Hamarosan eltűnnek az illegális árusok az aluljárókból
Ősztől jön az új rendelet?
Megtisztítanák a főbb csomópontokat a fővárosban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Közgyűlés augusztus végén elfogadhatja azt az új rendeletet, ami megszüntetné a főváros frekventált pontjain és aluljárókban egyre inkább uralkodó árusítást.

A fővárosi közterület-használati biztosság elnöke, Ughy Attila elmondta, hogy az új rendelet gyorsan megszüntetné a fő csomó- és egyéb pontokon, aluljárókban és kiemelt parkokban mindennapossá vált zsibvásárt.

Nem lehet büntetni

A városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok, Ughy Attila kifejtette, hogy hatékony eszközöket adna a hatóság kezébe azzal, hogy például elkobozhatóvá tenné a zugkereskedők illegális áruit.

Néhány hónapja még közterületeseknek nem volt jogalapja intézkedni a Városligetben vagy a budai Várban felállított spontán standokkal szemben, hiszen az Alkotmánybíróság megszüntette a szabálysértési törvény egyes rendelkezéseit. Itt azon rendelkezésekről van szó, ami megtiltotta volna a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Többek között ez a döntés okolható az illegális árusítás elszaporodása miatt is.

Ősszel minden megváltozhat

Az egyik legnagyobb probléma ezzel, hogy főként azokon a területeken jellemző a standok felállítása, amik a turisták által előszeretettel látogatottak. Amellett, hogy eleve illegális kereskedelmet folytatnak, még élelmiszer-biztonsági szempontból sem vizsgálják a portékákat. Az árusok pedig pontosan tisztában vannak azzal, hogy nem bomlaszthatják fel és nem büntethetik őket. Ez 2012 novembere óta van így, előtte helyszíni bírságot kaphattak, és az árut is elvehették tőlük.

Amennyiben a szabálysértési törvényt az országgyűlés ősszel módosítja, akkor még októberben dönthet a hajléktalanok ügyében is. A fővárosban például szinte az összes aluljáróban általános jelenség a hajléktalanok jelenléte. A helyzet valóban egyre tarthatatlanabb abból a szempontból, hogy rengeteg panasz érkezik a járókelőktől, munkába járó emberektől, hogy gyomorgörccsel mennek végig egy-egy föld alatti helyszínen.

Nem csak az árusokkal van a baj

A hajléktalanok mellett nagy problémát okoz a zsebesek, prostituáltak és egyéb kétes ügyleteket folytató egyének jelenléte. Egyre több példa van arra is, hogy a tömegközlekedési eszközökön kéregetnek a rászorulók, de az is mindennapossá vált, hogy a hajléktalan nem az aluljáróban vagy az utcán, hanem a villamoson piheni ki magát.

Az új szabályozás éppen ennek vetne véget. Már születtek próbálkozások, tervek, és voltak ötletek a megoldással kapcsolatban, de az ügy ennél sokkal bonyolultabb. A bírság nem megoldás, hiszen vagy nem tudják, vagy nem akarják befizetni. Ennél valószínűleg sokkal erősebb szabályozásra lesz szükség.

Ezt is szeretjük