Hogyan öltözködsz?
Intelligenciádról árulkodik!
Nemcsak stílusérzékedről, de intelligenciádról is árulkodik, hogy mit rejt a ruhásszekrényed. Segítünk, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem a ruha teszi az embert - de egy jól megválasztott viselet sokat dobhat az önbizalmadon. Főként akkor, ha az illik is az alkalomhoz, és nem hozod vele magad kellemetlen helyzetbe. Az ugyanis még vajmi kevés, hogy te jólöltözöttnek érzed magad abban az új koptatott farmerben: ha külön előírás a kisestélyi, akkor igyekezz ahhoz tartani magad.

Na de akkor mit is jelent a jólöltözöttség? Mikor elegáns valaki, és mikor nem? Honnan lehet tudni, hogy az adott alkalomhoz milyen viselet illik? Öltözködési etikettünkből megtudhatod. Tartsd magad a szabályokhoz, és kerüld el a kellemetlen helyzeteket!

Divatosan, de visszafogottan: az elegancia titka

Ha jó benyomást akarsz kelteni, az illendő üdvözlés és viselkedés mellett fordíts kellő figyelmet a megjelenésedre is! Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy ismerd az elegancia fogalmát. Jó, ha tudod például, hogy egy új ruha attól még nem tesz elegánssá, mert anyaga és szabása a legutóbbi trendet követi, és mellesleg kihangsúlyozza nőies vonásaidat. Sőt! Aki ad az eleganciára, az ruhatára tekintetében sosem követi szigorúan a divatot, sokkal inkább a klasszikus értékekre helyezi a hangsúlyt. Távol tartja magát a provokatív daraboktól, hiszen nem célja mások megdöbbentése.

Ha fontos számodra az elegancia, akkor ügyelj továbbá arra is, hogy az alkatodnak és a korodnak megfelelően öltözködj: középkorúként ne akarj tininek látszani, de a nádszálvékonyaknak tervezett darabokba se akard belepasszírozni magad, ha nem megy. Ne akarj más lenni, mint ami vagy, a neked való ruhák közül azonban mindig csak jó minőségűt, és a szabását tekintve is elegánsat válaszd!

Csak óvatosan!
Aki ad az elegáns megjelenésre, az ad az egyes mintákra és a színekre is. Nem vesz fel például csíkost kockással, nem öltözik a szivárvány színeibe - elég, ha két szín uralkodik az öltözékedben, a többi színt csupán kiegészítőként érdemes viselni -, és ügyel a minták, a színek, valamint a stílusok összhangjára.

Kötelező darabok - női szekrényekbe

Nincs mit titkolni: a nők szeretnek vásárolni, főként, ha ruhákról és cipőkről van szó. Időnként szükséges is felfrissíteni a ruhatárat, hiszen a kopott, elhasznált viselet sosem megnyerő. Ha az elegáns megjelenés a célod, akkor a legközelebbi bevásárláskor az alábbiak közül is szerezz be néhány darabot, ezekre ugyanis a legtöbb nőnek szüksége lehet állásinterjú, fogadás, tárgyalás vagy más formális alkalmak esetén.

  • Jó szabású kosztüm nem gyűrődő, vastagabb anyagból - egy sötét vagy szürke nappalra, egy fekete pedig estére.
  • Egy fehér, egy színes és egy alkalmi blúz.
  • Vastagabb, de elegáns pulóver, és egy vékonyabb a kosztüm alá.
  • Egyszínű szövet- vagy ballonszerű kabát.
  • Két zárt, sötét színű, félig magas sarkú cipő - egy hétköznapokra, egy alkalomra.
  • Egy közepes méretű, a cipő színével megegyező táska.
  • Egy kisebb táska a kosztümhöz.
  • Néhány testszínű vagy halványfekete harisnya.
Tabuk: a túl sok bizsu és ékszer kerülendő, mert lerontja az egyébként finom megjelenést. A farmerre ne is gondolj, ha protokolláris öltözékről van szó, de hasonlóan kerülendő a papucsszerű cipő, a mélyen dekoltált blúz és a miniszoknya.

Megjelenés alkalomhoz illő öltözékben

Bizonyára te is kaptál már olyan meghívót, amelyben a fenti szöveg volt olvasható. Ha még nem, akkor is érdemes tisztában lenned az egyes protokolláris alkalmakon megkívánt viselettel, hogy biztosan elkerülhesd a kellemetlen helyzeteket. Annál kínosabb szituáció ugyanis kevés van, amikor kiskosztümben érkezel egy olyan helyre, ahol mindenki más nagyestélyit visel.

Az informális rendezvényekhez - koktélparti, délelőtti fogadás, sajtóreggeli, konferencia - például elegendő az olyan utcai viselet, mint az angol kosztüm blúzzal vagy pulóverrel, esetleg egy elegáns szoknya blúzzal és blézerrel. Ehhez zárt cipő és diszkrét harisnya illik.
A semi-formal, vagy más néven félünnepélyes alkalmak - kiállítás megnyitója, esküvő, rangosabb személlyel történő találkozó - megkívánt öltözéke az angol kosztüm vagy kiskosztüm blúzzal, esetleg egybeszabott ruha. A kisestélyi csak akkor ajánlott, ha a meghívón erre külön felhívják a figyelmet - általában erre utal a black tie kifejezés.

Az ünnepélyes, azaz formal alkalmakkor - operaelőadás, komolyzenei hangverseny, díszvacsora - tanácsos nagyestélyit viselni white tie jelző esetén, ennek hiányában elég a kisestélyi.
A casual alkalmakra elegendő az elegánsabb, de kényelmesebb viselet, míg a slacks kifejezetten sportos öltözéket irányoz elő.

Ezt is szeretjük