Íme, egy cifra minisztériumi történet: visszatartott százmilliók, egymásra mutogatás

Veszélybe kerülhet a hajléktalanellátás télen. Felelős nincs.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre nem szerződött az Összefogás Közalapítvánnyal, ami miatt fennakadások lehetnek a téli hajléktalanellátásban. Szerződés híján ugyanis a közalapítvány nem tudja kiírni a pályázatokat, melyekből a hajléktalanellátó szervezetek a téli ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások - például a nappali melegedők hétvégi nyitva tartása, további férőhelyek, gyógyszerek, vitaminok, oltások, egészségügyi ellátás - pluszköltségeit finanszírozzák.

Győri Péter, a közalapítvány szakértője lapunknak elmondta, ez a helyzet úgy alakulhatott ki, hogy a kormány tavasszal úgy döntött, megszünteti az összes közalapítványt, köztük az Összefogás Közalapítványt is.

Mivel az érintettek jelezték az ezzel járó veszélyeket, nevezetesen, hogy így ellehetetlenülhet a téli hajléktalanellátás, a kormány módosított álláspontján, és végül ezt a közalapítvány nem szüntette meg. A probléma, hogy az erről szóló kormányrendeletet csak augusztus végén módosította.

A NEFMI a rendelet módosítása után újra bekérte az alapítványtól a szerződés megkötéséhez szükséges szakmai anyagokat - holott azok már a minisztérium birtokában voltak. Az alapítvány rögtön el is küldte a dokumentumokat, azóta várnak a szerződéses ajánlatra.

Nem kapkodja el a minisztérium

Kérdésünkre, hogy egy szerződés előkészítése és aláírása miért telik hónapokba, a szakember közölte: egy hónap egy minisztériumban "egy lélegzetvételre elég".

- Átnézik a jogi főosztályon, a pénzügyi főosztályon, majd a dokumentum a szakállamtitkárságtól a miniszterig jut el. Ez hosszú idő, optimális esetben is két hét, de a minisztérium mozgását figyelembe véve leghamarabb október végén jutunk el a szerződéskötésig - magyarázta Győri Péter.

A gond, hogy a téli hajléktalanellátás november 1-jén indul, és a szerződéskötés még nem egyenlő azzal, hogy kiderül, melyik szervezet milyen ellátásra kaphat pénzt. A pályázatokat ugyanis csak ezután írják, írhatják ki.

- Ha november 1-jén ki tudjuk írni a pályázatot, akkor azt december 1-jén lehet legkorábban lezárni. Az eredményhirdetés ebben az esetben december 15-én történhet meg, de a pénzhez még ekkor sem jutnak hozzá a szervezetek, azt meg kell előlegezniük annak tudatában, hogy később majd kifizeti az állam az összeget - mondta el a szakember, aki hangsúlyozta, hogy ez a legoptimistább verzió, várhatóan még nagyobb lesz a csúszás.

238 millió forintot kellene megelőlegezni

A tét 238 millió forint, ennyi pénzt kell november 1-jétől megelőlegezniük a szervezeteknek úgy, hogy egyelőre azt se tudják, végül visszanyerik-e a pályázat útján az összeget.

- Kedden volt a kuratóriumi ülésünk, ahol az volt a téma, hogy mi legyen. Felmerült, hogy halasszuk el az idei telet... A katasztrófához közelít ugyanis a helyzet - mondta Győri Péter, aki szerint a kormány már júniusban dönthetett volna az alapítvány sorsáról, és akkor még a lassan őrlő malmokkal együtt is szeptemberben megköthették volna a szerződést a NEFMI-vel.

A pályázatokat illetően eddig is voltak csúszások, ám eddig a legnagyobb csúszás is csak azt eredményezte, hogy októberben hirdetett eredményt a közalapítvány. Vagyis a téli hajléktalanellátás kezdetekor a szervezetek már tudták, hogy mire kapnak pénzt, mire nem. Így is meg kellett előlegezniük a pénzt, de más úgy megelőlegezni több tízmillió forintot, hogy biztosan lehet tudni, az visszakerül a szervezethez.

A minisztérium a közalapítványra mutogat

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a szerződéskötés hiányát firtató kérdésünkre közölte: a 2011. évre szóló támogatási szerződések egyik alapfeltétele, hogy az előző támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően a közalapítvány elszámoljon a támogatással.

- Az Összefogás Közalapítvány ezt az elszámolást csak két héttel ezelőtt, 2011. szeptember közepén nyújtotta be, holott a támogatási szerződés alapján még júniusban kellett volna benyújtania. Az elszámolás pénzügyi ellenőrzése még tart, a közalapítványtól hiánypótlást kellett kérnie a minisztériumnak - szögezték le.

Győri Péter ezzel szemben arról tájékoztatott, hogy a közalapítvány július elsejével elszámolt, azóta "egy tétel értelmezésén leveleznek".

- A közalapítvány tavaly 41 millió forintos beruházási támogatást nyújtott. Erre a minisztérium is rábólintott akkor, most viszont azt mondják, hogy nem szabadott volna ennyi pénzt adni beruházásra - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az egész augusztus azzal telt, hogy konkretizálni próbálták a szaktárcával, mi a probléma.

Hogy mit akar a minisztérium, az Győri Péter állítása szerint szeptember elejére derült ki. Ha gyorsabban elmondták volna, akkor nem húzódott volna ennyit az ügy - állítja Győri Péter -, mivel az alapítvány öt nap alatt el tudta végezni a szükséges technikai módosítást.

- Tavaly még a főváros is beszállt a finanszírozásba, így annyit kellett tennünk, hogy a kérdéses összeget a főváros támogatásaként tüntettük fel. Átrendeztük a mögöttes források elszámolását. A gond az volt, hogy szeptember elejére derült ki, hogy mit kell tennünk - mondta el Győri Péter.

A NEFMI kérdésünkre, hogy mikorra várható szerződéskötés, ismét a közalapítványt emlegette. Mint írták, mivel az elszámolás ellenőrzése még zajlik, illetve a hiánypótlás során kért dokumentumok sem érkeztek be, csak annak elfogadása után tudja a minisztérium az új támogatási szerződés megkötését elindítani. Győri Péter ezzel kapcsolatban elmondta, a dokumentumokat már elküldték a minisztériumnak. A NEFMI egyébként nem keres a csúszás miatt személyi felelősöket, válaszukban leszögezték: "az ügy jellegéből kifolyólag" nem látják ennek értelmét.

"Nagyon nagy baj, hogy későn érkeznek a pénzek"

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke megerősítette, hogy a szervezetek a pályázatokra várnak, ám leszögezte azt is: ettől függetlenül elindul az ellátás november 1-jével.

- Nagyon nagy baj, hogy későn érkeznek a pénzek, de akkor is dolgozunk. Megvan a csapat, megvannak a forgatókönyvek - mondta el, bár elismerte azt is, hogy a kisebb szervezetek forrás híján nem lesznek képesek erre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ellátás 90%-át a nagy szervezetek végzik télen.

Kérdésünkre, hogy mi lesz azokkal a szervezetekkel, amelyek előre megfinanszírozzák ezeket a pluszköltségeket, majd kiderül, hogy mégsem kapnak rá pénzt, Vecsei Miklós azt mondta: mivel a pályázatokról döntő bírálók is tisztában vannak a helyzettel, tudják, hogy ki mit csinál, mit indított el, így a pénzek sorsáról is várhatóan ennek fényében döntenek.

Legalább a Fűtött utca program elindulhat

A téli ellátásban segítség lehet, hogy már a mostani téli szezonban elindulhat az úgynevezett Fűtött utca program, melyre a főváros és az állam összesen bruttó 490 millió forintot költ. 

A program során az I. kerületi Feszty Árpád út 6. szám alatti könnyűszerkezetes épületrészt felújítják, továbbá hőszigetelik. Itt 24 hajléktalan tartózkodhat éjszaka, és ugyanennyi nappal.

A IV. kerületi Váci út 102. szám alatti korábbi üzemben 93 fedél nélküli töltheti majd az éjszakát, míg 84-en nappal is ott tartózkodhatnak.

A VIII. kerületi Salgótarjáni út 1-3. szám alatti korábbi munkásszállót is felújítják, a munkálatokat követően 192 rászoruló alhat ott, míg 162-en nappal is az intézményben maradhatnak - írja az MTI.

Ezt is szeretjük