Íme, egy cifra minisztériumi történet: visszatartott százmilliók, egymásra mutogatás

Veszélybe kerülhet a hajléktalanellátás télen. Felelős nincs.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre nem szerződött az Összefogás Közalapítvánnyal, ami miatt fennakadások lehetnek a téli hajléktalanellátásban. Szerződés híján ugyanis a közalapítvány nem tudja kiírni a pályázatokat, melyekből a hajléktalanellátó szervezetek a téli ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások - például a nappali melegedők hétvégi nyitva tartása, további férőhelyek, gyógyszerek, vitaminok, oltások, egészségügyi ellátás - pluszköltségeit finanszírozzák.

Győri Péter, a közalapítvány szakértője lapunknak elmondta, ez a helyzet úgy alakulhatott ki, hogy a kormány tavasszal úgy döntött, megszünteti az összes közalapítványt, köztük az Összefogás Közalapítványt is.

Mivel az érintettek jelezték az ezzel járó veszélyeket, nevezetesen, hogy így ellehetetlenülhet a téli hajléktalanellátás, a kormány módosított álláspontján, és végül ezt a közalapítvány nem szüntette meg. A probléma, hogy az erről szóló kormányrendeletet csak augusztus végén módosította.

A NEFMI a rendelet módosítása után újra bekérte az alapítványtól a szerződés megkötéséhez szükséges szakmai anyagokat - holott azok már a minisztérium birtokában voltak. Az alapítvány rögtön el is küldte a dokumentumokat, azóta várnak a szerződéses ajánlatra.

Nem kapkodja el a minisztérium

Kérdésünkre, hogy egy szerződés előkészítése és aláírása miért telik hónapokba, a szakember közölte: egy hónap egy minisztériumban "egy lélegzetvételre elég".

- Átnézik a jogi főosztályon, a pénzügyi főosztályon, majd a dokumentum a szakállamtitkárságtól a miniszterig jut el. Ez hosszú idő, optimális esetben is két hét, de a minisztérium mozgását figyelembe véve leghamarabb október végén jutunk el a szerződéskötésig - magyarázta Győri Péter.

A gond, hogy a téli hajléktalanellátás november 1-jén indul, és a szerződéskötés még nem egyenlő azzal, hogy kiderül, melyik szervezet milyen ellátásra kaphat pénzt. A pályázatokat ugyanis csak ezután írják, írhatják ki.

Így élnek a hajléktalan nők

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Ha november 1-jén ki tudjuk írni a pályázatot, akkor azt december 1-jén lehet legkorábban lezárni. Az eredményhirdetés ebben az esetben december 15-én történhet meg, de a pénzhez még ekkor sem jutnak hozzá a szervezetek, azt meg kell előlegezniük annak tudatában, hogy később majd kifizeti az állam az összeget - mondta el a szakember, aki hangsúlyozta, hogy ez a legoptimistább verzió, várhatóan még nagyobb lesz a csúszás.

238 millió forintot kellene megelőlegezni

A tét 238 millió forint, ennyi pénzt kell november 1-jétől megelőlegezniük a szervezeteknek úgy, hogy egyelőre azt se tudják, végül visszanyerik-e a pályázat útján az összeget.

- Kedden volt a kuratóriumi ülésünk, ahol az volt a téma, hogy mi legyen. Felmerült, hogy halasszuk el az idei telet... A katasztrófához közelít ugyanis a helyzet - mondta Győri Péter, aki szerint a kormány már júniusban dönthetett volna az alapítvány sorsáról, és akkor még a lassan őrlő malmokkal együtt is szeptemberben megköthették volna a szerződést a NEFMI-vel.

A pályázatokat illetően eddig is voltak csúszások, ám eddig a legnagyobb csúszás is csak azt eredményezte, hogy októberben hirdetett eredményt a közalapítvány. Vagyis a téli hajléktalanellátás kezdetekor a szervezetek már tudták, hogy mire kapnak pénzt, mire nem. Így is meg kellett előlegezniük a pénzt, de más úgy megelőlegezni több tízmillió forintot, hogy biztosan lehet tudni, az visszakerül a szervezethez.

A minisztérium a közalapítványra mutogat

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a szerződéskötés hiányát firtató kérdésünkre közölte: a 2011. évre szóló támogatási szerződések egyik alapfeltétele, hogy az előző támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően a közalapítvány elszámoljon a támogatással.

- Az Összefogás Közalapítvány ezt az elszámolást csak két héttel ezelőtt, 2011. szeptember közepén nyújtotta be, holott a támogatási szerződés alapján még júniusban kellett volna benyújtania. Az elszámolás pénzügyi ellenőrzése még tart, a közalapítványtól hiánypótlást kellett kérnie a minisztériumnak - szögezték le.

Győri Péter ezzel szemben arról tájékoztatott, hogy a közalapítvány július elsejével elszámolt, azóta "egy tétel értelmezésén leveleznek".

- A közalapítvány tavaly 41 millió forintos beruházási támogatást nyújtott. Erre a minisztérium is rábólintott akkor, most viszont azt mondják, hogy nem szabadott volna ennyi pénzt adni beruházásra - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az egész augusztus azzal telt, hogy konkretizálni próbálták a szaktárcával, mi a probléma.

Hogy mit akar a minisztérium, az Győri Péter állítása szerint szeptember elejére derült ki. Ha gyorsabban elmondták volna, akkor nem húzódott volna ennyit az ügy - állítja Győri Péter -, mivel az alapítvány öt nap alatt el tudta végezni a szükséges technikai módosítást.

- Tavaly még a főváros is beszállt a finanszírozásba, így annyit kellett tennünk, hogy a kérdéses összeget a főváros támogatásaként tüntettük fel. Átrendeztük a mögöttes források elszámolását. A gond az volt, hogy szeptember elejére derült ki, hogy mit kell tennünk - mondta el Győri Péter.

A NEFMI kérdésünkre, hogy mikorra várható szerződéskötés, ismét a közalapítványt emlegette. Mint írták, mivel az elszámolás ellenőrzése még zajlik, illetve a hiánypótlás során kért dokumentumok sem érkeztek be, csak annak elfogadása után tudja a minisztérium az új támogatási szerződés megkötését elindítani. Győri Péter ezzel kapcsolatban elmondta, a dokumentumokat már elküldték a minisztériumnak. A NEFMI egyébként nem keres a csúszás miatt személyi felelősöket, válaszukban leszögezték: "az ügy jellegéből kifolyólag" nem látják ennek értelmét.

"Nagyon nagy baj, hogy későn érkeznek a pénzek"

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke megerősítette, hogy a szervezetek a pályázatokra várnak, ám leszögezte azt is: ettől függetlenül elindul az ellátás november 1-jével.

- Nagyon nagy baj, hogy későn érkeznek a pénzek, de akkor is dolgozunk. Megvan a csapat, megvannak a forgatókönyvek - mondta el, bár elismerte azt is, hogy a kisebb szervezetek forrás híján nem lesznek képesek erre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ellátás 90%-át a nagy szervezetek végzik télen.

Kérdésünkre, hogy mi lesz azokkal a szervezetekkel, amelyek előre megfinanszírozzák ezeket a pluszköltségeket, majd kiderül, hogy mégsem kapnak rá pénzt, Vecsei Miklós azt mondta: mivel a pályázatokról döntő bírálók is tisztában vannak a helyzettel, tudják, hogy ki mit csinál, mit indított el, így a pénzek sorsáról is várhatóan ennek fényében döntenek.

Legalább a Fűtött utca program elindulhat

A téli ellátásban segítség lehet, hogy már a mostani téli szezonban elindulhat az úgynevezett Fűtött utca program, melyre a főváros és az állam összesen bruttó 490 millió forintot költ. 

A program során az I. kerületi Feszty Árpád út 6. szám alatti könnyűszerkezetes épületrészt felújítják, továbbá hőszigetelik. Itt 24 hajléktalan tartózkodhat éjszaka, és ugyanennyi nappal.

A IV. kerületi Váci út 102. szám alatti korábbi üzemben 93 fedél nélküli töltheti majd az éjszakát, míg 84-en nappal is ott tartózkodhatnak.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A VIII. kerületi Salgótarjáni út 1-3. szám alatti korábbi munkásszállót is felújítják, a munkálatokat követően 192 rászoruló alhat ott, míg 162-en nappal is az intézményben maradhatnak - írja az MTI.

Ezt is szeretjük