést is korlátozná a kormány!
Nyilvános a konvergenciaprogram, íme, az új adók és a tervek, köztük a készpénzes fizetés visszaszorítása.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormany.hu-n hétfő délután óta olvasható a Brüsszelnek elküldött Széll Kálmán-terv 2.0, amelyből kiderül, hogy milyen bevételnövelő intézkedéseket hozna meg a kormány az elkövetkezendő hónapokban, években.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter

Mint írják, az államháztartás egyensúlyát a költségvetés bevételi oldalán alapvetően öt új adóintézkedés bevezetése biztosítja majd, melyek közül az első a pénzügyi tranzakciós illeték. Az illeték bevezetésére 2013 elejétől kerülne sor, tervezett általános kulcsa 0,1% lenne.

- További lehetséges, a bevételt növelő elem lehet, ha az adó felső határa magasabb értékben kerül meghatározásra, ha az adó nem maximalizált értékkel, hanem sávosan, bizonyos értékhatár fölött 0,01%-os kulccsal kerül bevezetésre, illetve, ha az elektronikus fizetések ösztönzése érdekében a készpénzfelvételi tranzakciók esetében magasabb kulcs kerül meghatározásra - teszik hozzá.

Az adó alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra - így a készpénzfelvételre és befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra terjedne ki.

A készpénzfizetés korlátozása

- Az adó elkerülésének visszaszorítása érdekében az adó bevezetésével párhuzamosan sor kerül az elektronikus fizetésre ösztönző adóelemek és intézkedések bevezetésére is - teszik hozzá, és a dokumentumból az is kiderül, hogy az egyik ilyen elem a készpénzfizetés visszaszorítása lenne.

- A készpénzfizetés korlátozására alapvetően a vállalkozások közötti pénzmozgások körében van szükség. Az NGM jelenleg vizsgálja a korlátozás bevezetésének lehetőségét, megfelelő felkészülési idő biztosításával és a gazdasági életet nem akadályozó összeghatár megállapításával.

A bevezetés több lépcsőben történhet. Mind az összeghatár, mind a rendelkezés hatálya alá tartozó vállalkozások méret szerinti kategóriáinak meghatározása során a fokozatosságra kell törekedni.

2010-ben Franciaország 5 ezer euróban maximálta a vállalkozások egymás közti készpénzfizetését, ezen összeg felett kötelezően elektronikus úton kell fizetési kötelezettségeiknek eleget tenni. Hasonló szabály él Olaszországban, Törökországban és Bulgáriában, ahol az összeghatár 7500 euró körül alakul - írják a vállalkozásokról, aztán rátérnek a fogyasztókra is.

Eszerint a kiskereskedelem körében is vizsgálható a készpénzfizetés - meghatározott érték feletti árucikkek forgalmára vonatkozó, több lépcsőben bevezethető - korlátozása.

- Az egyértelmű korlátozás, tiltás ebben a szegmensben a fogyasztás más országokba való áthelyeződéséhez vezethet, ezért kiemelt körültekintéssel kell eljárni. Megfelelőbb eszköznek látszik a kártyás fizetés ösztönzése, vagy - meghatározott körben - a kártyás fizetés lehetőségének kötelező jellegű megteremtése. Az intézkedés bevezetésére csak a POS terminálok elterjedését segítő állami szerepvállalás - pályázati rendszer, banki jutalékrendszer szabályozása és így tovább - mellett kerülhet sor - teszik hozzá.

Távközlési szolgáltatási adó

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a telefonálást is megadóztatná a kormány, ez a dokumentumban is szerepel.

Az adónem már az idei év közepétől bevezetésre kerülne, és általánosan minden megkezdett perc és elküldött sms/mms után 2 forint lenne.

Biztosítási adó

A kormány a biztosítókra jelenleg kivetett három adónem - pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás - kiváltására egy új, egységes biztosítási adót vezetne be. A különböző típusú biztosításokra eltérő mértékű adót vetnének ki, mentesülnének alóla az életbiztosítások, a vagyon- és balesetbiztosítások esetében 10%-os, a casco biztosítások esetében 15%-os kulcs lenne, míg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében - a baleseti adó beépítésével - 30%-os kulcs kerülne bevezetésre.

Az energiaellátók jövedelemadójának fenntartása

További intézkedésként a kormány a jelenlegi 8%-nál magasabb, 16%-os kulccsal ezentúl is fenntartja az energiaellátók 2009-ben bevezetett jövedelemadóját, ami megfogalmazásuk szerint a társasági adóétól csak kismértékben eltérő alapra került kivetésre.

- Az adóalap szélesítése érdekében az adónem egyes további közműszolgáltatásokra is kiterjesztésre kerül. Az adóalap szélesítését jelenti az ágazati különadók megszűnése is, hiszen annak összegével az adóalap korábban csökkenthető volt - folytatják Matolcsyék.

A fordított áfa bevezetése a mezőgazdaságban, a 98%-os adó kivezetése

A kormány mindemellett a fordított adózás bevezetését tervezi a gabona-, illetve az olajosmag- és fehérjenövény-szektorban. Az adókivetés mellett adómegszüntetés is lesz: megszűnik például a gyógyszertárak szolidaritási díja, a magánszemélyek 98%-os különadója, valamint a katasztrófavédelmi hozzájárulás is.

Ezt is szeretjük