Tudod, hogy kell viselkedni?
Teszteld magad!
Tudod, hogy mikor illik késni, és mikor nem? És azt, hogy melyik italt milyen hőmérsékleten ajánlatos fogyasztani?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan hajlamosak azt hinni magukról, hogy udvarias, illemtudó személyek. Ennek ellenére nem adják át a helyüket a metrón, nem köszönnek a liftbe belépve az ott tartózkodóknak, és nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan kell illendően bemutatni két embert egymásnak.

Pedig az illemszabályokkal érdemes tisztában lenni, az udvariatlan ember ugyanis nem kelt egyetlen társaságban sem jó benyomást!

Most itt a lehetőség, hogy teszteld magad, és megtudd, te mennyire ismered az illemet, valamint megismerj néhány szabályt, amiről eddig talán még nem is tudtál!

Vajon ismered az illemet? Teszteld magad!

Igazak vagy hamisak a következő állítások?

  • A férfi kezdeményezhet tegeződést a nővel szemben, de csak akkor, ha idősebb.
  • Állásinterjúra illetlenség korábban érkezni.
  • Idős családtagnak a köszönés "Csókolom!" formában illendő.
  • A tömény szeszesitalokat jéghidegen kell felszolgálni.

A helyes válaszok: az első állítás hamis, a második igaz, a harmadik hamis, a negyedik hamis.
Ha mindegyik állítás esetén eltaláltad a helyes választ, akkor gratulálunk! Ha viszont legalább kettő esetében tévedtél, érdemes lehet kicsit felfrissíteni a tudásod!

Tegeződni vagy sem?

Hogy az angol nyelvnek a magyarra gyakorolt hatása-e az oka, vagy más áll a háttérben, nem tudjuk, de az biztos, hogy a magázódás kiveszendőben van a magyarból, míg a tegeződés egyre nagyobb teret nyer. Ma már egészen nagy korkülönbségek esetén is tegeződnek az emberek, és nem egy fiatal főnök engedélyezi alkalmazottjainak, hogy elhagyják a magázódást.

A tegeződés azonban nem minden esetben helyénvaló, és elterjedése még nem ok arra, hogy önként használd! Ha illemtudó ember benyomását szeretnéd kelteni, akkor csak abban az esetben tegezz le bárkit, ha arra engedélyt kaptál vagy kértél. Egy nő például csak egy másik, vele egykorú nővel kezdeményezhet tegeződést, vagy akkor, ha az alacsonyabb rangú. Férfi viszont semmilyen keretek között nem kérheti egy nőtől, hogy térjenek el a magázástól!

Csak pontosan!

Inkább előbb, mint később! - hallani gyakran, ám ez az általánosnak vélt megállapítás nem minden esetben helyénvaló.
A pontosság az illemtudó ember ismérve, ezért igyekezz minden esetben időben érkezni - se előbb, se később. Randevú esetén megengedett a pontatlanság, de csakis a férfi számára, és csakis úgy, ha a megbeszélteknél korábban érkezik.
Üzleti tárgyalásra, megbeszélésre, üzleti ebédre viszont éppen olyan illetlenség az előre megbeszélt időpontnál korábban érkezni, ahogyan annak számít például egy állásinterjú esetében.

Csókolom vagy jó napot?

Egyre kevesebb családban tapasztalni, hogy a közeli rokonok magázódnak, míg a távolabbi, idősebb hozzátartozók esetében még ma is bevett szokás. A rokon azonban rokon marad, nem véletlen hát, hogy az oly komornak és távolságtartónak tűnő "Ön" és "Maga" megszólítás helyett sokan a tetszikezést választják.

Pedig a "Hogyan tetszik kérni a húst, Marika néni?" kérdést nem feltétlenül érzi udvariasnak egy fiatal unokától az alig negyven-ötven éves nagynéni, ahogy a "Csókolom", mint a köszönés bevett formája sem feltétlenül az.
Ha nem szeretnél kellemetlen perceket okozni a rokonaidnak, a tetszikezés helyett igyekezz a hetven évesnél fiatalabb hozzátartozók esetében a magázást használni, és a "Csókolom" helyett "Jó napot kívánok!" formában köszönni.

A köszönéssel kapcsolatban számos illemszabályt érdemes még ismerni az említettek mellett. Hogy melyek ezek? Kattints ide!

"A pálinka jéghidegen az igazi!"

Nem igaz. Egy igazi pálinkakedvelő tudja, hogy e különleges nedű igazi zamata csak akkor érezhető igazán, ha az ital nem hidegebb 10-12°C-nál - egyes szakértők szerint még jobb, ha szobahőmérsékletű.

De nem a pálinka az egyetlen ital, aminek íze csak megfelelő hőmérsékleten élvezhető igazán: szinte az összes tömény szeszesitalt 10-12°C-os hőmérsékleten illik felszolgálni - hűtött pohárban -, míg a koktélokat jéggel, a vodkát jéghidegen, a konyakot pedig szobahőmérsékleten ajánlatos kínálni. A vörösborok zamata szintén akkor a legintenzívebb, ha szobahőmérsékletűek - 18°C körüliek -, a söröket pedig 8-10°C-ra lehűtve illik felszolgálni és fogyasztani.

Ha a különböző italokhoz ajánlott hőmérséklet mellett az is érdekel, melyiket mikor illik fogyasztani, akkor kattints ide!
Ezt is szeretjük